Barlinek S.A.: LIDER EKSPORTU NA WSCHÓD
czwartek, 22 styczeń 2009
W dniu 22 stycznia br. podczas targów Budma w Poznaniu Polska Izba Przemysłowo-Handlowa Budownictwa przyznała nagrody liderom wzrostu dynamiki eksportu na Wschód. Wśród uhonorowanych firm znalazł się Barlinek S.A.
Nagroda „Lider eksportu na Wschód 2008” została przyznana Spółce w dowód szczególnego uznania za znaczące osiągnięcia w zakresie rozwoju eksportu do Rosji i WNP. Podłogi z Barlinka od lat cieszą się bardzo dobrą opinią użytkowników zarówno w kraju jak i zagranicą, a ich eksport systematycznie rośnie. Współpraca firmy Barlinek z państwami Europy Wschodniej w szczególnie intensywny sposób została zapoczątkowana przed kilkoma laty. Właśnie wtedy Zarząd spółki podjął decyzję o wybudowaniu jednej z najnowocześniejszych fabryk przetwórstwa drzewnego w Winnicy na Ukrainie.
Od tej pory Barlinek intensywnie zwiększa sprzedaż swoich wyrobów, zwłaszcza popularnej deski barlineckiej w Rosji i na rynkach WNP. Co ważne: przyrosty sprzedaży za rok 2008 (mierzone w m. kw.) sięgają kilkudziesięciu procent, w niektórych krajach nawet blisko 100 %.
W ubiegłym roku Barlinek został uhonorowany przez ambasadora Ukrainy Olexandra Motsyka tytułem "Inwestora Roku 2007".
Dodaj jeszcze do tego zapewnienia złożone Sikorskiemu 17 stycznia przez szefa MSZ Ukrainy o zwrocie 100mln !!! podatku VAT dla Cersanitu i Barlinka.
70 mln na kupce na inwestycje oraz zapewnienia prezesa że nie są skażeni opcjami !
Kryzys przejdą raczej suchą nogą, bo mądrze ograniczyli inwestycje w Rosji.
W średnim terminie jestem spokojny o cenę 3 zł gdyby nawet teraz miały jeszcze tym smiesznym obrotem nieco spaść, dokupię pakiecik. Jak sytuacja się nieco uspokoi na rynkach powrót do 7-8 zł.
Wszystko co tu przedstawiliście wygląda imponująco, z jednym tylko moim zastrzeżeniem ,że ja nie wierzę na tzw."papuchę"w zapewnienia prezesa,że nie są umoczeni w opcje walutowe.Brak jest w tym względzie pisemnego oświadzczenia zarządu.Pozdrawiam akcjonariuszy "Barlinka'.
CZAS POKAŻE ALE NIE WYDAJE MI SIĘ ŻEBY BYŁO KONIECZNE PISEMNE OŚWIADCZENIE PREZES MÓWIŁ ŻE ZABEZPIECZALI SIĘ KONTRAKTAMI TYPU FORWARD ALE ONE SĄ BEZPIECZNE
Z korzyścią dla nas akcjonariuszy /notabene jestem w plecy/a i dla kursu akcji wydanie pisemnego oświadczenia zarządu/patrz komunikaty spółki"Centrozap"/to rozwiałoby moje i innych akcjonariuszy obawy przed dalszym inwestowaniem w spółkę w którą osobiście wierzę pomimo ,że jestem do tyłu.Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.
Prywatna dygresiw. Tak sie sklada ze mam rodzine w Barlinu i takze jezdze od czasu do czasu przez to miasto.Porownujac ten zaklad wizualnie to z komunistycznego grajdola zrobiono nowoczesna firme.Rozroslo sie to do poteznych rozmiarow a ludzie w Barlinku to maza zeby tam dostac sie do pracy.Pzdr.
Ważna w powyższym jest jeszcze wiarygodność spółki i głównego akcjonariusza. Nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek przygrali w ch.. i oszukali akcjonariuszy. A w wielu spółkach to norma jak np., Duda, który przed emisją sprzedał akcje za 120 mln mimo zapewnień że będzie trzymał czy chocażby wczorajsze zagranie Sawickiego (główny Krosna), który wywalił parę milionów akcji po uprzednim podpompowaniu kursu. Więc może z opcjami też jest ok. a pamiętajmy że strach przed nimi zwalił kurs o kilkadziesiąt procent.
Ja trzymam średnioterminowo i dokupię sobie pakiecik akcji albo PDA jak tylko kurs w pn się utrzyma.
Ja kupilem wywrotke tego i trzymnam z rok . A co do krosna tam tez jestem for fun z mala wywrotka ale to calkiem inna spolka leca w huja z acjonariuszmi nie podaja info i w ogole inwestowanie w ciemno
Bak pakuj papier lub PDA- jeszcze taniej, bo zaraz bedzie za późno.....
Dla każdego kto kupił znacznie drożej szansa na uśrednienie, która się nie powtórzy.
nie wiem jak skopiowac coś z pdf dlatego podam wam strone. sprawozdanie za III kwartal 2008 roku str. 23 punkt 3.3.
i jest napisane następująco.
3.3 Instrumenty zabezpieczające
Na dzień 30 wrzesnia 2008 roku spółka Barlinek posiada kontrakty walutowe zabzpieczające ... wartość godziwa zawartych kontraktów na dzień 30.09.08 wynosi 2 414 tys zł.
czyli nic nie piszą że posiadają opcje natomiast o kontraktach w sprawozdaniu wspomnieli.
Tak więc opcji zgodnie z zapewnieniami prezesa z dużą dozą pewności nie było, a spadek cen nastąpił co dodatkowo podnosi atrakcyjność waloru.Bak nie czekaj na 1200 na WIG bo wówczas gospodarka pogrążyłaby się w haosie. Tego chcesz
KUPUJ BARLINEK bo p[ociąg odjedzie ... akcje są naprawdę przecenione