Kiedy przejęcie udziałów przez wierzycieli za długi? W ten sposób władzę w PG przejęliby wierzyciele i skończyłoby się zarządzanie przez Wielkiego Amatora.
W celu zabezpieczenia wierzytelności Zastawnika, Zastawca ustanawia Zastaw na 400.000 (słownie: czterystu tysiącach) sztuk akcji w kapitale zakładowym Emitenta posiadających łączną wartość nominalną w wysokości 40.000,00 zł (słownie: czterdzieści tysięcy złotych 00/100) przy czym wartość nominalna jednej akcji wynosi 0,10 zł. (słownie: zero złotych 10/100) zastaw rejestrowy na rzecz Zastawnika do najwyższej sumy zabezpieczenia wynoszącej 4.800.000,00 zł (słownie: cztery miliony osiemset tysięcy złotych 00/100)
Zarząd zdecydował o publikacji powyższej informacji z uwagi na fakt, iż Zastawca jest znaczącym akcjonariuszem Emitenta posiadającym 1.001.179 sztuk akcji Emitenta, których udział w kapitale zakładowym oraz w ogólnej liczbie głosów Emitenta wynosi 20,02% oraz z uwagi na fakt, iż zastawianie akcji może mieć istotny, potencjalnie destabilizujący wpływ na przedsiębiorstwo w razie nagłego nieprzewidzianego zbycia.
Nie zrozumiałeś. Nie chodzi o zastaw na akcjach tylko o konwersję długu na akcje (nowej emisji). Po takiej konwersji Wielki Wizjoner będzie mniejszościowym udziałowcem bez wpływu na sprawy spółki.
Natomiast w odniesieniu do spółki Prefa Group SA z siedzibą w Poznaniu, KNF skierowała zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 99 ust. 1 pkt 2 w zw. z art. 37b ust. 1 ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (dokonanie oferty publicznej papierów wartościowych bez wymaganego ustawą zatwierdzonego przez KNF prospektu emisyjnego/memorandum informacyjnego/dokumentu informacyjnego lub dokonanie emisji obligacji bez zachowania ustawowych warunków) do Prokuratury Okręgowej w Warszawie.
To chyba nie możliwe żeby nie było prywatnego majątku przecież trzeba coś zarabiać jak spółki prosperowały.
Pewnie trzeba szukać prywatnego majątku bądź pieniędzy na kontach zagranicznych
Osobiście jak mam jakąś zaległość to zawsze spłacam nie mogę spać w nocy .może oni też tak będą mieli i pewnego dnia podejmą decyzję że spłaca wszystko
131 z PG + inne spółki, a jest ich trochę. Trzeba doliczyć jeszcze długi z Polski Holding Inwestycyjny, to pewnie ponad 200 mln będzie.
To ja się pytam - z czego on to ma oddać ?
To nie są moje informacje. To @Janusz napisał parę postów wyżej, że "zagraniczne konta sprawdzi prokurator". Więc się go pytam czy to prawda czy tylko hipoteza.
Gdybym to ja był na miejscu Wielkiego Wizjonera to przed ogłoszeniem upadłości konsumenckiej (która podobno miała miejsce) kasę odpowiednio rozdysponował tj. albo wypłacił w formie gotówki albo przekazał komuś w formie darowizny lub wynagrodzenia. I szukaj wiatru w polu.