Mają jeszcze ten drugi dużo większy projekt. Wprawdzie bardziej liczyłem na ten dotyczący przekaźników w infrastrukturze krytycznej, ale ten dotyczący przekaźników bistabilnych też powinien dać przewagi konkurencyjne. Martwi fragment raportu: "Biorąc pod uwagę obecną sytuację rynkową należy się spodziewać, że koszty realizacji tych inwestycji będą wyższe niż pierwotnie zakładano." Kto wie czy jeszcze nie pójdzie komunikat na koniec roku ile muszą dołożyć do projektu. Mam nadzieję, że to będzie kilka procent, a nie np. 20, bo przecież jego wartość to 31,60 mln.
Kto dzisiaj nie kupił niech sie cieszy, bo jutro bedzie taniej , a w piątek jeszcze niżej i tak przez najblizsze tygodnie i miesiące. Jedyny niewielki wzrost kursu jest możliwy gdyby gruchnęła wiadomość, że Microsoft robi fuzje z Relpolem. Ale tylko na 15 minut i około 3- 4%. Nikt poważny nie zagląda na peryferie GPW, na ktorych bryluje ta społka.
Są jeszcze optymiści utopijni, ktorzy wierzą ,że to kiedyś urośnie. W najbliższych latach na pewno nie. Jutro znowu dużo taniej. Jeśli nikt nie powstrzyma sypacza , który ma do wysypania kilka mln. akcji to bedzie spadać, bo duży łykacz na Relpolu jeszcze się nie urodził.
Ktoś tu na forum uznał, że zakończenie projektu inwestycyjnego odbije się na zyskach Relpola w III kw. Ale ja mam wątpliwości co do takiej interpretacji. Sama spółka zapowiedziała aktualizację wartości aktywów, czyli że pojawi się to w bilansie. I co najwyżej wpłynie na wartość księgową spółki. Projekt był prowadzony przez prawie trzy lata. Wydatki były ponoszone w wielu kwartałach i księgowane na bieżąco. Dlaczego więc cała kwota nakładów miałaby teraz trafić do rachunku wyników, obniżając zysk? Może ktoś lepiej zna się na księgowości i to wyjaśni.
Sami tak napisali w espi.
Tylko racja, że gotówkowe neutralnie bo to tylko odpis, koszty juzdawno realnie poniesione.
Pytanie czy za te kilka m jednak czegoś nie wytworzyli co ma wartość dla spółki.
Sami to napisali dokładnie tak: "W III kwartale 2023 r. Spółka dokona w aktualizacji wartości aktywów i w związku z tym odpisu nakładów na prace rozwojowe, korygując wynik roku bieżącego o szacowaną maksymalną kwotę odpisu ok. 3,8 mln zł" Tu jest wyraźnie mowa o aktywach. Chyba że słowo "wynik" interpretować jako zyski. Ale moim zdaniem to błąd, to określenie odnosi się do bilansu, którego elementem są właśnie aktywa. Ale ja księgowym nie jestem, mogę się mylić.
Wiarus - ktoś kto miałby kilka milionów akcji do wysypania musiałby się po pierwsze ujawnić w akcjonariacie - a taka osoba jest tylko jedna. Po drugie - każdą zmianę wielkości akcji raportować póki by nie zszedł poniżej 5% a nic takiego nie ma miejsca. Jesteś, więc zwykłym kłamcą i trollem.
Akcji pozbył się Rockbridge i Quercus 2,5 mln akcji tego nie wzięła ulica.Do tego dobrane lekko 1,5 mln akcji do tej pory(razem ok 4mln).Główni akcjonariusze 4,2 mln.
Reszta fundy i ulica.Pozdrawiam.
W zeszłym roku odpis na spółkę rosyjską obciążył wynik bieżący, więc założyć można że teraz będzie podobnie. Niestety co roku mają się czym "pochwalić", natomiast wygląda na to że główny projekt jest już na ukończeniu - co wnoszę po zakładce nowości na ich stronie internetowej.