• Podjęcie decyzji! Autor: ~Kier [31.0.85.*]
    Jakie konsekwencje może mieć dla akcjonariuszy zaniechanie projektu?
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~Król_Ptyś [195.136.138.*]
    Widzisz, jakby twój tato zaniechał projektu to takie głupie wpisy nie miałyby miejsca.
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~Trik [5.173.233.*]
    Orientujecie się może czy ten odpis obciąży wynik netto czy będzie jakoś inaczej zaksięgowany? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~Nowak [89.64.57.*]
    odbis obciązy wynik brutto. Q3 bedzie pod kreska
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~Trik [5.173.233.*]
    Mam tylko nadzieję, że ten drugi pomysł im wypali. Trochę teraz tych negatywnych sygnałów niestety wyszło ze spółki.
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~Musk [81.219.160.*]
    Gotówkowe nic nie zmieni, bo już wydatki poszły.
    In plus, że nie wydadzą dalszych milionów planowanych do końca roku.
    Więc będą mieli więcej gotówki.

In minus księgowo pójdzie.
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~prof [77.222.245.*]
    Mają jeszcze ten drugi dużo większy projekt. Wprawdzie bardziej liczyłem na ten dotyczący przekaźników w infrastrukturze krytycznej, ale ten dotyczący przekaźników bistabilnych też powinien dać przewagi konkurencyjne. Martwi fragment raportu: "Biorąc pod
    uwagę obecną sytuację rynkową należy się spodziewać, że koszty realizacji tych inwestycji
    będą wyższe niż pierwotnie zakładano." Kto wie czy jeszcze nie pójdzie komunikat na koniec roku ile muszą dołożyć do projektu. Mam nadzieję, że to będzie kilka procent, a nie np. 20, bo przecież jego wartość to 31,60 mln.
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~Gg [188.33.224.*]
    Być może skupili się na tym drugim
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~Wiarus [46.227.241.*]
    Kto dzisiaj nie kupił niech sie cieszy, bo jutro bedzie taniej , a w piątek jeszcze niżej i tak przez najblizsze tygodnie i miesiące. Jedyny niewielki wzrost kursu jest możliwy gdyby gruchnęła wiadomość, że Microsoft robi fuzje z Relpolem. Ale tylko na 15 minut i około 3- 4%. Nikt poważny nie zagląda na peryferie GPW, na ktorych bryluje ta społka.
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~baba_zWOZUkoniomLże [31.6.159.*]
    czyli 5-6 zeta
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~Ggg [81.219.160.*]
    A czemu ma tam spadać.
    Za tyle chodziło w czasach gdy to stało na peryferiach GPW.

Jaki cz by wtedy był 1,5
    Dla spółki niepaństwowej

Fakt,że ten nieszczęsny odpis pewnie zachwieje entuzjazmem przy wynikach za3q . Nie będzie hura niespodzianki.

Natomiast gdzie to ma niby spadać, zarobki rekordowe w historii.

Nowa hala, moce 3o procent up

Zamówienia 2023 na full.
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~baba_zWOZUkoniomLże [31.6.159.*]
    bedzie spadać wspomniesz moje słowa
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~porto [37.225.71.*]
    pytanie, gdzie to się zatrzyma??? Miałem, brać w okolicach 8, ale się wstrzymałem... Ten papier chyba skazany jest na spadki.
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~Ana [37.248.222.*]
    Zapomnij o spadkach
    To tylko korekta….
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~Wiarus [46.227.241.*]
    Są jeszcze optymiści utopijni, ktorzy wierzą ,że to kiedyś urośnie. W najbliższych latach na pewno nie. Jutro znowu dużo taniej. Jeśli nikt nie powstrzyma sypacza , który ma do wysypania kilka mln. akcji to bedzie spadać, bo duży łykacz na Relpolu jeszcze się nie urodził.
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~Musk [81.219.160.*]
    Spada na jakiś kosmetycznych obrotach.
    Jak ma kilka milionów upchnąć to trzy lata mało.

Poza tym jakby ktoś chciał tyle upchnąć to by trzeba było zrobić szum

A tu cisza.
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~Grosik [5.173.96.*]
    Na D1 czerwono, a na interwale 5 min. biorą z prawej i lewej.Czasu mało.
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~Berek [89.64.76.*]
    Ktoś tu na forum uznał, że zakończenie projektu inwestycyjnego odbije się na zyskach Relpola w III kw. Ale ja mam wątpliwości co do takiej interpretacji. Sama spółka zapowiedziała aktualizację wartości aktywów, czyli że pojawi się to w bilansie. I co najwyżej wpłynie na wartość księgową spółki. Projekt był prowadzony przez prawie trzy lata. Wydatki były ponoszone w wielu kwartałach i księgowane na bieżąco. Dlaczego więc cała kwota nakładów miałaby teraz trafić do rachunku wyników, obniżając zysk? Może ktoś lepiej zna się na księgowości i to wyjaśni.
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~Gg [188.33.224.*]
    Sami tak napisali w espi.
    Tylko racja, że gotówkowe neutralnie bo to tylko odpis, koszty juzdawno realnie poniesione.
    Pytanie czy za te kilka m jednak czegoś nie wytworzyli co ma wartość dla spółki.
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~Berek [89.64.76.*]
    Sami to napisali dokładnie tak:
    "W III kwartale 2023 r. Spółka dokona w aktualizacji wartości aktywów i w związku z tym odpisu nakładów na prace rozwojowe, korygując wynik roku bieżącego o szacowaną maksymalną kwotę odpisu ok. 3,8 mln zł"
    Tu jest wyraźnie mowa o aktywach. Chyba że słowo "wynik" interpretować jako zyski. Ale moim zdaniem to błąd, to określenie odnosi się do bilansu, którego elementem są właśnie aktywa.
    Ale ja księgowym nie jestem, mogę się mylić.
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~Oko [5.173.170.*]
    Wiarus - ktoś kto miałby kilka milionów akcji do wysypania musiałby się po pierwsze ujawnić w akcjonariacie - a taka osoba jest tylko jedna. Po drugie - każdą zmianę wielkości akcji raportować póki by nie zszedł poniżej 5% a nic takiego nie ma miejsca. Jesteś, więc zwykłym kłamcą i trollem.
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~Grosik [5.173.65.*]
    Akcji pozbył się Rockbridge i Quercus 2,5 mln akcji tego nie wzięła ulica.Do tego dobrane lekko 1,5 mln akcji do tej pory(razem ok 4mln).Główni akcjonariusze 4,2 mln.
    Reszta fundy i ulica.Pozdrawiam.
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~Gg [188.33.225.*]
    Kiedy? 2 lata temu.
    2021
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~Bh [188.33.232.*]
    No więc co to ma do rzeczy, że ktoś dwa lata temu sprzedał
    No to " miszczu" uzbieraj 2,5 mln akcji z ff 5mln.
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ~Graf [46.187.185.*]
    W zeszłym roku odpis na spółkę rosyjską obciążył wynik bieżący, więc założyć można że teraz będzie podobnie. Niestety co roku mają się czym "pochwalić", natomiast wygląda na to że główny projekt jest już na ukończeniu - co wnoszę po zakładce nowości na ich stronie internetowej.
  • Re: Podjęcie decyzji! Autor: ktk [37.248.179.*]
    Spółka będzie oczyszczona. Zostanie biznes i wyniki.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [146.70.107.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
RELPOL -1,02% 5,80 2026-04-15 13:20:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.