• EBI wycenia SDS na prawie 550mln zł Autor: ~Inwestor [95.214.216.*]
    8,5% w zamian za 10mln eur...po dzisiejszym kursie wycena post-money 550mln zl, czyli 500mln zl pre-money
    Ja nie mam wiecej pytan...
    wg mnie majstersztyk w kontekscie rynku, innych opcji (np. emisja na 45mln zl - już widzę jakbyśmy po nich jechali)...
    pieniadze trzeba bedzie oddać - zgoda, pieniadze kosztują - zgoda, emisje tez kosztuja ...
    Finansowanie na 5 lat...spokój, a potem niech się martwią jak je spłacić
    ja się będę martwił za 3 lata gdzie jest komercha która ma to spłacić, będzie troche niższa dywidenda (jak w Scope) - trudno, przeżyję...
    a za 3 lata jak zrobią to o czym mówią to tu nie będzie 30+ zł tylko chyba spokojnie 100+zł...
    Brawo dla SDS...
  • Re: EBI wycenia SDS na prawie 550mln zł Autor: ~Kacek [77.254.165.*]
    Mylisz warranty z opcją konwersji
  • Re: EBI wycenia SDS na prawie 550mln zł Autor: ~Zibikor [176.221.122.*]
    Jak Ty to wyliczyles? Albo oni, skoro oni wyceniają
  • Re: EBI wycenia SDS na prawie 550mln zł Autor: ~Inwestor [196.240.57.*]
    Wiem ze troche uproszczone liczenie i poszedlem na skroty.
    Warranty moga byc konwertowane (to sie cbyba nazywa dokonanie prawa z warunku jak sie spelni), na akcje jako dod wynagrodzenie (premia), jak np z programu motywacyjnego, koszty finansowania licze troche jako dyskont od ceny jakby to byla emisja (kurs leci z 20% a potem i tak trzeba jeszcze oddac z 10-15% aby zapelnic ksiazke).
    Jak EBI wykona prawa z warrantow i kupi akcje po nominale (1zl) to bedzie mial 8,5% udzialu w kapitale czyli cos sobie zalozyli ile chca i 8,5% w zamian za 46mln zl to prosty rachunek.
    Z tym ze EBI nigdy nie nabywa akcji, przynajmniej ja nie widzialem, raczej spolki skupuja te warranty (tak zrobil Scope) w celu umorzenia i po temacie (jakby ich w ogole nie bylo).
    Wiecej sie wyjasni jak podpisza umowe warrantowa ale mozna sobie popatrzec na Scope czy Ryvu i ich espi jak to chodzi.
    Najwazniejsze ze SDS ma dostep do ponad 46mln zl finansowania (albo i wiecej jak mistrz Glapa cos odwali w tym tyg), nie nedzie emisji (jasno to pada w tym video z komentarzem spolki).
    Kiedys to beda splacac ale to za 5 lat, co mnie to, ich problem, ja sie bede martwil o to za pare lat jak sie nic nie zadzieje i sie nie rozwina.
    Ja trochę mam inne zdanie, bo tak kasa się przyda, ale zauważ wypłata transzy B i C, jakie są warunki. Będą albo dwie emisje, co po dzisiejszym kursie i wycenie licząc zrobili by dwa razy emisję po 400k akcji po 32.5, albo muszą znaleźć inne źródło finansowania, albo kapitalizacja, więc... po pierwszej transzy nie ogarnąć tego, druga transza pokryje się z emisja i przejściem na GPW. Trzeciej może nie być... więc tak czy siak, jedna emisja przed nami, sądzę że w kwocie dużo wyższej niż się spodziewali by co nie którzy i przy wejściu na główny rynek, coś czuję pod jakiegoś konkretnego gracza, jak kiedyś oznajmili.
  • Re: EBI wycenia SDS na prawie 550mln zł Autor: ~Inwestor [196.240.57.*]
    Tu zgoda, masz racje.
    Emisja pod Transze B bedzie i to pewnie polacza z wejsciem na glowny parkiet. Ale majac kase z EBI moga to odlozyc w czasie, pociagnac prace (w tym klinike troche opozniona) i wtedy wyjsc zupelnie z inna cena (wg mnie min 5-ka z przodu), na gpw dochodza tfi/ofe ktore dzis na pewno zwroca na nich uwage, bo umowmy sie EBI w biotech bylo tylko w Ryvu, Scope no i Mabion lata temu. I tu ja sie taka emisja w ogole nie martwie.
    A moze ukladaja to tak zeby za te kilkanascie m-cy skonczyc klinike i z Clairfieldem zrobic jakas umowe partneringowa i dostana jakis upfront ktory pozwoli wziac kolejna transze 4mln eur z EBI.
    Wiec tu w ogole moze juz nie byc zadnych emisji :-)
    A wejscie na gpw moze byc z oferta na akcje istniejace aby sie na spokojnie i pod kontrola skeszowaly stare fundusze bez jazdy na abb jak to niedawno cwiczylismy z Bioceltixem.
    Bardzo ciekawie to jest wykombinowane, mnie sie podoba, ale dopiero pewnie za rok-dwa sie dowiemy jaki byl naprawde plan
    No właśnie tu mamy podobne zdanie. Ja czekam , rok może być dynamiczny , nerwowy i może bujać
    Za 5 lat dawno wyjdziemy z zyskiem jak coś się po drodze nie uda:)
[x]
SDSOPTIC 0,35% 5,70 2025-11-28 16:40:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.