W przypadku podjęcia decyzji o budowie, każda ze stron będzie zobligowana do pokrycia kosztów związanych z budową projektu proporcjonalnie do procentowego udziału w kapitale zakładowym SPV
Emitent będzie odpowiedzialny za doprowadzenie projektu do statusu RTB
Czyli do tego statusu emitent ma doprowadzić ale nie wiemy czy ma to zrobić za free a potem jak zbierze pieniądze z emisji lub gdy będzie miał swoją gotówkę przystąpi do projektu budowlanego. Dużo niewiadomych.
Nadal to jest jakby list intencyjny. Nie podana jest żadna kwota
Jeśli całe 300 MW ma być robione w całości od razu, to ja też mam wątpliwości skąd tyle kasy wziąć. Ślę jeśli po kawałku to może być bez problemu, bo cash winni generować z części zarządczo-projektowej plus to co mają. Możliwa emisja obligacji pod konkretne projekty/cash flowy, lub akcji przy odpowiednio wysokiej cenie. Ale będą musieli pilnować finansów i przepływów finansowych aby to się w pełni spinało po ich stronie. Ich management (managers i główni specjaliści) winien sobie z tym spokojnie poradzić.
jednak strony będą dążyły do budowy i eksploatacji tych projektów. W przypadku podjęcia decyzji o budowie
Czyli decyzji o budowie narazie nie ma.
Muszą zebrać kasę a do tego czasu mają doprowadzić do statusu RTB.
Będą się rozliczać. Info ogólnikowe ale napewno podmiot jest mocny to dobrze dla nich rokuje. Mają szanse się wykazać
Formalnych decyzji na dziś nie ma, ale budowy będą, jak nie tu, to przy innych projektach, bo chcą mieć 58 MW w portfelu do końca 2025 jak pamiętam. Tu by się sklejało - 20%z 300 MW. Ale budowę trzeba przygotować, wiele czynności. Jeśli Seed jest odpowiedzialny to winien być opłacony za to.
Faktycznie mało szczegółów. Ale nie spodziewam się ich za dużo. Sporo elementów może być potraktowane jako tajemnica handlowa.
Mam nadzieję, że spółka będzie skłonna podawać prognozy roczne i ich sktualizacje przy wynikach okresowych. Byłoby miło.
Napewno będzie to proces wieloletni. To mogą być różne farmy w wielu miejscach.
Porozumienie jest więc nie ma co wnikać. Niech działają. Mogą przygotować wiele projektów i za to zgarnąć kasę i przystąpić do pierwszej budowy a potem już emisję lub obligacje. To jest temat na wiele lat. Jest ok