• wyliczenie wartości zadłużenia Autor: mirabella [83.5.204.*]
    Witam,
    mam nadzieję, że odpowie mi Pan na pytanie, bo nie wiem do końca do kogo powinnam się z tym zwrócić. Chciałabym się dowiedzieć czy na podstawie umowy z bankiem o kredyt hipoteczny można określi wartość należnej spłaty bankowi- biorąc pod uwagę wcześniejszą spłatę kredytu, odsetki. Jeśli tak to do kogo powinnam się udać? Do prawnika, doradcy finansowego ? Zaznaczam, że nie chcę kontaktować się w tej sprawie z bankiem.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam
  • Re: wyliczenie wartości zadłużenia Autor: pyton751 [213.158.196.*]
    wziolem kredyt hipoteczny wPOLBANKU na 110 tys.zl we frankach szfajcarskich place rate 203 franki. [czy bank moze wBIKU wpisac ze moje zadluzenie wynosi 350 tys zl a rata wynosi 593 franki w banku odpowiedziano mi ze wszystko jest dobrze poniewarz doliczono nam odsetki za 29 lat ikapital poczatkowy za odpowiedz z gory dziekuje
  • Re: wyliczenie wartości zadłużenia Autor: malgorzata_bielinska [195.66.88.*]
    Co do zadłużenia – w polu „kwota do spłaty” bank powinien przekazać aktualne saldo rachunku wyrażone w CHF z zaznaczeniem, że walutą kredytu jest CHF. W polu „kwota kredytu wraz z kosztem odsetkowym” bank powinien przekazać kwotę kredytu wraz z odsetkami, które będą spłacane przez cały okres spłaty (szacunek wg procentowania na dany moment) wyrażone w CHF i z zaznaczeniem, że walutą kredytu jest CHF.
    Podobnie z „kwotą raty” – jeżeli klient spłaca miesięcznie 203 CHF – to bank powinien przekazać taką informację, że „kwota raty” wyrażona we frankach wynosi 203.

Ogólna zasada jest taka, iż bank przekazując nformacje do BIK deklaruje jaka jest waluta kredytu i wartości w takich polach jak wysokość kredytu, kwota do spłaty, ewentualnie saldo zaległości, kwota do spłaty wraz z kosztem odsetkowym powinny być w wyrażone w zadeklarowanej walucie. Błędem byłoby zadeklarowanie, że walutą jest np. CHF a w ww. polach przekazywanie kwot przeliczonych na złotówki.

Na Raportach w danych sumarycznych obejmujących wszystkie zobowiązania danego klienta System BIK przelicza kwoty pochodzące z zobowiązań walutowych na złotówki.

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości zachęcam do pobrania Raportu (informacje o zasadach na www.bik.pl) i wyjaśnienia ewentualnych nieścisłości w danych bezpośrednio z bankiem przekazującym informacje do BIK.
  • Re: wyliczenie wartości zadłużenia Autor: malgorzata_bielinska [195.66.88.*]
    Szanowna Pani
    Jako ekspert BIK staram się odpowiadać na wszelkie kwestie dotyczące funkcjonowania tej właśnie instytucji.
    W sprawie, o którą Pani pyta proponowałanym zapytać eksperta na Forum Bankier który zajmuje się kredytami mieszkaniowymi.
    Pozdrawiam