Na pewno? A czy info musi być z dziś? W mojej opinii analiza dokumentow spółki mówi, że mamy dużą zmianę w tym roku. A drugie "info" dominuje w tym roku w światowym eterze informacyjnym - dociekliwi szukali powiązania kto na GPW faktycznie zarobi na zmianie w IT. Wyszło na to, że wycena spółki nie powinna być w obozie karnym "Korea Północna", skoro znacznie bliżej jej do rozwojowej strony "Korea Południowa". :))) Dobór krajów jest przenośnią ;) Wg mnie w związku z powyższym trzeba zmienić postrzeganie ceny godziwej dla tej spółki.
Tyle, że w każdej chwili może być stop i wsteczny. Jak to już wielokrotnie bywało. I cisza wielomiesięczna na kursie(zanik obrotów) i na forum . Prawda?
Tak nawiasem mówiąc, taki wzrost bez infa na spółce z zamrażarki nie jest dobrym prognostykiem na przyszłość. Co do zasady, to ewentualne info powinno być traktowane jak sprzedaż faktów.
W zasadzie napisałem wszystko co chciałem. Spółka zwiększyła przychody o 60%(całe półrocze) w tym o 80% (drugi kwartał). Robi to różnicę, jeżeli tendencja się utrzyma. Firma zajmuje się wdrożeniami produktów IBM. IBM około wakacji wdrozył Watsonx, który chwali jako przełom i poprawienie słabości Watson (m.in. "poduczone" modele AI, zintegrowane sterowanie modułami). Oby ta tegoroczna moda na "X" rzeczywiście miała wartość. (ha, ha ;) Czy wycena firmy na 3 mln była właściwa? Spośrod firm, które notują sensowne zyski (z działalności operacyjnej) z C/Z poniżej 50, od dawna mają normalne przychody itp. najniższą wycenę miał i ma .... Mineral Midrange. Kolejne takie spółki z GPW/NC są wyceniane już w okolicach 6 milionów lub wyżej. Jest ktoś zainteresowany to podpytajcie w spółce o przewidywania, plany. Każdy akcjonariusz może to zrobić. Może teraz, czy w październiku też ich podpytam. Natomiast w ostatecznym rozrachunku o kursie będzie decydować bieżący popyt i podaż. Oddałbym 99,9999999% kapitału za szklaną kulę z przyszłymi kursami spółek :)))))))))))))))))
Ja tu gram tylko technicznie. Bawię się małym pakietem aby nie wyjść z wprawy na innych spółkach. Wczoraj np. sprzedałam 2k po 2,08 (prawie na samej górce) i ustawiłam 2k na k po 1,85 (tam kurs się zatrzymał parę dni temu.) I o dziwo weszło wczoraj na koniec sesji część i teraz reszta. Po co to ktoś robi? jaki ma cel? Czasami mam wrażenie ze tylko ja handluję ze sternikiem.
Sprzedaję tylko jak wzrastają obroty i kurs rośnie. A tak dzieje się tylko kilka razy do roku. Po czym kurs wraca na te swoje 60-70 gr i następuje stagnacja jakby na ładowanie akumulatorów do kolejnego wyskoku. Zadziwiające ale prawdziwe.
Nie tylko ten papier tak ma .....może któryś z głównych udziałowców potrzebuje trochę kasy na szminkę dla żony....albo niekoniecznie ktoś z nich potrzebuje....robi podbitkę i sprzedaje kilkadziesiąt tysięcy .....100KX 0,2 PLN to niezłe wczasy....póżniej odkupi po 0,6
Malo prawdopodobne. W dołu nie ma obrotów. One są tylko gdy rośnie przez krótki czas. Bardziej mi to wygląda na taki scenariusz: jeden grubas zaczyna kupować, od poziomu powiedzmy 70gr. Drugi natomiast mu dokłada I w dwa dni robią 1 zł. a za pół roku odwrotnie. ten co kupował sprzedaje. a ten co sprzedawał kupuje. Wiem, że to brzmi niedorzecznie ale nie widzę innego wytłumaczenia.
Czyli wracamy do bazy, co było właściwie do przewidzenia. Duże obroty przy 1 zł, a teraz na spadkach jakieś pojedyncze akcje. Poniżej 70 gr, odbiorę resztę z tego co wywaliłam na tym rajdzie, i do zobaczenia na podbitce w przyszłym roku.
Moje 2k po 1,05 poszło. Z resztą czekam wyżej. Zawsze może się zdarzyć, że teraz spółka wyłamie się ze schematu i zawędruje wysoko. Zatem ręce pod poślady i czekamy na ciąg dalszy.
Wygląda na to, że się myliłam. Poziom kursu po lutowej podbitce się utrzymał, a wolumen obrotów nie tylko nie spadł ale rośnie. Brakuje mi tylko do pełni szczęścia jakiegoś fundamentalnego infa. Posiada ktoś wiedzę lub podejrzenie chociaż, pod co tu mogła by potoczyć się gra? Bo sama spekulacja bez chociaż by jakiejś plotki to trochę za mało?
Jestem pozytywnie zaskoczona zachowaniem się kursu. Nie firmą, bo komunikacja dalej woła o pomstę do nieba. Wygląda na to, że sternik chce odebrać od znużonych resztę akcji do 1,2 - 1,3 zł i puścić kurs w górę. Ale może to tylko takie moje subiektywne odczucie. Jak ruszy to pozbędę się reszty bez sentymentu.
Mnie najbardziej zaskoczyły wyniki, przychody i netto, oczywiście ich wynikiem jest wzrost kursu komunikacyjnie zgadzam się, Spółka niemal nie istnieje: tylko minimum informacyjne, w tym wyniki. Zero info np o kontraktach, zero znaczących kontraktów przy takich przychodach jak w IV kw?
Może wbijemy razem na walne to czy to drugie na B ? :)
Może wbijemy razem na walne to czy to drugie na B ? :) Nie bardzo rozumiem? Na walne z zasady nie jeżdżę tym bardziej na takie małe twory. Moja pozycja zawsze była niewielka teraz jest jeszcze mniejsza - część już puściłam jak przeszło 1 zł. Spółka mocno mnie zmęczyła pomimo zarobku na akcjach.
Jak masz na myśli spółkę która wybudowała lokum Lewandowskiemu to sprzedałam po 5,5 na ostatniej podbitce i raczej nie zamierzam ponownie wchodzić Chyba że sporo spadnie. Pisałam o tym na forum.