Mają czas tylko do końca września, a więc jeszcze 2 tygodnie, by dźwignąć kurs grubo powyżej 5 gr i to przy znacznych obrotach jeżeli chcą wrócić na ciągłe. Jeżeli w przyszłym tygodniu nic się nie zadzieje pozytywnego na kursie, to znaczy, że nadal czekają nas fixy przez kolejny kwartał.
Ty mnie pytasz drogi "akcjonariuszu"? Mnie, zwykłego leszcza nadającego tylko z 1 NICK-u? Ejno..., come on! Podpuszczać, to sobie możesz swoich kolegów wieloników ale nie mnie :-]
Ale napiszę ci tak dla spokoju sumienia, może przyda się to komuś. Do weryfikacji okresowej średni kurs jest to średnia arytmetyczna, tu kłania się podstawówka, z kursów zamknięcia z ostatnich 3 m-cy. Oczywiście do tej średniej nie wliczamy 3 ostatnich dni sesyjnych miesiąca w którym przeprowadzana jest weryfikacja. Macie więc czas do 26 września, a więc pozostało już tylko 7 dni sesyjnych do podciągnięcia kursu, by średnia ta podskoczyła powyżej 5 gr.
Średni kurs z ostatnich 3 m-cy to 0,0278 zł. To policzcie sobie do ilu musi wzrosnąć by ta średnia podskoczyła powyżej 0,05 zł. Podpowiem, że trzeba wziąć kursy zamknięcia z całych 3 miesięcy, a ponieważ pozostało już tylko 7 dni, to kurs musiałby gigantycznie urosnąć żeby tak się zadziało. Na moje koślawe oko, min. do 0,23 zł i to już od najbliższego poniedziałku!
Oczywiście prościej i duuuuuużo szybciej byłoby przeprowadzić resplit akcji i sprawa załatwiona! Akurat tego tak szybko nie zrobią, a na pewno nie w ciągu 7 dni, tak więc czeka was kolejny kwartał fix-ów i dalszego osuwania kursu. Zbliżająca się końcem roku optymalizacja podatkowa na pewno nie pomoże w podciągnięciu kursu. Pozdrawiam tych, co nadal trzymają kurczowo swoje "cenne" akcyjki. :-]