Info o analogach? Że niby kończy się III kwartał?? Przecież oni (Bioton i Jeremy) nie zobowiązywali się do jakiegoś info do jakiegoś terminu. Chętnie się założę, że żadnego oficjalnego ESPI nie będzie. Najwyżej coś w Lingetin podadzą, co też jest wątpliwe. Oni nie są zainteresowani wzrostem kursu, już kiedyś o tym pisałem. Spadkiem zresztą też. Kurs akcji jest dla nich ostatnią rzeczą, którą mają na głowie. Przejęli spółkę giełdową (pośrednio) i jest to dla nich niewygodne. No ale chodziło im o fabrykę w Macierzyszu, więc przełknęli tę żabę.
Ja myślę, że wiara nie ma tu nic do rzeczy. Polityka informacyjna Biotonu jest celowa i przemyślana. Oni nie informują programowo i wiedzą co robią. Raz pokazało się info o zakończonym projekcie analogowym i w związku z tym zwrocie paru groszy. Prezesik czym prędzej studził nastroje, bo kurs wystrzelił jak rakieta.
Trzeba zdać sobie sprawę z tego jak Bioton funkcjonuje i dla czego. Bioton od jakiegoś już czasu nie ma właściciela. Ma "konkubenta", bo nawet nie małżonka. Przy czym jest to konkubinat z rozsądku a nie z miłości. Yifan objął pośrednio 31,64% akcji Biotonu poprzez Dongren i Perfect Trend. Tyle potrzebował aby rządzić i ani jednej akcji więcej. Z Biotonem związany jest luźno. Prezes Jeremy Launders jeszcze luźniej. Może poprezesować, ale za miesiąc, czy dwa może go już nie być. To nie jest spółka taka jak np. Comarch, której właścicielem jest Janusz Filipiak, który ją stworzył, doinwestował, rozwijał i która jest dla niego oczkiem w głowie.
Czy bedzie info , czy nie , spoldzielnia czuwa nad kursem a te niby fachowe dyskusje kusych ,xxx ,misiow to sciema . Kurs biotka ma sie krecic jak kupa na kole . Kilkanascie razy w roku + -10 % daje im krociowe zyski .
A po co miałby być wysoki? Oni Biotonu nie dofinansowują poprzez giełdę. Po co im na głowie polski KNF, nie daj Boże. Ja nie mam negatywnej jazdy na Bioton, ale to wszystko jest rażąco jasne i widoczne. Jak czasem ktoś tu pisze, że Chińczycy po cichutku i po malutko skupują akcje, to pusty śmiech ogarnia. Nie chce się wierzyć, że ktoś taki jest na GPW.
Ostatnie zainteresowanie akcjami Biotonu ze strony Chińskiej, miało miejsce przy pośrednim przejęciu Dongren i Perfect Trend. Od tamtej pory nikt nawet na nie nie spojrzał. A na pewno nie na kurs. To po prostu nie ma żadnego znaczenia dla Chińczyków na tym etapie.
Info o analogach szybko się nie pojawi a jak się pojawi, to kurs wystrzeli na wysokich obrotach i wtedy.........trzeba sporo sprzedawać, bo potem pobuja i zacznie pomału spadać na niskich obrotach. I to jest normalne zachowanie na giełdzie. To jest dozwolone i jest częścią gry, którą jest giełda. Można też nie robić nic, ale nie można mieć pretensji do ludzi. którzy coś robią. Robią to ze swoimi pieniędzmi, posługując się swoją wiedzą. Kurs musi mieć się czy żywić a takie info to będzie tylko jednorazowa racja żywnościowa. Dopóki Bioton nie zacznie zarabiać na analogach to tak właśnie będzie a do tego trzeba jeszcze paru lat. Na krótką metę Bioton potrzebuje pokazać trzy kwartały - rok z progresją sprzedaży i rosnącą marżą. Dopóki tego nie będzie to ani ulica ani tym bardziej fundy nie wyciągną kasy po te akcje. Jeden kwartał czy półrocze ledwo nad kreską nie wystarczy. Dodatkowo cymbały, które piszą na tym forum o kółkowiczach i rolowaniu leszcza, dodatkowo zniechęcają potencjalnych inwestorów. Może bardziej śmieszą. Dla jasności, od około roku nikt na Biotonie nie zarabia. NIKT. Po prostu się nie da.
A jak bym dodał do tego życzenie, żeby przed info o analogach kurs startował z wysokiej belki bo 1-2 dni dzidy z poziomu 4 zł nikogo nie usatysfakcjonuje... chyba tylko żeby sie tego pozbyć
Kusy czyżbyś zmienił zdanie pisząc o cymbałach, które piszą na tym forum o kółkowiczach i rolowaniu leszcza, dodatkowo zniechęcających potencjalnych inwestorów. Twoim zdaniem to forum nie ma najmniejszego wpływu na kurs, a przecież większy popyt podniósł by cenę. PS przeanalizuj swoje wpisy zastanów się nad tym czy zachęcają do kupna akcji i jakim mianem siebie byś określił? Bez odpowiedzi.
WOW! Tacy jak J23 itp. zachęcają lub zniechęcają takich jak ty koleś :) Poza tym dodałem, że może bardziej śmieszą. A po co mnie pytasz, jak bez odpowiedzi? A po co mnie czytasz, jak ci nie pasuje?
Nie sądzę, chociaż z niewiadomych powodów jeśli chodzi o Bioton większość z tego co piszę (przed faktem) się sprawdza. Każdy na forum może spróbować, ty też spróbuj, może ci się uda. No chyba, że żółć ci mózg już zalała. Kiedyś posłańca ze złą wiadomością karano śmiercią. Myślę, że jest tu paru takich co by chcieli, ale na szczęście nie mogą. Zawsze mogą poczytać sobie wpisy Jb dla poprawy nastroju i poklaskać wraz z nim i J23 rączkami jak foczki płetwami w cyrku, ale to nie świadczy najlepiej o ich umyśle.
No i po kiego te wypociny i do kogo kierujesz? Lawirujesz na forum od lat. Co do żółci, to widzę nie masz najmniejszego pojęcia do czego służy człowiekowi, ale żeby było śmieszniej to powiem Ci, że zjadam sporo tłuszczu i to tego, którego lekarze będący na pasku bigfarmy zabraniają.
Niech mnie więc żółć zalewa, czego i tobie życzę.
To ja na koniec tylko zadam retoryczne pytanie: Kto zaczął swoje wypociny i wciął cię w moją odpowiedź Karolowi? Po co pisać o najmądrzejszych z mądrych? Masz kompleksy koleś. To nie pytanie, to stwierdzenie faktu. Ciau!
Kolega widac ekspert od keto , generalnie wie o cukrzycy i teoriach spiskowych wszystko. Rozkminil caly swiat , przejrzal go. Klasyczny polski znachor:)))) ogarnij sie pajacu:)))
Wielu mądrzejszych od Ciebie rozkminilo już ten świat i niekoniecznie są Polakami.
Możesz mnie nazywać jak chcesz, świadczy to tylko tobie. Zresztą nie najlepiej, musisz jeszcze dużo "chleba" zjeść by zrozumieć jak bardzo masz sprany mózg.
Zastrzeżenie - nie usuwać.
Gosciu, takich jak ty jest teraz masa, kazdy twiedzi co innego …. Jeden madrzejszy od drugiego, kazdy wie lepiej. Generalnie kazdy wie niewiele , ale jest w pelni przekonany ze jest tak jak mysli. Teoria nie musi byc prawdziwa , najwazniejsze zeby byla spojna. Jestem pewien , ze zawodowo u ciebie do dupy , z kasa tez cieniutko no ale dotarles do prawdy i pewnie za zycia jeszcze wielokrotnie zmienisz zdanie :))) nie odpisuj prosze:)
Zaleciało KUSYM i nie da się tego wyprzeć. Niech cię moja kasa nie interesuje za bardzo, bo twemu zdrowiu zaszkodzi.
Ja mogę cię zaręczyć, że na zmiany nigdy nie jest za późno i można ich dokonać w każdym wieku.
Widzisz, zawodowo nie muszę się już spełniać drogi synku, albo i wnuku.
Kusy widac polaryzuje , ale cokolwiek facet pisze to stara czynic jakies zalozenia sie to na czyms opierac. Czy tak jest , czy bedzie to inna sprawa i tego nie wie nikt. Ty jednak wysuwasz teorie spiskowe na temat medycyny i firm farmaceutycznych ijestes pewny. Wrecz zareczasz , a kim ty facet jesres z wyksztalcenia , jakie sa dowody na twoje wybujale fantazje. Zareczac to moze trener mistrza swiata , czlowiek z wielokrotnymi sukcesami w danej dziedzinie , autorytet. A kim ty koles jestes , zeby twierdzic i zareczac nt insuliny? Chlopie , ogarnij sie i nie zareczaj i sie nie osmieszaj:) to moj ostatnij post do ciebie , przemysl sobie co piszesz choc mysle ze i tak nie ogarniesz bo istnieje tylko to co widzisz:).
Kim ja jestem nie powinno cię zbytnio obchodzić. Również nie jestem twoim kolesiem, bo pewnie mógłbyś być moim synkiem. Wiedza, która prezentuję nie jest wiedza tajemną, jest wiedza ogólnie dostępną. Zgoda, dla takich jak ty jest zapewne niezrozumiała, bo wymaga znajomości podstaw biochemii i fizjologi człowieka. Nie wymaga natomiast umiejętności prania mózgu innym.
No i nie dali analogów do badań w Q3. Zmowu nas oszukali. Po co to pieprzyć od lat, że już zaraz, lada chwila. Zero honoru. Ktoś sobie z Was wyobraża, że tak szefowi by powiedział, kiedy będzie gotowe i przekładał latami? Dla mnie ta spółka niej jest już wiarygodna. Jak kurs podskoczy, żeby wyjść choćby z minimalnym zyskiem, to spadam stąd.
Jubo Liu (kto go dziś pamięta?) facet, który w 2015 przejął Bioton po Ryśku. Otóż on uprzedzał, że analogi będą wyzwaniem a rynek jest trudny. Dziś gość jest jeszcze w Biotonie jako członek rady nadzorczej. Cytat z Noble: Ryzyka dla wyceny i rekomendacji - Głównym czynnikiem ryzyka, jaki widzimy dla naszych prognoz i wyceny jest ryzyko związane z DALSZYM OPÓŹNIENIEM lub BRAKIEM REJESTACJI i dopuszczenia do sprzedaży analogów insuliny, nad którymi pracuje spółka.
A czy Bioton ma obowiązek publikacji infa o analogach?
Info może być ale 31.10 w raporcie za kwartał.
Ja teraz czekam do wyborów żeby pozbierać trochę z wig20 bo jak Nitras zostanie prezesem Orlenu to z najtańszego paliwa zrobi się najdroższe w Europie :)
Dnia 2023-10-02 o godz. 08:36 ~Masakra napisał(a): > A czy Bioton ma obowiązek publikacji infa o analogach? > > > > Info może być ale 31.10 w raporcie za kwartał. > > Ja teraz czekam do wyborów żeby pozbierać trochę z wig20 bo jak Nitras zostanie prezesem Orlenu to z najtańszego paliwa zrobi się najdroższe w Europie :)
Dobry jestes,ale rodzi sie pytanie czy gigant jest do tego zdolny?
a jak zostanie Obajtek to pewnie do końca życia po 6 pln. Niesamowity menager , tylko się modlić, żeby pozostał na stanowisku. Jednak wójt z Pcimia daje radę. Dokłada z Twojej kieszeni , zapłacisz w przyszłości:)))).
Myślę, że managerów poznaje się po wynikach a nie skąd pochodzą. Wybitni ludzie nie rodzą się tylko w wielkich miastach.
Orlen ma rekordowe wyniki i inwestycje a to bardzo boli konkurencję z zachodu.
Mamy najtańsze paliwo w Europie I wszystko wskazuje że do końca roku nic się nie zmieni, no chyba że PO wygra i zacznie się powolne wyprzedawanie ale najpierw doprowadzenie do braku rentowności i wycofanie inwestycji.