Tak się zastanawiam czym kierują się akcjonariusze cognor ? Chyba jeszcze nie dociera, że bum na wyniki spółka ma już za sobą. 2kw był zdecydowanie gorszy od 1. Dlaczego 3 miałby być lepszy ? Nic in plus się nie zmieniło, a dla firmy posiadającej ponad 170 mln akcji zysk kwartalny rzędu 50mln zł nie podniesie kursu wyżej bo obecny kurs jest własciwy do takiego zysku na kw. A póki co nie zanosi się na lepsze wyniki. Pisałem już, że nowe fabryki nic nie zmieniają bo pierwsze trzeba mieć zbyt na towar, a skoro z firmy słyszymy, że moce produkcyjne są w mniejszym stopniu wykorzystywane to znaczy, że jest mało roboty. Było mówione coś o redukcji zatrudnienia, a to wszystko przekłada się na mniejszą zyskowność. Nie mam akcji Cognor, ale kto mądrzejszy to niech zaczeka z koszyczkiem w okolicach 5.5zł może wówczas będzie warto kupic, aniżeli stracić z obecnego kursu. Po 3kw będzie zrzutka do niskich 6 bo co niekturym otworzą się oczy, że nie ma szans na wybicie. Mirbud ma perspektywy wybicia, ale jeszcze dużo musi się zmienić by to nastąpiło.
Dnia 2023-09-14 o godz. 16:51 ~Krzanu1988 napisał(a): > Tak się zastanawiam czym kierują się akcjonariusze cognor ? Chyba jeszcze nie dociera, że bum na wyniki spółka ma już za sobą. 2kw był zdecydowanie gorszy od 1. Dlaczego 3 miałby być lepszy ? Nic in plus się nie zmieniło, a dla firmy posiadającej ponad 170 mln akcji zysk kwartalny rzędu 50mln zł nie podniesie kursu wyżej bo obecny kurs jest własciwy do takiego zysku na kw. A póki co nie zanosi się na lepsze wyniki. Pisałem już, że nowe fabryki nic nie zmieniają bo pierwsze trzeba mieć zbyt na towar, a skoro z firmy słyszymy, że moce produkcyjne są w mniejszym stopniu wykorzystywane to znaczy, że jest mało roboty. Było mówione coś o redukcji zatrudnienia, a to wszystko przekłada się na mniejszą zyskowność. Nie mam akcji Cognor, ale kto mądrzejszy to niech zaczeka z koszyczkiem w okolicach 5.5zł może wówczas będzie warto kupic, aniżeli stracić z obecnego kursu. Po 3kw będzie zrzutka do niskich 6 bo co niekturym otworzą się oczy, że nie ma szans na wybicie. Mirbud ma perspektywy wybicia, ale jeszcze dużo musi się zmienić by to nastąpiło.
Hhahaha jak Cognor nie będzie w stanie poprawić wyników to tym bardziej Mirbud, to system baczyć połączonych z tym ze prędzej mirbud zaliczy stratę niż Cognor, jak i Cognor jest bardziej perspektywiczna i rozwijająca się spółka niż Miebud. Dobranoc
Spadaj na Mirbut i tam naganiaj na tego kartofla.
Jak byś znał spółkę to byś wiedział doskonale że redukcja zatrudnienia wiąże się z automatyzacją zakładu, mniejsze koszty a więcej kasy zostaje w kasie.
Ale tu nikt nie napisał że dpoddiewa się super wyników za 3 kwartał. Mało tego i 4 kwartał będzie podobnie marny, ale od nowego roku powinna się koniunktura poprawic
Dnia 2023-09-14 o godz. 16:51 ~Krzanu1988 napisał(a): > Tak się zastanawiam czym kierują się akcjonariusze cognor ? Chyba jeszcze nie dociera, że bum na wyniki spółka ma już za sobą. 2kw był zdecydowanie gorszy od 1. Dlaczego 3 miałby być lepszy ? Nic in plus się nie zmieniło, a dla firmy posiadającej ponad 170 mln akcji zysk kwartalny rzędu 50mln zł nie podniesie kursu wyżej bo obecny kurs jest własciwy do takiego zysku na kw. A póki co nie zanosi się na lepsze wyniki. Pisałem już, że nowe fabryki nic nie zmieniają bo pierwsze trzeba mieć zbyt na towar, a skoro z firmy słyszymy, że moce produkcyjne są w mniejszym stopniu wykorzystywane to znaczy, że jest mało roboty. Było mówione coś o redukcji zatrudnienia, a to wszystko przekłada się na mniejszą zyskowność. Nie mam akcji Cognor, ale kto mądrzejszy to niech zaczeka z koszyczkiem w okolicach 5.5zł może wówczas będzie warto kupic, aniżeli stracić z obecnego kursu. Po 3kw będzie zrzutka do niskich 6 bo co niekturym otworzą się oczy, że nie ma szans na wybicie. Mirbud ma perspektywy wybicia, ale jeszcze dużo musi się zmienić by to nastąpiło.
"Niekturym" potrzeba jest więcej wiedzy i to podstawowej :DD
Wycena spółek nie bierze się na podstawie bieżących zysków choć niejaki Szkopek analityk jest innego zdania.
Ekonomia opisuje zjawisko zwane cyklem koniunkturalnym. Obecnie polska gospodarka jest w fazie recesji i Zola o tym wspomniał. Jeżeli spółka osiąga zyski w czasie recesji to fazie wzrostu zyski będą zwielokrotnione.
Pisałem na forum jak wygląda obecnie dostępność nowych mieszkań. Ich po prostu nie ma i są bardzo drogie. Tymczasem stal jest rekordowo tania więc deweloperzy pod nowe inwestycje będą ją kupować możliwie najszybciej bo to im się opłaci.
Czy 3Q23 będzie lepszy od 2Q23 ? Osobiście zakładam, że będzie, przynajmniej pod względem przychodów. Zyski mogą być na poziomie 2Q23 bo ceny wyrobów są na niskim poziomie.
Redukcja zatrudnienia to obniżanie kosztów działalności a to poprawia zyskowność. Wątpię żeby wszyscy pracownicy w Zawierciu czekali na wypowiedzenia. Część już odeszła lub szuka nowej pracy więc z kwartału na kwartał koszty będą niższe. Poza tym, obecnie problemem jest pozyskanie pracownika więc nie sądzę, żeby COG tak chętnie pozbył się całej załogi Zawiercia.
Trzeba by to wklejać każdego poranka dla naszego stadka trollow. A właśnie, stadko: to kiedy te 4.11 ma być? Przedwczoraj już mi ręką drżała i o mało nie kupiłem w okolicach 7.23. Durak ze mnie:)