• Zastanawiające... Autor: ~Krzanu1988 [185.252.180.*]
    Tak się zastanawiam czym kierują się akcjonariusze cognor ? Chyba jeszcze nie dociera, że bum na wyniki spółka ma już za sobą. 2kw był zdecydowanie gorszy od 1. Dlaczego 3 miałby być lepszy ? Nic in plus się nie zmieniło, a dla firmy posiadającej ponad 170 mln akcji zysk kwartalny rzędu 50mln zł nie podniesie kursu wyżej bo obecny kurs jest własciwy do takiego zysku na kw. A póki co nie zanosi się na lepsze wyniki. Pisałem już, że nowe fabryki nic nie zmieniają bo pierwsze trzeba mieć zbyt na towar, a skoro z firmy słyszymy, że moce produkcyjne są w mniejszym stopniu wykorzystywane to znaczy, że jest mało roboty. Było mówione coś o redukcji zatrudnienia, a to wszystko przekłada się na mniejszą zyskowność. Nie mam akcji Cognor, ale kto mądrzejszy to niech zaczeka z koszyczkiem w okolicach 5.5zł może wówczas będzie warto kupic, aniżeli stracić z obecnego kursu. Po 3kw będzie zrzutka do niskich 6 bo co niekturym otworzą się oczy, że nie ma szans na wybicie. Mirbud ma perspektywy wybicia, ale jeszcze dużo musi się zmienić by to nastąpiło.
  • Re: Zastanawiające... Autor: ~Miłosz [46.204.101.*]
    Nie wstyd ci żebrać? Skoro spółka jest słaba i ma małe perspektywy to idź na inną proste, po co tu jesteś???
  • Re: Zastanawiające... Autor: ~Bajeczny [213.134.171.*]
    W takim wypadku wejdź w spółkę jak będą duże zyski...Co za ludzie
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.76.108.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Zastanawiające... Autor: ~pps [193.200.123.*]
    Dnia 2023-09-14 o godz. 16:51 ~Krzanu1988 napisał(a):
    > Tak się zastanawiam czym kierują się akcjonariusze cognor ? Chyba jeszcze nie dociera, że bum na wyniki spółka ma już za sobą. 2kw był zdecydowanie gorszy od 1. Dlaczego 3 miałby być lepszy ? Nic in plus się nie zmieniło, a dla firmy posiadającej ponad 170 mln akcji zysk kwartalny rzędu 50mln zł nie podniesie kursu wyżej bo obecny kurs jest własciwy do takiego zysku na kw. A póki co nie zanosi się na lepsze wyniki. Pisałem już, że nowe fabryki nic nie zmieniają bo pierwsze trzeba mieć zbyt na towar, a skoro z firmy słyszymy, że moce produkcyjne są w mniejszym stopniu wykorzystywane to znaczy, że jest mało roboty. Było mówione coś o redukcji zatrudnienia, a to wszystko przekłada się na mniejszą zyskowność. Nie mam akcji Cognor, ale kto mądrzejszy to niech zaczeka z koszyczkiem w okolicach 5.5zł może wówczas będzie warto kupic, aniżeli stracić z obecnego kursu. Po 3kw będzie zrzutka do niskich 6 bo co niekturym otworzą się oczy, że nie ma szans na wybicie. Mirbud ma perspektywy wybicia, ale jeszcze dużo musi się zmienić by to nastąpiło.

Tyle pisaniny żeby Mirbudem zainteresować :)
  • Re: Zastanawiające... Autor: ~nowy [148.253.16.*]
    Hhahaha jak Cognor nie będzie w stanie poprawić wyników to tym bardziej Mirbud, to system baczyć połączonych z tym ze prędzej mirbud zaliczy stratę niż Cognor, jak i Cognor jest bardziej perspektywiczna i rozwijająca się spółka niż Miebud. Dobranoc
  • Re: Zastanawiające... Autor: ~Alfa [172.226.62.*]
    Spadaj na Mirbut i tam naganiaj na tego kartofla.
    Jak byś znał spółkę to byś wiedział doskonale że redukcja zatrudnienia wiąże się z automatyzacją zakładu, mniejsze koszty a więcej kasy zostaje w kasie.
  • Re: Zastanawiające... Autor: ~Krzanu1988 [185.41.129.*]
    Ok.. zobaczymy po 3 kw kto mial racje.
  • Re: Zastanawiające... Autor: ~Moimzdaniem [31.61.183.*]
    Ale tu nikt nie napisał że dpoddiewa się super wyników za 3 kwartał. Mało tego i 4 kwartał będzie podobnie marny, ale od nowego roku powinna się koniunktura poprawic
  • Re: Zastanawiające... Autor: ~Serek [83.19.163.*]
    Poczekajcie jak PiS wygra wybory i dorypia reaktor sasina to kurs poleci up
  • Re: Zastanawiające... Autor: ~szwejk [77.254.117.*]
    Dnia 2023-09-14 o godz. 16:51 ~Krzanu1988 napisał(a):
    > Tak się zastanawiam czym kierują się akcjonariusze cognor ? Chyba jeszcze nie dociera, że bum na wyniki spółka ma już za sobą. 2kw był zdecydowanie gorszy od 1. Dlaczego 3 miałby być lepszy ? Nic in plus się nie zmieniło, a dla firmy posiadającej ponad 170 mln akcji zysk kwartalny rzędu 50mln zł nie podniesie kursu wyżej bo obecny kurs jest własciwy do takiego zysku na kw. A póki co nie zanosi się na lepsze wyniki. Pisałem już, że nowe fabryki nic nie zmieniają bo pierwsze trzeba mieć zbyt na towar, a skoro z firmy słyszymy, że moce produkcyjne są w mniejszym stopniu wykorzystywane to znaczy, że jest mało roboty. Było mówione coś o redukcji zatrudnienia, a to wszystko przekłada się na mniejszą zyskowność. Nie mam akcji Cognor, ale kto mądrzejszy to niech zaczeka z koszyczkiem w okolicach 5.5zł może wówczas będzie warto kupic, aniżeli stracić z obecnego kursu. Po 3kw będzie zrzutka do niskich 6 bo co niekturym otworzą się oczy, że nie ma szans na wybicie. Mirbud ma perspektywy wybicia, ale jeszcze dużo musi się zmienić by to nastąpiło.

Wpis do...chrzanu
  • Re: Zastanawiające... Autor: ~stalowy [46.205.209.*]
    @Krzanu1988

"Niekturym" potrzeba jest więcej wiedzy i to podstawowej :DD

Wycena spółek nie bierze się na podstawie bieżących zysków choć niejaki Szkopek analityk jest innego zdania.
    Ekonomia opisuje zjawisko zwane cyklem koniunkturalnym. Obecnie polska gospodarka jest w fazie recesji i Zola o tym wspomniał. Jeżeli spółka osiąga zyski w czasie recesji to fazie wzrostu zyski będą zwielokrotnione.
    Pisałem na forum jak wygląda obecnie dostępność nowych mieszkań. Ich po prostu nie ma i są bardzo drogie. Tymczasem stal jest rekordowo tania więc deweloperzy pod nowe inwestycje będą ją kupować możliwie najszybciej bo to im się opłaci.
    Czy 3Q23 będzie lepszy od 2Q23 ? Osobiście zakładam, że będzie, przynajmniej pod względem przychodów. Zyski mogą być na poziomie 2Q23 bo ceny wyrobów są na niskim poziomie.

Redukcja zatrudnienia to obniżanie kosztów działalności a to poprawia zyskowność. Wątpię żeby wszyscy pracownicy w Zawierciu czekali na wypowiedzenia. Część już odeszła lub szuka nowej pracy więc z kwartału na kwartał koszty będą niższe. Poza tym, obecnie problemem jest pozyskanie pracownika więc nie sądzę, żeby COG tak chętnie pozbył się całej załogi Zawiercia.
  • Re: Zastanawiające... Autor: ~Moimzdaniem [31.61.183.*]
    Sama prawda. Mądrego Ti i przyjemnie poczytać:)
  • Re: Zastanawiające... Autor: ~Althor [89.64.26.*]
    Trzeba by to wklejać każdego poranka dla naszego stadka trollow. A właśnie, stadko: to kiedy te 4.11 ma być? Przedwczoraj już mi ręką drżała i o mało nie kupiłem w okolicach 7.23. Durak ze mnie:)
[x]
COGNOR 1,02% 6,92 2025-10-21 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.