10 lat temu wartość księgowa spółki wynosiła raptem nieco poniżej 3,20 zł. Kurs wówczas oscylował w okolicach 6,20 zł. Obecnie wartość księgowa to 7,45 zł. Zaś kurs wynosi 3,50 zł. Ciekawe czy zarząd ma zamiar skupować akcje?
Ostatni okre to dla nich statystycznie najlepszy czas ciepło, ludzie jedzą wedkuja i griluja..Jak październik będzie taki jak wrzesień wyniki dalej będą dobre...
Mój typ wyników: 5 mln przychodu, 0,4 mln zysku w minionym kwartale. To faktycznie dałoby już ładny wynik w stosunku do obecnej kapitalizacji. Tym bardziej, że sezon wakacyjny dopisuje wędkarzom, więc raport za bieżący kwartał może być miłym zaskoczeniem.
Kurs akurat jest taki, że poza porannym zrzutem 900 akcji nie powinno być reakcji na niższe od oczekiwań wyniki na poziomie zysku. Spółka robi swoje, mam nadzieję, że znajdą pomysły na zwiększenie marży - mówią na ten moment o większym zainteresowaniu akcesoriami premium, więc może linia dla profesjonalisów im pozwoli poprawić wynik. Może własny kanał sprzedaży e-commerce? Generalnie kurs jest tak nisko, że niżej już trudno aby spadł, natomiast o wzrost też może być ciężko, chyba że w końcu wrócą do skupu akcji własnych z ceną do 7,50 zł.
Problem tej spółki jest taki że tutaj nie ma przyszłości - osiągnęła swoje max i na więcej nie ma szans Jednym z powodów jest to że szefostwo jest zadowolone z obecnego stanu rzeczy, po co ryzykować jak pieniądze biorą solidne do tego rodzina w RN - wszyscy zadowoleni tylko nie akcjonariusze.
Ja zrzuciłem te 900 akcji. Kupowane powyżej 6 zł - błędy młodości takie jak sugerowanie się opiniami innych, samo inwestowanie na NC i na niepłynnej spółce. Raport za ten kwartał jasno pokazuje że bardzo źle się dzieje - zaledwie 140 tys zysku i niziutkie wskaźniki ROE i ROA . Spółka mocno zakomunikowała, że zły wpływ na jej finanse ma osłabienie złotówki (jako importera produktów z Chin), dla której dalsze perspektywy są nie za kolorowe. Niepokojąca jest również wstawka o "borykających się z problemami stale rosnących kosztów utrzymania właścicielach niewielkich sklepów z branży wędkarskiej". Branża ma raczej starszą społeczność zaopatrującą się stacjonarnie, a takie problemy dodatkowo osłabią i tak marne przychody. Nie widać efektów wejścia spółki w media społecznościowe. Zarząd kpi sobie z inwestorów trzymając fundusze na skup już od ponad roku w międzyczasie zjadane przez inflację - jasna niegospodarność własnych środków. Oprócz sporych dodatnich przepływów z działalności operacyjnej plusów właściwie brak.
Liczę, że kiedyś odpalą ten skup. Możliwe że teraz jest męczenie, aby akcjonariusze później chętnie oddawali po 4-5-6, skoro kurs się kisił po 3,5. Zarezerwowane 1,5 mln na ten cel prędzej czy później pewnie ruszą.