• ANALITYK MA RACJE Autor: ~swir [83.6.148.*]
    wg mnie niestety ale ma racje lepiej sprzedac i poczekac ,ceny leca ,zamowienia tez ,recesja staje sie faktem ,to ze prezes dobiera tez nic nie znaczy choc to duzy plus ,
  • Re: ANALITYK MA RACJE Autor: ~Krzanu1988 [185.41.129.*]
    Rowniez sie z nim zgadzam bo zamiast wierzyc w cos czego nie ma i nie nastepuje to spojrzmy na fakty. Wyniki zdecydowanie spadly, oblozenie mocy produkcyjnych spadlo, cena zlomu wzgledem produktow gotowych jest bardziej niekorzystna. Pisza o zwolnieniach.. czy to sa argumenty by roslo ? To, ze buduja kolejne walcownie itp. to aspekt dodatni, ale w obecnym otoczeniu rynkowym nie do wykorzystania, skoro obecnych mocy produkcyjnych nie wykorzystuja. Firma nie zarobi w roku zlotowki na akcje, a Wy chcielibyscie by wycena byla kilkanascie zlotych. Mirbud kolejny balon na ten moment.. dzis znowu zaczeli dmuchac, a poki co to slabo to wyglada.. i efekt gwarantowany, ze kilka dni i znowu zrzut.. bez sensu pompowac, gdy nic pozytywnego nie nastepuje.
  • Re: ANALITYK MA RACJE Autor: ~Xash [37.30.0.*]
    Dobrze się czujesz?
    Umiejętności czytania ze zrozumieniem nie zdobyłeś?
    Kretyński nagon
  • Re: ANALITYK MA RACJE Autor: ~stalowy [91.227.64.*]
    ??
    Jeżeli w jednym roku spółka zarobi 400 mln PLN a w kolejnym 300 mln PLN to traci 50% wartości ?
    Głupszych analiz ciężko znaleźć ale jak widzę są wyznawcy Szkopka i zgadzają się z jego wizjami.

Że recesja ? To spróbuj kupić nowe mieszkanie.
  • Re: ANALITYK MA RACJE Autor: ~swir [83.6.148.*]
    Dnia 2023-09-05 o godz. 16:39 ~stalowy napisał(a):
    > ??
    > > Jeżeli w jednym roku spółka zarobi 400 mln PLN a w kolejnym 300 mln PLN to traci 50% wartości ?
    > > Głupszych analiz ciężko znaleźć ale jak widzę są wyznawcy Szkopka i zgadzają się z jego wizjami.
    > >
    > > Że recesja ? To spróbuj kupić nowe mieszkanie.

dobrze nie ufaj analitykowi a prezesowi ufasz ---to wyraznie twierdzi w ostatnich wywiadach ze jest zle i moze byc jeszcze gorzej tez kłamie ,spólka nie zarobi 300mln bo za pierwsze kwartał nie zarobiła tylko zaksiegowała 112mln dodatkowo poczytaj raport , zeby zarobiła 100mln na rok ,a moze miec nawet strate w tym kwartale ,a co do mieszkan a moze pomysl dlaczego nie buduja tylko wstrzymali budowy przeciez jest taki popyt dzieki 2kredytowi a dopiero potem ucz innych, zreszta co obecny kurs ma wspolnego z z fundamentami skoro jeden człowiek tu ustawia kurs pod swoje zamiary ale i on wczesniej czy pozniej nie da rady,i najwazniejsze nie namawiam do sprzedazy tylko do zdjecia ciemnych okularów bo moze faktycznie analityk ma racje ,na merkatorze tez przy 700zł była wycena 200zł i psioczyli a jednak miał racje
  • Re: ANALITYK MA RACJE Autor: ~-Althor [213.192.69.*]
    Jasne, a przypominj mi jakies wskazniki ksiegowe jak mercator byl po 700?
    Masz racje, rozowych okularow nie ma co nosic i rynek niech sobie Cognor i na 1 zloty wycenia, znamy takie przypadki. Ale nie powiesz mi, ze cena 4.41 wynika z fundamentalnych analiz. Osobiscie myslalem, ze jak runelo na 3.2 w zeszlym roku to sie juz slabych glow pozbylismy. No ale weszly nowe i stad takie reakcje.

Dwa tygodnie temu zeszlo na 6. Wiec tam sie widzimy i kupujemy :)
  • Re: ANALITYK MA RACJE Autor: ~-Althor [213.192.69.*]
    6.9 of course:)
  • Re: ANALITYK MA RACJE Autor: ~nowy [194.28.191.*]
    z dupy rekomendacja, ktos chce tanio kupic.-->15 czekam
    Dnia 2023-09-05 o godz. 17:37 ~-Althor napisał(a):
    > Jasne, a przypominj mi jakies wskazniki ksiegowe jak mercator byl po 700?
    > Masz racje, rozowych okularow nie ma co nosic i rynek niech sobie Cognor i na 1 zloty wycenia, znamy takie przypadki. Ale nie powiesz mi, ze cena 4.41 wynika z fundamentalnych analiz. Osobiscie myslalem, ze jak runelo na 3.2 w zeszlym roku to sie juz slabych glow pozbylismy. No ale weszly nowe i stad takie reakcje.
    >
    > Dwa tygodnie temu zeszlo na 6. Wiec tam sie widzimy i kupujemy :)

oczywiscie ze kazda rekomendacja powinna byc robiona z analiz fundamentalnych i rocznych przewidywan co do spolki ,jej zyskow itd ,ta spolka jest spólka jak inne wywindowana dzieki pandemi ,ona nie rosła przez kilkanascie lat i tylko dzieki pandemi i po niej zapasom miała takie zyski ,widac to jak na dłoni bowim typowym przykładem ,jak sadze analityk zakłada ja ztreszta tez ze te zyski to juz bajka spodziewam sie nawet strat a 4zł to i tak duzo przeciez ona wieki chodziła w okolicach 2zł ,czas pokaze jak bedzie tutaj wszystko robi z kursem jeden czlowiek i gdyby on nie wiem w jakim celu nie trzymal kursu to juz dawno by było 4złl
  • Re: ANALITYK MA RACJE Autor: ~stalowy [77.237.23.*]
    @swir
    porównanie COG do MRC ??
    Co niby wspólnego jest między tymi spółkami ?
    Może tak porównanie z Kętami ?
    Chociaż branża podobna tylko w Kętach siedzą fundusze i za taką rekomendację Szkopek wyleciałby z roboty.

Że COG wygeneruje stratę w 3Q23 - bez komentarza.
    Nie bardzo rozumiem tok rozumowania w kontekście braku mieszkań na rynku. Nie ma ich więc developerzy wstrzymują się budowami ?
    Otóż @swir nie masz pojęcia o kupnie mieszkania więc zakładam, że mieszkasz z rodzicami bo każdy wie, że kredyt hipoteczny jest zabezpieczony hipoteką a ta ustanawiana jest na istniejącej nieruchomości lub umowie developerskiej.

Co do trafności wycen Szkopka to podałem dokładną datę publikacji z ubiegłego roku gdzie przewidywał kurs 3,13 PLN z rekomendacją "sprzedaj".
  • Re: ANALITYK MA RACJE Autor: ~dollar [91.239.113.*]
    hipoteka jest ustanawiana na nieruchomości, zabezpieczenie na umowie deweloperskiej w formie przelewu wierzytelności. Nie wymądrzaj się tak, bo @swir ma rację, kredyt 2% pobudził popyt, ale podaż stoi - deweloperzy skrzydeł nie rozwijają. Nowych budów jak na lekarstwo, bo deweloperzy czekają na rozwój sytuacji. Dlatego ceny mieszkań idą w górę
  • Re: ANALITYK MA RACJE Autor: ~Bkmed [109.200.88.*]
    Nowych budow jak na lekarstwo? Gdzie ty mieszkasz? Tacy tu fachowcy na forum
  • Re: ANALITYK MA RACJE Autor: ~stalowy [37.225.23.*]
    @dollar

Na co niby czekają developerzy ?
    Wszystkie zamrożone inwestycje są uruchamiane o ile znajdzie się jeszcze wolne firmy budowlane.

Nie ma nic lepszego dla dewelopera jak finansowanie inwestycji ze środków klientów. Stal tańsza niż 3 lata temu a nowe mieszkania droższe o 50%. Marże na nowych inwestycjach są ogromne i wiem o tym nie z forum bankiera tylko z rynku.
    Od złożenia wniosku do przyznania kredytu mija miesiąc więc kasa z kredytów 2% dopiero zacznie wpływać bo był okres wakacyjny i wszystko trwa dłużej. Tym bardziej, że banki zostały zalane nowymi wnioskami.
    Wpływ kredytu 2% będzie widoczny w 3Q23 i będzie to bardzo dobry kwartał dla COG.

Nie będę podbijał wątku z którego tytułem zupełnie się nie zgadzam. Akcję COG nadal będę trzymał bo rekomendacje Szkopeka są tak trafne jak przewidywania pogody górali z Mazowsza.
  • Re: ANALITYK MA RACJE Autor: ~Marian [185.236.200.*]

Ja bym się zainteresował TermoExpert, podobno spekuła z Będzina rozgrywa
  • Re: ANALITYK MA RACJE Autor: ~sdf [212.87.242.*]
    Swego czasu analitycy wyceniali Lotos na 0 (zero) zł. na pewno są tacy co pamiętają
    prezes miał racje mamy w polsce recesje stad rpp obnizyła stopy zeby ratowac gospodarke kosztem inflacji zobaczymy za jakis czas czy nie zrobili bawoła
  • Re: ANALITYK MA RACJE Autor: ~Moimzdaniem [79.191.59.*]
    Zrobiłem wątek bardziej oddający ducha tej makroekonomicznej dyskusji niż tytuł tego watku
[x]
COGNOR 2,98% 6,74 2025-09-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.