Recep Tayyip Erdogan i Władimir Putin w Soczi
Reuters
W czasie spotkania prezydentów Turcji Recepa Tayyipa Erdogana i Rosji Władimira Putina w Soczi nie doszło do porozumienia, dzięki któremu Ukraina mogłaby bezpiecznie eksportować swoje produkty rolne przez Morze Czarne. Erdogan wyraził nadzieję, że wkrótce uda się znaleźć rozwiązanie problemu.
- Uważamy, że inicjatywę należy kontynuować, eliminując jej niedociągnięcia. W tym kontekście w porozumieniu z ONZ przygotowaliśmy pakiet zawierający nowe sugestie – powiedział Recep Tayyip Erdogan na wspólnej konferencji prasowej z Władimirem Putinem w Soczi. - Myślę, że postęp jest możliwy. Wierzymy, że w krótkim czasie uda nam się osiągnąć rozwiązanie, które spełni oczekiwania – dodał turecki przywódca.
Erdogan stwierdził przy tym, że Ukraina powinna złagodzić swoje stanowisko negocjacyjne wobec Rosji w rozmowach w sprawie wznowienia porozumienia zbożowego. - Ukraina musi szczególnie złagodzić swoje podejście, aby możliwe było podjęcie wspólnych kroków z Rosją – stwierdził.
ZOBACZ TEŻ: Atak na Ukrainę. Relacja na żywo w tvn24.pl
Putin oświadczył, że ożywienie inicjatywy zbożowej będzie możliwe, jeśli wszystkie ustalenia dotyczące rosyjskiego eksportu zostaną wypełnione. Według prezydenta Rosji Zachód w dalszym ciągu ogranicza rosyjski eksport produktów rolnych i amoniaku. Moskwa domaga się też zniesienia sankcji i innych ograniczeń.
- Będziemy gotowi rozważyć możliwość wznowienia umowy zbożowej i dzisiaj ponownie powiedziałem, że zrobimy to, gdy tylko wszystkie porozumienia w sprawie zniesienia ograniczeń w eksporcie rosyjskich produktów rolnych zostaną w pełni wdrożone – zapowiedział Putin.
CZYTAJ: "New York Times": Morze Czarne punktem zapalnym wojny w Ukrainie
Recep Tayyip Erdogan i Władimir Putin. Spotkanie w Soczi PAP/EPA
Rosja składa propozycje
Putin oznajmił, że alternatywą dla porozumienia zbożowego, umożliwiającego eksport ukraińskich produktów przez Morze Czarne, jest rosyjska propozycja dostaw do krajów afrykańskich miliona ton zboża przez Turcję, przy wsparciu finansowym Kataru. W ramach tego rozwiązania Moskwa zamierza podpisać umowy z sześcioma krajami afrykańskimi, które mają otrzymać od Rosji "darmowe zboże".
"Ultimatum mówi o jednym: Kreml za wszelką cenę chce pozbawić Ukrainę możliwości sprzedaży za granicę produktów rolnych, które przed wojną stanowiły 40 procent eksportu. A jednocześnie rozwiązać kwestię sprzedaży własnego zboża" - skomentowała stanowisko Kremla rosyjska sekcja BBC.
Co ta umowa da jak na wiosnę już nie będą mieli kim walczyć https://wiadomosci.wp.pl/oburzenie-w-ukrainie-w-sprawie-mobilizacji-gen-skrzypczak-nie-beda-mieli-kim-walczyc-na-wiosne-6937929199213184a
Ty chyba jesteś ruskim trolem jak tak wypisujesz wszędzie.
Nie znasz chyba Ukraińców.
Oni będą walczyć do ostatniego żołnierza a jest ich mnogo ( chyba 48 mil).
Zresztą w nowoczesnych wojnach nie jest tak ważna liczba żołnierzy tylko jakie mają uzbrojenie i jaką taktykę.
Skrzypczak pisze do mediów niusy bo mu za to płacą aby tylko było poczytne .
Takich wpisów jest mnóstwo i na tak i na nie.
Ty chłopie musisz mieć swój rozum i przecedzić to przez sito.
Astarta pomimo wojny wyrabia zarąbiste zyski ( co wykazuje w raportach) i dzieli się z akcjonariuszami dywidendą.
Sam czysty zysk za dwa kwartały tego roku był 10zł na akcję .
Za cały rok może być 20zł na akcję.
Wyobraź sobie jaka będzie cena jak zaczną mówić o rozmowach pokojowych ?
A to może być niedługo.
Sam kręciłem kółka ale obecnie strach jest zostać bez akcji bo cena już tak nie spada jak kiedyś.
Można nie odkupić w niskiej cenie i jak pójdzie winda to mnie odetną od akcji.
Mogłem sprzedać nawet powyżej 35zł i zarobić po 4zł na akcji ale kółka odłożyłem obecnie na bok.
Widzę większy zarobek na długoterminowym.
Każdy robi jak chce.
Ty chcesz kupić więc troluj na spadek.
Astarta syf ? Chyba ty. Jak syf to po co sobie zawracasz głowę i siedzisz tu codziennie. Myślisz że ktoś głupi?
W przeciwieństwie do ciebie nagonie na spadki ja zawsze mówię prawdę ( nawet wystawiałem kiedyś zakup 12tys dla niedowiarków do sprawdzenia).
Jak robiłem kółka to jawnie się do tego przyznawałem.
Jak jestem na longa to też o tym piszę bo widzę potencjał.
Jak widziałem zagrożenia to też pisałem i tego nie odwołuję bo niektóre są aktualne.
Ale pomimo zagrożeń perspektywa wzrostu jest wielka i ty o tym wiesz dlatego chcesz kupić i mącisz tu codziennie aby coś wyżebrać w tańszej cenie.
Bezinteresownie tu nie siedzisz.