O co ci chodzi? Przecież to było wiadomo już dawno temu. Jedyną niepewną kwestią był parytet wymiany ale jednak potwierdziło się że 2:1. Wszystko jest w cenie.
Wygląda na to że jeszcze chwilę postoimy na 30zł żeby odebrać akcje od Ironowców
Ja uważam że to dobre posunięcie. Ludzie z Irona zasilą szeregi Carbona a akcjonariusze irona pomogą w podwyzszeniu mi kapitalizacji co po dalszym wzroście ceny umożliwi wejście na GPW co z kolei to otworzy drzwi dla wielu TFI. Powtarzam, wystarczy być cierpliwym a pieniądze same was znajdą
Ale jak pomogą w podwyższeniu kapitalizacji? Tam nic nie ma w tej spółce, mogli ją rozwiązać i zatrudnić tych programistów a robią rozwodnienie akcji Carbona. Piękne rozegranie obecnego akcjonariatu zrobione tylko aby akcjonariusze Irona nie stracili kasy, niestety fatalnym kosztem carboniarzy.
Dnia 2023-09-01 o godz. 11:19 ~pers napisał(a): > Co to w ogóle za wycena wg wartości godziwej?
Wartość godziwa to taka cena którą trzeba by dziś zapłacić pozostałym akcjonariuszom gdyby komuś przyszło na myśl np. zdjęcie spółki z giełdy Satysfakcjomuje Was taka rekompensata?
To zagranie to jak emisja 30% obecnej ilości akcji z tym ze spółka nic nie dostanie do kasy. Teoretycznie aby utrzymać obecne wskaźniki do kapitalizacji powinien być powrót na 20 zł.
Żeby zdjąć spółkę z giełdy trzeba najpierw na niej się znaleźć,a ponieważ Iron jest spółką niepubliczną to jest to wartość domniemana wg widzimisię wyceniającego.
Przeciez sprzedali udzialy w spolce w IPO wiec jak mieli zwolnic ludzi i zatrudnić w spolce? Poziom merytoryczny tytaj to jedna wielka porazka. Az dziw, ze kurs nie zszedl ponizej 10 przy takich tęgich głowach. Madrzy mieliby wiecej akcji za grosze
Przecież tęga głowo o tym napisałem. Na bańce spółek gamingowych puścili IPO podspółki która nic nie ma, nie byli tego w stanie wprowadzić na NC to aby uratować resztki łączą to z Carbonem. Za rozwodnienie 1/3 akcjonariusze dostają paru programistów i tyle. Teraz jeszcze bajeczka o próbie wejścia z kapitalizacja pod GPW aby leszcze marzyły o funduszach które tylko czekają na tą perłę.
Dokladnie tak. Jest to rozwodnienie, bo z komunikatow jawi sie czytelny plan zaorania wszystkich projektow Irona (porzucajac ich wartosc, jakakolsiek by nie byla) i po prpstu wchloniecia personelu. Troche tak, jakby nagle kurs mial wzrosnac o kilkadziesiat procent, bo Carbon zatrudni paru gosci z rynku.