• Rekomendacja Erste. Cena 216!!! Autor: ~Romek [31.61.178.*]
    https://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/46201581,erste-group-xtpl-raport-analityczny-w-ramach-gieldowego-programu-wsparcia-pokrycia-analitycznego
  • Re: Rekomendacja Erste. Cena 216!!! Autor: ~Crimson [193.56.105.*]
    No i ładnie ☺️
  • Re: Rekomendacja Erste. Cena 216!!! Autor: ~japan [85.237.161.*]
    moim skromnym zdaniem rekomendacja nie oddaje pełnego potencjału spółki ,ale dobre i to
  • Re: Rekomendacja Erste. Cena 216!!! Autor: ~widelec [178.183.187.*]
    Zupełnie nie rozumiem waszego zachwytu tą rekomendacją. Poprzednie pokrycia analityczne dawały zbliżone wartości i nie miało to żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości. Wszystko co się dzieje wokół spółki zaczyna wyglądać mniej ciekawie. Wejście i szybkie zbycie przez śmieciowy podejrzany fund udziałów - mieli ponad 3% teraz 1,36%. Nie objęcie akcji przez żadnego dużego branżowego inwestora akcji w emisji. Astronomiczne koszty emisji tak jakby zapłacili temu TFI Esaliens SA i za nabywanie akcji przed emisją żeby podbić ich cenę. To moi drodzy Japan i Crimson śmierdzi. Poza tym policzcie sobie kiedy się zamortyzuje inwestycja w to przedsiębiorstwo przy założeniu że osiągną cel przychodowy w 2026. Jestem co raz bliższy stwierdzeniu, że się ratowali tą emisją bo ich by koszty stałe zjadły, a żaden bank by im kredytu nie dał bo nie mają zabezpieczeń nawet w postaci cesji z kontraktu. Liczą, że się jakoś doczołgają do komercjalizacji przez te 3 lata z pieniędzy z emisji i to bez żadnych większych inwestycji. Wszystko pasuje jak się popatrzy ile mieli zobowiązań na koniec półrocza (12mln czyli akurat 36mln wystarczy na 3 lata ;). Inwestycje to mają tylko w ludzi bo zatrudniają i trzeba podnosić płace, które są ich największym kosztem. Jeszcze zobaczcie jak to wyglądało masa newsów przed emisją, a teraz cisza. Niby sezon wakacyjny ale w starupach i wyścigu technologicznym nie ma miejsca na urlopy. Obym się mylił
  • Re: Rekomendacja Erste. Cena 216!!! Autor: ~herman [185.216.33.*]
    ignorant/amator
  • Re: Rekomendacja Erste. Cena 216!!! Autor: ~Pozdro600 [78.8.16.*]
    Widelec, co do zasady masz rację, ale wydaje mi się, że czarno to widzisz - ryzyka mogą się ziścić albo nie. Oczekiwane sukcesy mogą się ziścić albo i nie. I każdy gra pod to co uważa za bardziej prawdopodobne.
    W jednym masz jednak 100% rację - koszt emisji jest zatrważający. To było 7,25 zł za papier co dało prawie 2 miliony PLN za samo "wydrukowanie" papierów. Wydaje mi się to mego przegięciem, ale nie mam wiedzy ile kosztują na rynku podobne emisje.
    Czy Ty wiesz może jaka jest/była średnia cena emisji akcji w przypadku innych firm na GPW?
  • Re: Rekomendacja Erste. Cena 216!!! Autor: ~widelec [178.183.187.*]
    Tak wiem można sobie zobaczyć np. Molecure https://www.bankier.pl/wiadomosc/Molecure-S-A-Podsumowanie-kosztow-emisji-akcji-na-okaziciela-serii-H-w-ramach-oferty-publicznej-8590136.html

Przeliczając w stosunku do wartości pozyskanych środków (50mln) prawie czterokrotnie mniejszy koszt. Na akcję to już w ogóle zapomnij bo 0,31zł. Zwrócę uwagę również, że poprzednia emisja akcji XTPL serii T w czerwcu 2020 r. była praktycznie BEZKOSZTOWA co prawda ilość akcji o połowę mniejsza a wartość całej emisji 9mln ale to znaczy że się dało to zrobić optymalnie https://www.bankier.pl/wiadomosc/XTPL-S-A-Zakonczenie-subskrypcji-akcji-serii-T-7910058.html
  • Re: Rekomendacja Erste. Cena 216!!! Autor: ~Pozdro600 [78.8.16.*]
    Widelec, Crimson.
    Dzięki Panowie za te istotne informacje, szczególnie Widelec dziękuję za to porównanie kosztów emisji.
    Wierzę, że XTPL ma super biznes ale to, że na emisję poszło prawie 2 miliony zł jak dla mnie śmierdzi. Nie znam się na aspektach księgowo-prawnych dot. wprowadzania spółek i akcji na giełdę (może tam jednak jest coś co usprawiedliwia te 7,25zł za papier), ale za długo żyję żeby mieć złudzenia.
    Podsumowując - dla mnie ta spółka jest dalej ciekawa, ale za koszt emisji mają żółtą kartkę. Miałem dokupić ostatnio, ale wstrzymam się i będę obserwował sytuację.
  • Re: Rekomendacja Erste. Cena 216!!! Autor: ~Crimson [37.248.208.*]
    Witamy Cię Widelec, co do zasady zgadzam się z Pozdro600. Poza śmieciowym fundem to jednak sami duzi objęli emisję. W Twoim czarnym scenariuszu bardziej widziałbym mniej gwałtowną emisję dla ogółu. Moim zdaniem to jednak kroi się coś większego… ale znów wspomagając się przedmówcą - mogę się mylić. Cena emisji rzeczywiście zatrważająco wysoka. Można zadać pytanie zarządowi przy okazji.
  • Re: Rekomendacja Erste. Cena 216!!! Autor: ~lucca [89.76.34.*]
    HdIe można przeczytać listę osób które nabyły akcje ostatniej emisji?
  • Re: Rekomendacja Erste. Cena 216!!! Autor: ~lucca [89.76.34.*]
    *Gdzie
  • Re: Rekomendacja Erste. Cena 216!!! Autor: ~Crimson [193.56.105.*]
    Emisja była przeznaczona w pierwszej kolejności dla inwestorów z udziałem 0,5% i w pierwszym podejściu poszły wszystkie akcje. Akcje objęło 35 inwestorów. Poczytaj ESPI, tam masz więcej szczegółów.
  • Re: Rekomendacja Erste. Cena 216!!! Autor: ~Japan [37.225.80.*]
    Koszt emisji jest rzeczywiście niczym nieuzasadniony. Jednak uwzględniając co się wyrabia na innych podmiotach notowanych na GPW to chyba im wybaczam. Czekam na coś nieoczekiwanego w pozytywnym tego słowa znaczeniu
  • Re: Rekomendacja Erste. Cena 216!!! Autor: ~Inwestor [188.146.120.*]
    Może jakas dotacja wpadnie, akurat zakres pod XTPL:
    https://www.gov.pl/web/ncbr/ipcei-microelectronics-communication-technologies
[x]
XTPL -2,89% 57,20 2026-05-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.