Mam Eurotel od 2018 roku, bardzo niska srednia, wliczajac dywidendy akcje mój początkowy koszt jest zwrócony. Eurotel trzymam na dlugi okres, spolka ma dobry potencjał na wypłaty dwucyfrowych dywidend przez kolejne lata.
Interesują mnie tylko spółki "value", z potencjałem na wieloletnie wzrosty, generujące gotówke, wypłacające już lub potencjalnie wypłacające dywidendy. Jakie są wasze inne spółki?
U mnie mocna koncentracja, łącznie 6 spółek, poza Eurotelem jest jeszcze: Sevenet: spolka jest złotym partnerem CISCO, dostała po dpsku kursami FX przez ostatni rok, co przy obecnych poziomach sie odwróci. Spółka bez długu, 17 mln zł na koncie przy 23mln zł wyceny. Od kilku miesięcy mają dobre pasmo nowych wieloletnich kontraktów, co powinno utrzymać utrzymanie dynamiki wzrostu przychodów przy powrocie do normalnych marż (pierwszy pozytywny sygnał w wynikach za 2kw gdzie zrobili 3m zł zysku).
Vindexus: windykator wierzytelności, od 3 lat szybko rosną przychody, zysk i przepływy. Dywidenda co roku od dekady (poza 2020 - covid). Do tego bardzo atrakcyjna wycena przez brak pokrycia analitycznego. Cena księgowa na akcje 22 zł, obecny kurs ok 8zł, gotówka na bilansie 6.2 zł na akcje i walne we wrześniu głosujące nad skupem akcji własnych po 12 zł).
ABR - po 3 latach wyszedlem, obawiam sie powiazan biznesowych z kontrolujacym akcjonariuszem. IFI - tez czekam na spadek, dobra spolka ale za duzo wyceniona imho.
Eurotel, wawel, PKN, PZU, delko, provident (zdjety z z gieldy, ale placi dywidendy), kernel (delisting), asbis, banco santander,.
Kupione w covidovej wyprzedazy 3/2020, a asbis i kernel po wybuchu wojny na wschodzie.
Zapomnialem dodac ze jeszcze PKO BP. Na koniec roku za dywidendy dokupuje akcji . Ogolnie zebrane do kupy to dywidendy rzedu 6-8%, czyli ponizej inflacji, takze generalnie ch.jnia.