Re: Wyniki - wbrew nagłówkom portali~Sowa2023-08-17 12:33IP 5.173.17.*
Ja myślalem, że bedzie lepiej na poziomie zysk netto. Jak będą pelne wyniki, to popatrze, ale na "oko" spólki mialy slabe wyniki, matka b.dobre.
Rynek chyba mysli podobnie, bo kurs pod presją
@Pola, myślę że Zarzad nie panuje nad społkami, ale to wyjdzie w wynikach, pewnie duze koszty a przychody bedą albo i nie. Pewnie jak jakiś Fundusz zobaczyl, ze nie jest malinowo, zacząl sie skracać.
Poczekam do wynikow, ale jestem przekonany ze Matka ok, a spolki zalezne straty
Pola, kto to PP nie kojarzę?
Poczekajmy na winiki szczególowe i pierwszy raport DM Pekao w programie wsparcia poktycia analitycznego. Tak czy owak sadze ze w 2023 zrobia ok. 12mln to P/E bedzie 8-9 malo jak dla sektora, ale zobaczymy
Paweł Pisarczyk w Atende Industries i Phoenix Systems. Uważam go za wybitną postać, zarówno jako informatyka-wizjonera jak i biznesmena. Pokładam w nim duże nadzieje.
Tak, na zyski ze spółek PP trzeba poczekać aż realnie ruszy 5G. I nie chodzi tu o telefonię, ale o IoT, Liczę też na wpływy z zagranicy. Nie można zapominać o Omni Chip.
Tak.Już czekaliśmy na zyski z liczników energii.gdzie one są? teraz czekamy na zyski z 5g i znowu będzie to samo.Później będziemy czekać na coś innego i tak nam zejdą lata na czekaniu.
5G nie jest potrzebne do IoT. Jest szereg innych standardów, chociażby LTE Cat-1. IoT się na świecie rozwinęło, a spółkom z grupy Atende będzie bardzo ciężko nadążyć za tym rozpędzonym pociągiem. Z liczników też nic nie wyszło.
PP powinien się przestać zajmować tanim marketingiem inwestorskim, tylko wziąć się za spółki, bo w AI i PS jest ciągle strata, a w najepszym wypadku 0. PS ma już koło 10 lat. Czas na zyski.
Pełna zgoda. Następny Petrykowski. To ze jakiś Pan nazwie się wizjonerem i w tak prestiżowym medium jak Telewizja Narew będzie opowiadał o konkurowaniu z Googlem nie przekłada się na cash. W tej spółce potrzeba mniej marketingu a więcej uczciwej pracy.
A teraz wróć i się doucz. Na LTE wisi w tej chwili 45 mln abonentów polskich sieci telekomunikacyjnych. 5G niewiele już zmienia dla IoT. Ponadto, PS nie ma ŻADNYCH produktów związanych z 5G.
Raport zgodny z moją wiedzą i oczekiwaniami. Akcje dokupione poniżej 3 zł. Wiele będzie zależało od wyniku wyborów. Ciekawe co pojutrze powie Wiedźmin :)
Kto wie, może zadam. Wyniki skonsolidowane są dobre, chociaż 20m pochodzi z projektu PGE systemy. Wyniki AI to obraz nędzy i rozpaczy. PP powinien zachować się honorowo i złożyć rezygnację.
Czy ja dobrze rozumiem ze przychody z PGE systemy to nie jest rozpoznany pro-rata przychód z projektu który będzie trwał 3 lata i był sprzedany poniżej budżetu klienta? Jak tak to widzę duże ryzyko ze za rok, dwa ten projekt się okaże dużo trudniejszy do dowiezienia w zakładanym budżecie to zaczną się schody bo przychód się nie zwiększy a koszty albo kary trzeba będzie płacić.
A skąd wiesz mistrzu, że to nie ja pytałem? Wyniki, a nie obietnice. Już za 4 lata Polska będzie mistrzem świata. A AI zrealizuje przychód z dużych, ale nikomu nieznanych projektów, które się dziwnym trafem przesunęły o rok.
Czasy są takie, że w każdej chwili może się coś obsunąć. W Atende też różne historie się zdarzały. W dodatku za miesiąc wybory. Ale perspektywy są, więc patrzę ze spokojem. Popcornu nie lubię :)