• Elektrobudowa vs Orlen Autor: ~Nieznany [94.172.187.*]
    Postępowanie arbitrażowe z powództwa Elektrobudowa S.A. przeciwko ORLEN Elektrobudowa S.A. wniosła pozew o zapłatę przeciwko ORLEN do Sądu Arbitrażowego przy Stowarzyszeniu Inżynierów, Doradców i Rzeczoznawców (SIDIR) w Warszawie (sygn. P/SA/5/2019) na łączną kwotę 104 mln PLN oraz 11,5 mln EUR. Sprawa dotyczy wykonywania umowy EPC na budowę Instalacji Metateza, zawartej pomiędzy ORLEN a Elektrobudowa. Na powyższą kwotę składają się następujące kwoty: 1) 20,6 mln PLN oraz 7,6 mln EUR wraz z odsetkami za opóźnienie tytułem zapłaty zaległego wynagrodzenia przewidzianego w Umowie EPC - na rzecz Elektrobudowa, ewentualnie na rzecz Citibanku, w razie uznania, że w wyniku cesji wynagrodzenie należne jest Citibankowi, 2) 7,8 mln PLN oraz 1,26 mln EUR wraz z odsetkami ustawowymi od dnia 23 października 2018 roku tytułem wynagrodzenia za prace dodatkowe i zamienne – na rzecz Elektrobudowa ewentualnie Citibanku jak wyżej, 3) 62,4 mln PLN wraz z odsetkami ustawowymi od dnia 27 grudnia 2019 roku tytułem wynagrodzenia, o które powinien zostać podwyższony ryczałt na rzecz Elektrobudowa, ewentualnie Citibanku jak wyżej, 4) 13,2 mln PLN oraz 2,6 mln EUR wraz z odsetkami ustawowymi od dnia 25 października 2019 roku – tytułem odszkodowania za szkodę wyrządzona bezpodstawną wypłatą przez ORLEN sum gwarancyjnych dostępnych w ramach gwarancji bankowych – na rzecz Elektrobudowa. W dniu 13 września 2021 roku Syndyk Masy Upadłości Elektrobudowa S.A. rozszerzył powództwo o kwotę 13,2 mln PLN i 2,6 mln EUR stanowiącą roszczenie o zwrot kwot zatrzymanych tytułem Kaucji Gwarancyjnej z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 24 marca 2021 roku do dnia zapłaty. Zgodnie z informacjami opublikowanymi w Skonsolidowanym Sprawozdaniu Finansowym za 2021 rok, w wyniku wydanych orzeczeń przez Sąd Arbitrażowy, od których nie przysługiwał ORLEN żaden środek odwoławczy, Spółka zapłaciła dotychczas na rzecz Syndyka łącznie 10,01 mln PLN oraz 5,52 mln EUR powiększone o zasądzone odsetki ustawowe za opóźnienie w płatnościach. Kwoty te dotyczyły głównie zapłat częściowych umownego wynagrodzenia, jak również wynagrodzenia za prace dodatkowe. W ciągu ostatnich sześciu miesięcy 2022 roku i w I kwartale 2023 Sąd Arbitrażowy wydał kolejno następujące orzeczenia: (I) Wyrok częściowy (nr 13) z dnia 5 grudnia 2022 rok zasądzający na rzecz powoda kwoty 0,15 mln PLN z odsetkami za opóźnienie tytułem wynagrodzenia za wykonanie Instrukcji przygotowania instalacji do ruchu po remoncie i oddalający powództwo w zakresie kwoty 0,10 mln PLN jako pozostałej części tego roszczenia. (II) Wyrok częściowy (nr 14) z dnia 30 grudnia 2022 roku zasądzający na rzecz powoda kwotę 0,3 mln PLN netto tytułem dodatkowego wynagrodzenia za wykonanie innej komory K-1 niż przewidywał projekt budowlany wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie i kwotę 5,3 mln PLN netto tytułem dodatkowego wynagrodzenia za wykonanie innego budynku Stacji Zimna niż przewidywał projekt budowlany wraz z odsetkami ustawowymi. Zasądzone kwoty, to kwoty, o których mowa była wcześniej w wyrokach wstępnych (4) i (5). (III) Wyrok częściowy (nr 15) z dnia 30 marca 2023 roku zasądzający na rzecz powoda łącznie kwotę 1,5 mln PLN oraz 0,1 mln EUR tytułem dodatkowego wynagrodzenia za wykonanie: studzienki bezodpływowej w Komorze K-1, dostawę przemienników częstotliwości dla kompresorów K-2301A/B, wykonanie zasilania falowników kompresorów K-2301A/B, zmianę parametrów kompresorów K-2301A/B, zmianę konstrukcyjną aparatu E-2304, wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie do daty zapłaty oraz oddalający dalej idące roszczenia powoda za wykonanie w/w prac dodatkowych. Wartość utworzonych rezerw z tytułu toczącego się postępowania z Elektrobudową na dzień 30 czerwca 2023 roku wyniosła 69 mln PLN. 
  • Re: Elektrobudowa vs Orlen Autor: ~Nieznany [94.172.187.*]
    Jeżeli dobrzę widze to orlen zapłacił już 40.57 mln PLN i 13,74 mln Euro.
  • Re: Elektrobudowa vs Orlen Autor: ~Leszcz [31.60.93.*]
    To z 10zł na akcję powinno zostać.
  • Re: Elektrobudowa vs Orlen Autor: ~AliBaba [95.142.247.*]
    Dnia 2023-08-30 o godz. 18:23 ~Leszcz napisał(a):
    > To z 10zł na akcję powinno zostać.

Majątek Elektrobudowy na koniec 2022r.:  -332 mln zł, co daje -70zł na jedną akcje.
    Nawet jeśli będzie tak jak napisałeś i Elektrobudowa wygra w arbitrażu i kwota którą dostanie, przełoży się na +10 zł na akcje, to dalej będzie -60zł/akcja.
    Dziękuję, dobranoc.
  • Re: Elektrobudowa vs Orlen Autor: ~Leszcz [83.28.234.*]
    Intrygujące.
    Dobranoc
  • Re: Elektrobudowa vs Orlen Autor: ~Nieznany [213.134.182.*]
    Nie wiem czy zauważyłeś, ale Elektrobudowa posiada kapitał zapasowy na poziomie 304 660 000 PLN. Po skompensowaniu Zysk zatrzymany -331 945 000 PLN z 304 660 000PLN daje - 27 285 000 pln. Jest to wyliczenie powierzchowne, gdyż mamy inne pozycje bilansowe, wygrane sprawy z Orlenem ( dodając do tego ogromne odsetki) i przychody ze sprzedaży.

Art. 396. - kapitał zapasowy
    § 1. Na pokrycie straty należy utworzyć kapitał zapasowy, do którego przelewa się co najmniej 8% zysku za dany rok obrotowy, dopóki kapitał ten nie osiągnie co najmniej jednej trzeciej kapitału zakładowego.
    § 2. Do kapitału zapasowego należy przelewać nadwyżki, osiągnięte przy emisji akcji powyżej ich wartości nominalnej, a pozostałe – po pokryciu kosztów emisji akcji.
    § 3. Do kapitału zapasowego wpływają również dopłaty, które uiszczają akcjonariusze w zamian za przyznanie szczególnych uprawnień ich dotychczasowym akcjom, o ile te dopłaty nie będą użyte na wyrównanie nadzwyczajnych odpisów lub strat. ©Kancelaria Sejmu s. 198/305 2023-06-26
    § 4. Statut może przewidywać tworzenie innych kapitałów na pokrycie szczególnych strat lub wydatków (kapitały rezerwowe). 
    § 5. O użyciu kapitału zapasowego i rezerwowego rozstrzyga walne zgromadzenie; jednakże części kapitału zapasowego w wysokości jednej trzeciej kapitału zakładowego można użyć jedynie na pokrycie straty wykazanej w sprawozdaniu finansowym.
  • Re: Elektrobudowa vs Orlen Autor: ~oby [145.237.4.*]
    Kapitał własny - 17 mln
    Orlen może jeszcze oddać do 70 mln zł

10 zł / papier
  • Re: Elektrobudowa vs Orlen Autor: ~Nieznany [5.173.150.*]
    A czy dodałeś do tego odsteki które mogą wynieść od 10 do 20 mln ???
  • Re: Elektrobudowa vs Orlen Autor: ~bądźmypoważni [94.254.213.*]
    Dnia 2023-09-04 o godz. 10:27 ~Nieznany napisał(a):
    > Nie wiem czy zauważyłeś, ale Elektrobudowa posiada kapitał zapasowy na poziomie 304 660 000 PLN. Po skompensowaniu Zysk zatrzymany -331 945 000 PLN z 304 660 000PLN daje - 27 285 000 pln. Jest to wyliczenie powierzchowne, gdyż mamy inne pozycje bilansowe, wygrane sprawy z Orlenem ( dodając do tego ogromne odsetki) i przychody ze sprzedaży.
    >
    > Art. 396. - kapitał zapasowy
    > § 1. Na pokrycie straty należy utworzyć kapitał zapasowy, do którego przelewa się co najmniej 8% zysku za dany rok obrotowy, dopóki kapitał ten nie osiągnie co najmniej jednej trzeciej kapitału zakładowego.
    > § 2. Do kapitału zapasowego należy przelewać nadwyżki, osiągnięte przy emisji akcji powyżej ich wartości nominalnej, a pozostałe – po pokryciu kosztów emisji akcji.
    > § 3. Do kapitału zapasowego wpływają również dopłaty, które uiszczają akcjonariusze w zamian za przyznanie szczególnych uprawnień ich dotychczasowym akcjom, o ile te dopłaty nie będą użyte na wyrównanie nadzwyczajnych odpisów lub strat. ©Kancelaria Sejmu s. 198/305 2023-06-26
    > § 4. Statut może przewidywać tworzenie innych kapitałów na pokrycie szczególnych strat lub wydatków (kapitały rezerwowe). 
    > § 5. O użyciu kapitału zapasowego i rezerwowego rozstrzyga walne zgromadzenie; jednakże części kapitału zapasowego w wysokości jednej trzeciej kapitału zakładowego można użyć jedynie na pokrycie straty wykazanej w sprawozdaniu finansowym.

Kapitał zapasowy, oznacza tylko tyle że firma powzięła sobie tylko za cel zawiązanie takiej rezerwy, a ile rzeczywiście spółka wpłaciła pieniędzy na ten kapitał zapasowy? to jest istotne pytanie które należy tutaj zadać. Z raportu wynika że spółka na ten "kapitał zapasowy" odłożyła środków bardzo niewiele, ponieważ w całościowym rozliczeniu na koniec 2022r. zysk zatrzymany (na który składa się wszystko) wyniósł -331 945 000 zł, dodawanie do tego 304 660 000 zł to tak naprawdę dodawanie pieniędzy wirtualnych do rzeczywistego zadłużenia.
    Fakty pozostają jednak faktami, niezależnie od tego jakim kreatywnym księgowym Pan będzie chciał tutaj być:
    Majątek Elektrobudowy na koniec roku 2022 wynosi -331 945 000 zł co się przekłada na wartość jednej akcji: -69,92 zł
    Koniec pieśni.

Pomijam już fakt, że to co Pan napisał o tych 304 660 000 zł które rzekomo leżą sobie bezczynie na koncie gotowe do użycia w każdej chwili, jest już kompletnie bez sensu rozumując na zwykły prosty "chłopski rozum" i kierując się zwykłą logiką.
  • Re: Elektrobudowa vs Orlen Autor: ~Nieznany [94.254.224.*]
    Jak już cytujesz moje słowa, to chociaż je przeczytaj ze zrozumieniem - to wtedy bedziesz wiedzial skąd się bierze kapital zapasowy
  • Re: Elektrobudowa vs Orlen Autor: ~No [46.113.10.*]
    Cielawe kiedy
[x]
ELBUDOWA -16,35% 0,43 2021-04-08 17:02:40
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.