• Analiza PCC Exol Autor: ~Piotr [46.215.123.*]
    https://www.youtube.com/watch?v=EGPju-7vWOw
  • Re: Analiza PCC Exol Autor: ~gruby [91.212.223.*]
    to wszystko już wiadomo. spółka bardzo przeciętna. ma więcej minusów jak plusów ale trolli i naganiaczy jest od hoja
  • Re: Analiza PCC Exol Autor: ~Piotr [37.248.30.*]
    @gruby
    Wrzuciłem tą analizę dla tych, którzy sami nie mają własnych spostrzeżeń albo nie mają wiedzy ani biznesowej ani analitycznej i zdani są jedynie na komentarze na forum. Osobiści jest mi ich żal bo już za czasów Faraona w starożytnym Egipcie wykształceni kapłani wykorzystywali zjawisko zaćmienia słońca aby manipulować "ciemnym" ludem.
    I o ile jak w każdej analizie można zawsze udowodnić z góry założoną tezę o tyle każda zwykle jest impulsem do zastanowienia nad jej wynikiem.

• Re: Analiza PCC Exol Autor: ~RudyDoBudy [89.78.201.*]
    W najbliższym czasie spadające marże będą w pewnym stopniu zkompensowane zwiększonym obrotem (nowe inwestycje). A marże nie będą wiecznie spadać, bo z rynku wypadną słabsi gracze i podaż się zmniejszy. Dlatego, moim zdaniem, dzięki zdrowym finansom spółka ma szansę na dalszy spektakularny rozwój.
  • Re: Analiza PCC Exol Autor: ~RudyDoBudy [89.78.201.*]
    Oczywiście "skompensowane".
  • Re: Analiza PCC Exol Autor: ~max [85.221.171.*]
    A ja, w odróżnieniu od większości Narzekaczy tutaj, podziękuję za informację i analizę.
    Szkoda tylko, że trzeba się przebijać przez te tony sz@mba, aby do czegoś wartościowego się dokopać.
  • Re: Analiza PCC Exol Autor: ~Piotr [31.0.44.*]
    Dzięki @max :)
  • Re: Analiza PCC Exol Autor: ~25082023 [145.237.4.*]
    "A marże nie będą wiecznie spadać, bo z rynku wypadną słabsi gracze i podaż się zmniejszy."

Tylko kto kogo tu wypiera?
    Cytując czat z wiceprezesem zarządu Rafałem Zdonem:
    "Wzrósł import surfaktantów z Chin i Indii. Finalnie spadły ceny  surfaktanktów. Możliwe, że podobnie sytuacja będzie wyglądać w  najbliższych okresach."
  • Re: Analiza PCC Exol Autor: ~max [85.221.171.*]
    Chińczycy też mają coraz większe kłopoty (nieruchomości, banki, PKB). Zapewne się trochę spocą. Potrzebować więc będą więcej mydła. A zatem mniej go będą eksportować. Resztę sobie już dopiszcie sami.
    ;-)
  • Re: Analiza PCC Exol Autor: ~Piotr [37.248.171.*]
    Sprawozdania zarządu za 1H23 pkt. 2.3 Otoczenie rynkowe pokazuje wykres "Zmiany cen towarów i usług konsumpcyjnych w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego (w%)"
    Ponadto, jest napisane dalej w Sprawozdaniu, że struktura sprzedaży Grupy charakteryzuje się znacznym udziałem sprzedaży eksportowej. Stąd wyniki finansowe Spółki uzależnione są w dużej mierze od sytuacji makroekonomicznej.
    Z drugiej strony mamy ceny surowców, które mają wpływ na koszty wytworzenia. Spółka, aby ograniczyć ryzyko wzrostu cen surowców dywersyfikuje dostawców. W pewnym stopniu ryzyko wzrostu cen surowców może zostać przeniesione na odbiorców.

Biorąc pod uwagę powyższe obserwujemy spadki cen produktów wywołane działaniem wysoko konkurencyjnych podmiotów z Azji oraz spadkiem koniunktury gospodarczej na świecie. I teraz aby bronić marży Spółka musi dobrze zarządzać kosztami wytworzenia poprzez chociażby tańsze zakupy surowców. Nie bez znaczenia pozostają kwestie poziomu kursu walutowego ale tutaj Spółka chroni się w pewnym stopniu przez naturalny hedging.

Oddana inwestycja w Płocku da Spółce zdolność do generowania wyższych przychodów ale trzeba pamiętać, że to właśnie od faktycznej efektywności gospodarowania tj. między innymi od poziomu kosztów wytworzenia i cen rynkowych sprzedawanych produktów zależeć będzie rentowność operacyjna. Mam nadzieję, że marża EBITDA nie zejdzie w kolejnych kwartałach poniżej tej z 1H23 tj. 11,4%.
    Dla mnie EBITDA jest właśnie najlepszą miarą efektywności działalności gospodarczej.

• Re: Analiza PCC Exol Autor: ~Madry [80.42.15.*]
    A ja skorzystam i zbiore tanie akcje
[x]
PCCEXOL 1,43% 2,13 2026-04-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.