Jest strata na sprzedaży. Rok temu był spory zysk. Tego nie można już wyjaśniać restrukturyzacja.
Działalność Elzabu po tak zwanej optymalizacji jest całkowicie nierentowna. Znaczy zarząd dał du... .
Troszkę lepiej jak miniony kwartał. Niewielki zysk z działalności operacyjnej. Cashflow na plus. Zadłużenie praktycznie nie zmienione. Wygrzebują się z dołka, ale fajerwerków nie ma.
Chyba czegoś nie ogarniam. Czytam tabelki a tam napisali: Strata z działalności operacyjnej za I półrocze 2023 - 2 mln zł. Rok temu za I półrocze 2023 roku było 3 mln zysku. Gdzie tu jest ta poporawa?
Dnia 2023-08-23 o godz. 11:23 ~xyz napisał(a): > Chyba czegoś nie ogarniam. > Czytam tabelki a tam napisali: Strata z działalności operacyjnej za I półrocze 2023 - 2 mln zł. Rok temu za I półrocze 2023 roku było 3 mln zysku. > Gdzie tu jest ta poporawa?
Gdzie widzisz zysk w pierwszym półroczu ZESZŁEGO roku? Było fatalnie, ale mnie przeszłość nieszczególnie interesuje. Znaczenie ma w którym kierunku spółka podąża, jakie ma perspektywy itd.
Półrocze, to Q1+Q2, a ja pisałem o Q2 i ogólnej kondycji spółki. Jest poprawa kwartał do kwartału (poprawa rentowności, lekki spadek zadłużenia). Względem zeszłego roku poprawa jest znacząca.
Rok temu Elzab wypracował zyski na działalności operacyjnej. W i półroczu 2023 r jest duża strata. Sprawdź sprawozdania.
A jak nauczają na studiach przy ocenie spółki należy patrzeć na wyniki ze sprzedaży. Wyniki na pozostałej działalności to zazwyczaj zdarzenia jednorazowe.
Jeżeli spółka dobrze zarabia na podstawowej działalności to będzie miała na odsetki od kredytów i pożyczek i ewentualne zdarzenia losowe .