Czy ktoś ma wiedzę na jakich zasadach oparty jest podział zysku z Focus Entertainment w produkcji Airport i Hotel renovator? Jest gdzieś taka i formacja?
Czlowieku tu wszystkie gry sa sponsorowane czyli bajpierw trzeba oddac kase pozniej zaplacic za produkcjie gry oddac czesc zyskow i dopiero z tego wielkiego tortu zostaja okruchy na paterze dla was akconariuszy ten kto tego nie rozumie jest niezle sterowany przez wolfa i spółki ale jak kto kiedys ktos powiedział na rynku newconnect 1000 osob traci jedna zyskuje a najbardziej mi sie chce smiac którzy szukaja thed na szerokim rynku niestety na gpw ich nigdy nie bedzie bo trzeba spełniac pgocedury ktorych ta firma moim zdaniem nigdy nie spełni czekacie wszyscy na inkwizytora a może znawcy tematu mi napisza jedena gre ktora ma wiare wplatana i odniosla duzy sukces niema takiej gry poniewaz temat wiary jest słaby tyle cepry
Ja tam mam średnią ~12pln i nie narzekam. Swoje zarobię nawet jak zacznie spadać i mi stop lossy wyczyści.
Po co ty i hubercik ujadacie na bankierze i produkujecie swoje fantazje jak źle jest ze spółką? Nie wiem.
Ogólnie gość dobrze to wyjaśnił, masz tak.
1. Oddajesz hajs steamowi/epic
2. Oddajesz hajs wydawcy (to co włożył, dostaje w stu procentach, a często nawet więcej, bo jak dał 3 lata temu 3k, to teraz chce 4, albo 5) 3. Oddajesz hajs wewnętrznie (w tym przypadku spólka córka pewnie dustowi) 4. Z tego co zostaje, dostajesz procent (różnie, do 20 do 60, ale im gorsze - młodsze studio tym mniej).
Realistycznie, po przecięciu break even, masz 30 procent.
Tylko teraz policzmy....
Spółka ma kilkunastu pracowników, którzy robili renovatora ile? 2-3 lata? Weźmy dwa.
I niech robi go na stałe tylko 10 ludzi (PM, 2 programistów, 2 level art, 1 QA, 1writer/copywriter/asystent biurowy, 2-3 modelarzy, 1 UI). Niech każdy dostaje 8 brutto (naprawdę mało, ale niech będzie i to wexmy na b2b)
Co daje nam 80k miesięcznie kosztów. Plus licencje, biuro, księgowa... 100k miesięcznie kosztów brutto.
30 miesiący pracy - 3000000 na samą grę brutto.
Miej 50 złotych ze 100 ze steama netto nawet. Musisz sprzedać ile? 60k?
I wtedy wychodzisz na zero. Powiedzmy. Minimalistycznie (bo realnie to studio ma jakieś kilkanascie osób według LinkedIn i 8k brutto raczej mało kto bierze, stawki są od 10k w górę na b2b)
Chryste, co tu się podziało. Zadałem proste pytanie, czy gdzieś padły zasady podziału bo w ESPI z podpisania umów nie ma. Przecież to oczywiste dla każdego kto ma coś wspólnego z Gamedevem, że najpierw idzie prowizja do Steama.
W przypadku Hotelu ,Airporta i Inquisitora dopiero zwróceniu sie kosztów będą tantiemy ale nie było informacji ile to.W przypadku Serum od pierwszej kopii będzie procent ale też nie było informacji jaki.Jesli coś popierdzielilem to niech mnie ktoś poprawi.
Dzięki. Właśnie pokrywa się to z informacją, którą znalazłem w czacie inwestorskim. To lekka paranoja, żeby akcjonariusze nie wiedzieli jaki udział w zysku ma spółka.
Tłumaczy się tym że takie są umowy z wydawcami o ile pamietam.Czy to prawda nie wiem.Ja jestem tu długoterminowo więc na te pierwsze gry i umowy atrze z lekkim pobłażaniem.