Zyski dogodne z zapowiedziami.
Gotówki na kontach sporo.
Popyt rośnie i ceny wyrobów również. W drugim półroczu możliwe 150 mln PLN zysku netto więc trochę śmieszą stękania na forum.
COG to branża stalowa. W jakiej kondycji są inni producenci, warto sprawdzić. Naprawdę ktoś liczył na super zyski z zamówień dla PGZ ??
Panowie, widzimy się w poniedziałek. Mnie też śmieszą te lamenty. A jak tu słuchałem o drugim Będzinie i temu podobnych to śmiech na sali. Ta firma się rozwija i jak mów Rx tu jest long term, a nie 100% w dwa dni. Miłego weekendu
Recesja na horyzoncie ?
To niby co mamy w tej chwili ?
Pewnie wg takiego Glapinskiego to niewielkie spowolnienie a odczyty zaskakują :DD
Spróbuj kupić mieszkanie u developera, zobaczysz co się dzieje. Budowlanka odbija się i to mocno a to największy rynek dla produktów COG.
Wzrost wykorzystania zdolności produkcyjnych o każdy 1% to ponad 20 mln PLN dodatkowej EBITDA. Do tego dochodzi wzrost cen więc najgorsze już za COG. Taka jest moja opinia bo tak się składa, że mam ostatnio trochę odczynienia z rynkiem nieruchomości mieszkaniowych
W raporcie nie widać produkowania na zapas z aktualnie taniego zlomu- sadzilem Stalowy ze miales tu racje, ale chyba sie mylilismy. Nie chcą mrozić kasy. Zejście z zapasów to typowa praktyka w aktualnej sytuacji
Zgadza się co trochę dziwi aczkolwiek w budowlance też problemy sądząc po tym że dosyć dużo deweloperów plajtuje.
Myślę że w obecnej sytuacji skupiają się na Siemianowicach bo ten wyrób daje im większe możliwości, chyba będą jedyni w Europie bądź w unii.
Wartość zapasów jest o 6% niższa niż wg wyceny z 31.12.2022.
Biorąc pod uwagę, że koszty wytworzenia spadłyby jakieś 20% w związku z taniejącym złomem to realny wzrost zapasów jest na poziomie przynajmniej 10%.
Zakładam, że przy obecnych kosztach COG będzie budował stany magazynowe i będzie to widoczne w bilansie 3Q23.
Zakładam również, że duża cześć zapasów stanowią półprodukty z Ferrostalu. Tu koszty wytworzenia są dużo niższe niż w 2022 więc można optymalizować produkcję.
Zola na konferencji będzie bardzo wstrzemięźliwy ale mam nadzieję, że padnie zdaniem poprawiającej się sytuacji
Co odbija ? budowlanka nadal stoi.. i to ostatnio czytalem o tym zatem nie wciskaj kitu ludziom. Poza tym licza sie zyski realne, a nie bicie piany, ze cos tam. Nie ma zyskow nie ma wyceny. Pisalem jakis czas temu, ze fakt, ze buduja kolejna fabryke i remontuja jedna nic nie wnosi jesli nie bedzie komu tej stali sprzedawac i widac, ze te slowa zaczynaja sie sprawdzac. Tak sam bylem na cognorze, wchodzac od 6.7 do chyba 8 z kawalkiem.. majac prawie 60 tys akcji, ale wyszedlem przy srednio 8.60 i zaluje, ze nie przy ponad 10.. Teraz jedyny kurs tutaj to mocne nurkowanie do poziomow 4 zl na pewno. Lada chwila to samo bedzie na mirbudzie, gdzie tez grono wieszczy super wyniki, a bedzie dupa. Budimex zwiekszyl portfel zamowiem, a mirbud topnieje. I kolejny przy cognorze zaliczy spadek o 4 zl badz nizej. Niestety takie mamy realnia. Chcialbym aby bylo inaczej bo sam w to wierzylem, ale trzeba brac taka rzeczywistos jaka jest.
Według mnie nie ma ku temu żadnych przesłanek, spółka ma solidne fundamenty i masę wolnych środków inwestuje przygotowując się do zmiany koniunktury. Oczywiście jest możliwość poszukiwań dołka w dalszej drodze na północ.
Jak będzie zobaczymy.
Ok zatem poczekajmy do poniedzialku czy kurs wybije czy zacznie sie staczac. Ja wiem po co tak usilnie stoicie murem za cognorem.. po to aby wyjsc z waloru po najkorzystniejszej cenie. Juz nie pierwszy raz jak to jest slownie chroniony dany walor a po wynikach spadki