Fajnie, ziarno strachu zasiałeś linkując artykuł, w sumie nawet dość sprytnie. "Szkoda", że z jego treści nie wynika nic negatywnego dla Otlog.
"Rumunia chciałaby podwoić ilość transportowanej przez jej teren ukraińskiej żywności z 2 do 4 mln ton miesięcznie" - rocznie różnica 24mln ton.
"W ramach umowy zbożowej Ukraina wyeksportowała w ciągu roku ponad 32 mln ton kukurydzy, pszenicy i innych zbóż"
Czyli wciąż, różnica w eksporcie przez Rumunię to mniej niż wyeksportowano z Ukrainy w ramach umowy zbożowej, co i tak nie odbywało się przy udziale Otlog.
powtórzę, co wczoraj tu napisałem na innym wątku: ... Unia Europejska (w tym Polska) podobnie jak Ukraina jest producentem zboża w nadwyżce. Ale produkcja zboża ukraińskiego nie jest obłożona takimi normami i podatkami jak w UE stąd zboże ukraińskie jest tańsze o połowę. Ukraina większość zboża sprzedawała do Afryki. Rosjanie odcięli porty ukraińskie. Zboże ukraińskie miało iść przez porty polskie do Afryki. ale... okazało się, że taniej jest wysyłać pociągami zboże ukraińskie do portów nad morzem śródziemnym (Słowenia, Chorwacja) i tam przeładowywać na statki, które tylko muszą dopłynąć do portów Afryki Północnej (Egipt, Libia itp.) podejrzewam, że stąd - polskie spółki kolejowe mają mniejsze obciążenie (transport zboża ukraińskiego do portów polskich). . OTL jest dobrą spółką, pracuje na maksa, ale zdaje się, że nie jest w stanie zwiększyć zysków. A że kurs OTL na początku stycznia 2023wynosił ok. 15 zł, a jeszcze była dywidenda (5,2 zł netto na akcję) niektórzy inwestorzy zamykają teraz pozycje na OTL - brak chętnych do kupna i są powolne..., stabilne spadki. . . . www.bankier.pl/forum/temat_re-od-2-miesiecy-ktos-sypie-akcjami,61990889.html
Twój wpis ma wydźwiek jakbyś naganiał na spadki. Weź pod uwagę to że spółka ma c/z 2,2 czyli bardzo bardzo nisko. Następna sprawa to, że spółka generuje duże zyski, patrząc na kapitalizację. Jeszcze następną rzeczą jest to że spółka dba o inwestorów i płaci duże dywidendy i spółkę tą warto mieć i czerpać zyski chociażby z samej dywidendy. Patrząc na zwiększające się znacznie polskich portów i perspektywy rozwoju polskich portów spółkę uważam nadal za atrakcyjną. Ale to jest moje subiektywne zdanie i ocena. Absolutnie nikogo nie namawiam do inwestycji. Niech każdy sam oceni....
Przy tych parametrach i atrakcyjności spółki dalsze zbijanie kursu byłoby nie logiczne.
Czasami musi mocniej spaść żeby mocniej urosło...
Ale oceńcie sami
Na naszej giełdzie wszystko jest możliwe :-)
Rozwala mnie w ostatnim czasie np. przykład sunexu, gdzie spółka spada nagle o połowę, nie mając do tego żadnych większych podstaw.
Nagle np. na forum sunexu pojawia się niejaki PAWEŁEK i złowieszczy jak to jest źle a wręcz tragicznie...
Ale tak to jest jak "prowadzący" okazuje się że jest szaleńcem...
Radzę się kierować analizą fundamentalną. A chwilówki zawsze będą.
Będą pisać że jest tragicznie a nagle okaże się że nie jest aż tak źle...
Do niedawna byłem chociażby na livechacie. Pisali jak to jest źle i że że spółką będzie już tylko coraz gorzej. Zbili kurs do 118zl, po czym odbiło na ponad 150zł, jak również okazało się że wyniki finansowe za miniony okres wykręcili bardzo dobre.
Jeszcze raz podkreślę że to jest moja ocena i nikogo nie namawiam do inwestowania w tą czy inną spółkę. To wy oceńcie sami czy warto