Nabyli przedsiębiorstwo za grosze, które w pierwszym kwartale zrobiło około 0,6 mln zysku netto. Za grosze w porównaniu do tego ile wygenerowało tegoż zysku netto w pierwszym kwartale. Kupili po takiej cenie, dlatego że właściciel tegoż przedsiębiorstwa, to jeden z akcjonariuszy spolki. Będą pieniążki na przepalanie na rozwój wpadaj.pl i innych projektów. Spółka ma trochę ponad 5 mln. kapitalizacji. FF, ten oficjalny, wyceniany jest aktualnie na około milion. Ryzykiem dla kursu jest małą płynność, przez co można nim łatwo manipulować w jedną albo w drugą stronę. Tyle podsumowania. W czymś się pomyliłem? Jeśli tak, to przepraszam i proszę poprawcie mnie. Pozdrawiam.
Właśnie takie coś pokazuje że Zarząd jest obrotny i potrafi zarabiać. Może też to uchronić spółkę przed niepotrzebnymi emisjami które nic dobrego nie wnoszą. Wiec te 600k ma wymiar tez symboliczny że jest tak ktoś kto nie tylko chce trwać ale i zarabiać i rozwijac się. To zawsze jest dobry prognostyk bo takich NC owych leni to można już mnożyć i brakuje skali. Wiec wg. mnie jest baza pod rozwój na swoje mozliwosci.
Na moje to te wpadaj nie wypali(ło) i zamiast tego wprowadzili sobie inną spółkę tylnymi drzwiami na NC, która jest dochodowa i by ją za parę lat częściowo upłynnić.
Wycena domeny pokazuje ze tam wchodzą goście. Serwer nie jest martwy. Coś się tam dzieje. Jeśli się nic nie dzieje lub niewiele domena jest wyceniana do 100 zł. Wiec trudno powiedzieć czy te gabinety z tego korzystają czy nie. Apka jest przeciętna nie zwala z nóg. Ale można jej nadać bardziej wyraźny kształt na to są aktualizacje
Bzdury opowiadasz tez miałem kiedyś serwer wirtualny i odwiedziny się pokrywały z tym co było generowane. Wartosc domeny była niewielka bo unikalnych było niewiele. Wiec nie bredż ze domena gdzie system na podstawie linków i ruchu ocenia i wybiera cenę jaką chce. Wybiera cenę adekwatną do ruchu w obszarze domeny. 350 tys wartość domeny nie bierze się z kosmosu tylko z realnego ruchu
Od 12 lat siedzę w branży it przy tworzeniu produktów cyfrowych, wiec mogę powiedzieć że znam dokładnie jak działa branża i nijak się to pokrywa. Mam nawet dostęp do danych finansowych większości z tych biznesów, bo mam dostęp do produkcyjnych danych.
Przemnożenie paru cyferek razy liczbę linków wychodzący, page rank i pare innych czynników nie powie Ci nic, poza tym jak strona jest wypozycjonowana i rzuci Ci randomową cenę która wyjdzie przez przemnożenie tych wartości według odpowiednich wag. To się ma nijak do faktycznej wartości - to sztuczna cena wynikająca głównie z SEO. Przykładowo dla domeny jednego klienta pokazuje mi wartość 40k złotych a na serwisie ecommercowym jest średnio 0.9-1.2 mln przychodu miesięcznie (kilka rzędów wielkości więcej niż Bsh), a wg tego śmiesznego serwisu domena warta 10 razy mniej od wpadaj.pl. Oczywiście serwis jest niewypozcyjonowany bo tego nie wymaga - kontakt z głównymi odbiorcami jest przez handlowców dla specyficznej branży. Dla innego serwisu który ma ledwo 40-60k przychodu miesięcznie ale za to jest już pozycjonowany bo jest sprzedać b2c pokazuje wartość domeny ponad 150k mimo, że przynosi gównianie przychody względem tego pierwszego
Ale nie można zakładać że tam się nic nie dzieje. Nie ma tylko gwarancji. No to ja też nie jestem tego pewny. Ale zakładać ze nikogo tam nie ma nie można bo przeczy to logice. Kwestia podejścia. Ja jednak pozostanę przy swojej wierze na podstawie swojego serwera i domeny. Jednak coś tam się dzieje. Takie jest moje zdanie. A ze stronami miałem do czynienia choć nie jestem informatykiem
Ale ja nie mówię, że nic się nie dzieje na wpadaj.pl.
Mówię tylko, że wyciągnie jakichkolwiek wniosków o wartości biznesu na podstawie automatu do wyceny wartości domeny, który jest zależny przede wszystkim od pozycjonowania (a więc od czegoś bardzo podatnego na manipulacje). Polecam raczej skupiać się na danych z raportów finansowych
Ja odpowiedziałem użytkownikowi aaa bo pisał ze „nie wypaliło”. Tego nie byłbym taki pewny. Bo wiem ze wizyte u fryzjera muszę umawiać. Nikt telefonu nie odbiera. Wiec ma to tacje bytu. Kwestia jak na tym zarabiac. Bo to ze może to być przydatne jest niemal pewne
Każdy sklep ma swoich klientów. Jak powstaje 2 zawsze czesc klientów nawet z czystej ciekawisci przechodzi. Nie ma innej opcji. Nikt nie ma wykupione monopolu na pewne rzeczy. Tu będzie to samo. Oczywisvie jest to proces. To nie będzie z dnia na dzien
Następna sprawa. Było trochę tych upałów licze że jeszcze lipiec sierpień mogą być dobre. Wrzesień już troszkę gorszy ale też zapowiadają upały więc jak komuś braknie gazu w AC to uzupełni.
Ale okres letni szczególnie przypomina że trzeba mieć wszystko ok w tym temacie. Wiec zakładam ze w tym okresie będzie to miało wieksze branie. Nie ma co do tego wątpliwości i o tym pisze