i już sie zaczyna pompowanie balonika oczekiwań jakimiś przewidywaniami wyssanymi z dużego palca, a potem płacz i PKC bo dajmy na to będzie 20% czegoś tam (bo nawet kolega nie raczył napisać o czym konkretnie mówi wieszcząc wzrost o 30% ).
Jeżeli mowa o wynikach finansowych za 2Q23 versus 2Q22 a konkretnie o przychodach ze sprzedaży i zysku operacyjnym to moim zdaniem i taki jest dla mnie mój własny konsensus rynkowy, wyniki powyżej 285 mln PLN przychodów i 26 mln PLN zysku operacyjnego będą dla mnie in plus wszystko poniżej in minus - o tym już pisałem w moim wcześniejszym wpisie. Wyniki z 2Q22 zwłaszcza na poziomie zysku na działalności operacyjnej wręcz nieosiągalne - spadek powyżej 40%. Przychody ze sprzedaży niewielka korekta w dół.
Nie nakręcałbym oczekiwań. Wynik może być zbliżony do tego z 1q2023. To nie oznacz, że nie może być inaczej. Poza tym akcje spółki są na pewno więcej warte niż ok. 3zł za sztukę.
Ja również uważam, że wyniki za 2Q2023, które będą opublikowane za kilka dni, mają drugorzędne znaczenie i niewiele zmienią sytuację od strony fundamentalnej. Fundamenty są i będą dobre, nie sądzę więc, aby to jakoś wpłynęło na wycenę kursu. Moim zdaniem kurs zależy od tego, czy, a raczej kiedy, spółka zostanie dostrzeżona przez szerszy rynek i większych inwestorów. Tu prawdopodobnie znaczenie ma mała ilość akcji, którą da się kupić bez istotnego podwyższania kursu. Wydaje mi się, że tylko to powstrzymuje dużych graczy przed wejściem na grubo. Sytuacja więc jest o tyle trudna, że jest nieprzewidywalna, bo już relatywnie niewielkie zakupy istotnie zmienią aktualny kurs. Uważam, że wycena wzrośnie ale nie wiadomo kompletnie kiedy i wyniki będą tu mniej istotne no chyba, że akurat zainteresują jakiegoś Inwestora przez duże "I". Czyli, lont się pali, ale nie wiadomo jak jest długi.
Brawo, Tylko pogratulować analizy co poniektórym... Takich wyników chyba nikt się nie spodziewał. Mało tego mam wrażenie że niektórych optymistów wychwalających wciąż spółkę wręcz zatkało...