MDG rok temu był na dnie groziło mu bankructwo --- Społka zaczeła poszukiwać ratunku PRZYDZEDŁ ZAGRANICZNY FUNDUSZ BRANZOWY ---BIOTECH.
Finowe suma sumarum przejeli 50% akcji ---- U nas Prezesi dalej Bawia sie w jak NIUCONNECTOWE CHLOPAKi w krótkich spodenkach Piaskownicy z Finansowymi z BANANOJU--- którzy jak widać Kombinuja tak zeby innym napsuc krwi . .
WYniki MDG za 2022 rok 60 MLn przychodu --- Strata 30 MLN ---za 2021 48 MLn przychodu --180 MLN STRATY ---w ciagu 2 LAt zanotowali 210 MLn straty.
1 QW --2023 11 mln przychodów 1.5 MLn ZYsku .
SCP --2022 --- 460 MLn napływu keszu zysk ponad 330 MLn PLN .
Kapitalziacja MDG obecnie --440 MLN PLN SCP 450 MLn PLN.
sytuacje na SCP ---Fundy z BANANOJU --miela miedzy sobą akcjami zarowno na rynku jak i w ABB --- pomimo fantastycznych perspektyw I JUz zyskow i dywidend--SCP jest na poziomie Wyceny niedawnego Bankruta ---w Ktorego wszdł ZACHOD i obecnie jest Kurs pompowanny.
NA SCP fundy Gnoja rynek ---na MDG Fundy idą za Zagranica pompujac Kwity ---
Czekam tylko na wzonwienie REKO na MDG ---- Trigon prognozujac zyski z 4 LAt na 900 MLN NEtto wycenil spółkę na 600 MLn PLN --onbecna kapitalizacja to 450 MLN PLN -- Ciekawe jakie Reko beda na MDG --przy jakich Estymacjach przychodó zysków itp .
Efekt jest taki w Ciagu Roku SCP --pokazało ze potrafi robić wielkie DEALE Operacyjne --ale CULOWATE DEALE RYnkowe ABB itp itd ---- MDG w sumie z finasow NIC nie pokazało ale zrobił DEAL RYNKOWY ---ZAGRANICA WESZŁA NA GRUBO ---EFEKT tego na RYNKU JEST TAKI
To włąsnie RYNEK ---Takie bajki o Cyklicznosci przychodó ---To mozna sobie Dzieciom spzredawać ---Tu chodzi czesto o DOGADANIE SIE ---- Wierchuzka z SCP dogadała sie Ujowato ---a ci z MDG bardzo fajnie ----Nasze fundy IDĄ NA PASKU ZAGRANICY ----z jednej strony z drugiej lubuja sie w Gnojeniu infdywidualnych ---
To wlanise dlatego Prezesi Powinni pomyslaęc wczensiej o tym zeby PAKIETY TOTALA poszłu NA ZACHOD a nie isc w ZGNIŁE UKLADZIKI Z FANDAMi z BANANOJU.
Póki co wolę powiększać zasoby koszowe na CIG bo tu męczenie były jest od roku a od ABB przyciskają jeszcze bardziej.
Mam nadzieję że CiG pod koniec roku zrobi bardzo dobry wynik a SCP będzie zaliczał jakis dołek i będą perspektywy wzrostowe---
Żeby była jasność w sumie nie ma znaczenia czy kupi się po 160 czy 180 czy 200 bo i tak kaputaluzacja jest śmiesznie mała-- bardziej znaczenie ma TIMING -- żeby w końcu Grube Rury nie gnoiły kursu --- WŁASNIE TEGO NIE PRZEWIDZIAŁEM --- ŻE Dużo będą się brzydko bawić z Indywidualnymi --- I że okaza się Cieniasami na pasku innych Fundów---chociaż mogli to rozegrać zupełnie inaczej --Jakby zagranicą m9cn8ej weszła to Nasze Bananoju Fundy byłyby na pasku Zagranicy i Wierchuszki A NIE NA ODWRÓT.
Absurdem jest że SCP ma Kapitaluzacje MDG --- wyjaśniłem powody tego stanu rzeczy --- Tam wszedł Fundusz zachodni i Rynek pompuje -- Tutaj udziałowcy Duzi Sypią za poldarmo naszym FIU-DUSZOM -- bawią się kursem na absurdalnych cenach .
Absurdem jest to że ktoś kto pisze na forum od jak8egos czasu Jest totalnym Betonem skoro tych absurdów skumać nie może.--- ale w sumie Nick Zobowiązuje.
Kurs Scope spada od kilku miesięcy, ale wbrew pozorom ten rynek jest płytki, żeby nie powiedzieć płyciutki. Gdyby ktoś nowy chciał napełnić swój portfel taniutkimi akcjami naszej perełki za np. 20 milionów złotych, to najprawdopodobniej nie byłoby to takie łatwe. Czy kupiłby 100 tys. akcji Scope Fluidics w ciągu ostatnich np. dwóch lub trzech miesięcy po średniej cenie np. 200 złotych? Bardzo w to wątpię.
100 tys. akcji po 200 zł
100 000 × 200 = 20 000 000
Czy dwadzieścia milionów złotych przeznaczonych na kupno akcji Scope mogłoby w tak znaczący sposób wpłynąć na kurs Scope? Czy moje rozumowanie jest trafne? Oczywiście zakładam, że ten ktoś kupuje 100 tys. akcji naszej spółki i nimi nie spekuluje — trzyma je głęboko w portfelu i ani myśli o ich sprzedaży.
Dobrze rozumujesz Ale ha bym postawił kolejny warunek -- Byłby w kontrze do Fiundowego Układzików pomiędzy Głównymi udziałowcami i innymi Fiundami które Zaczynają Budować pozycję na SCP
W tum właśnie jest problem ze Nowe Fundy Dopiero Budują pozycję portfelową --- I dlatego poszedł taki układ że dajemy wam za pół darmo będziecie mieli czad na Przeczołganie Rynku ( czyli innych uczestnikow) a w odpowiednim czasie zaczniecie budować odpowiednią kapitaluzacje.
Problem w tym że to Ten układzik decyduje jak to rozegrać --- w przypadku MDG Finowe weszli na Grubo i Rynek jakoś nie pluje się o Wyniki itp tylko Jadą z koksem bo Gruby Fin tego oczekuje --- Ponieważ chcę szybko pokazać Zyskownosc tej inwestycji w swoich papierach .-- zainwestowali 13 mln + aportem coś wnieśli z jakąś wielką wycena to i teraz Bilans musi się zgadzać--- dlatego Kapitalizacja MDG tak puchnie pomimo Biedy wynikowej .
Można zawsze sprzedać kit że tan kupuję się przyszłość a Tu jest Cykliczność ..:)
Finowie wchodząc w MDG wycenili aport na 200 mln pln I wrzucili niecalex14 mln w keszu w sumie za 50% akcji wrzucili ok 214 mln pln ( 200 to aport jakiejś spolki) --- Ile teraz jest wart Pakiet MDG Finow ? Ok 220 mln pln przy kaputalizacji 440 mln całej spółki. :) --- jak dokonywali tych transakcji wycena całej spółki wynosiła 100 mln pln .
NA rynku nie ma przypadków --a jak są to bardzo rzadko.
Jestes w swoich wypowiedziach bardzo niedokladny ....Tak powiniens napisac:)
Biofund wniesie do Spółki wkład pieniężny o wartości 13.800.000 zł oraz wkład niepieniężny w postaci akcji w Kardiolytics stanowiących 100% udziału w kapitale zakładowym Kardiolytics wycenianych na 44.890.589 USD wyceną sporządzoną przez BakerTilly TPA sp. z. o.o.. Ponadto, Biofund zobowiązał się zapewnić Spółce finansowanie do kwoty 13.800.000 zł w okresie 3 lat od dnia objęcia akcji Spółki, w zależności od uzasadnionych potrzeb Spółki oraz możliwości pozyskania finansowania od podmiotów trzecich na warunkach, sposobie i w terminach uzgodnionych z Radą Nadzorczą.
Dnia 2023-08-15 o godz. 11:23 ~Otco napisał(a): > Dobrze rozumujesz Ale ha bym postawił kolejny warunek -- Byłby w kontrze do Fiundowego Układzików pomiędzy Głównymi udziałowcami i innymi Fiundami które Zaczynają Budować pozycję na SCP > > > > > > W tum właśnie jest problem ze Nowe Fundy Dopiero Budują pozycję portfelową --- I dlatego poszedł taki układ że dajemy wam za pół darmo będziecie mieli czad na Przeczołganie Rynku ( czyli innych uczestnikow) a w odpowiednim czasie zaczniecie budować odpowiednią kapitaluzacje. > >
16 sierpnia 2017 roku Scope Fluidics zadebiutowało na NewConnect. Jutro minie dokładnie 6 lat od debiutu Scope na rynku publicznym. Wstyd się przyznać, ale tę spółkę odkryłem niedawno. Pierwsze akcje Scope kupowałem pod koniec ubiegłego roku poniżej 200 złotych. W zasadzie to powinienem być wdzięczny (tylko komu?), powiedzmy dyplomatycznie, że RYNKOWI, za to, że kupiłem i dalej mogę kupować te akcje tak tanio.
Przeczołganie Rynku?
Takich jak ja, czyli świadomych wartości tej spółki inwestorów spadki kursu raczej nie zmuszą do sprzedaży tych akcji. Może to zabrzmi brutalnie, ale tym łatwiej będzie później, po oczyszczeniu papieru ze zbędnej gawiedzi, szybować w przestworza. Nie można na siłę zrobić z leszcza wielkiego inwestora, bo się nie da. Jeśli jakiś leszcz ma potencjał to po pewnym czasie, po latach prób i doświadczeń, sam stanie się wyrafinowanym i odnoszącym sukcesy inwestorem. Niestety, ale większość ulicy pozostanie tą ulicą do końca życia.
Nie, nie jestem z NIMI. Jestem samotnym inwestorem, który ma lata doświadczeń na giełdzie. Niestety jestem ciągle zbyt mały, by wydać 20 milionów złotych na kupno 100 tys. akcji Scope po średniej cenie 200 złotych za akcję. Wierzę, że to się w przyszłości zmieni.
Otco, chętnie czytam Twoje teksty i Cię podziwiam za to, co tutaj robisz, ale nie do końca we wszystkim się z Tobą zgadzam.
Okey masz rację Na rynku nie można nikogo za rączkę prowadzić bo i tak Psycha tego czy innego inwestora decyduje o jego postepiwaniu . Psycha mam na myśli Logiczne myślenie ale też działanie pod wpływem emocji --
I o ile pewne Symulacje matematyczno logiczne i wyliczenia łatwiej jest zrobić o tyle zapanowanie nad emocjami buzującymi w głowie jest Trudniejsze --- I to CZĘSTO BEZLITOŚNIE WYKORZYSTUJĄ INNI GRACZE Rynkowi szczegolnie Duzi gracze
W swoich postach chce wlasnie to uświadomić ludziom -- że kurs to często jest wynik wielu czynników -- również strategii Akumulacji akcji lub jej Dystrybucji -- bazujących na wywołaniu odpowiednich Emocji w innych uczestnikach Rynku.
Dnia 2023-08-15 o godz. 15:33 ~Otco napisał(a): > Okey masz rację Na rynku nie można nikogo za rączkę prowadzić bo i tak Psycha tego czy innego inwestora decyduje o jego postepiwaniu . Psycha mam na myśli Logiczne myślenie ale też działanie pod wpływem emocji -- > > > > I o ile pewne Symulacje matematyczno logiczne i wyliczenia łatwiej jest zrobić o tyle zapanowanie nad emocjami buzującymi w głowie jest Trudniejsze --- I to CZĘSTO BEZLITOŚNIE WYKORZYSTUJĄ INNI GRACZE Rynkowi szczegolnie Duzi gracze > > > > W swoich postach chce wlasnie to uświadomić ludziom -- że kurs to często jest wynik wielu czynników -- również strategii Akumulacji akcji lub jej Dystrybucji -- bazujących na wywołaniu odpowiednich Emocji w innych uczestnikach Rynku. > > > > Pozdro.
Rzeczywiscie Twoje posty czyta sie bardzo dobrze tylko czy aby na pewno nie mylisz pewnych pojec? Akurat na MDG siedze od pazdziernika i znam potencjal spolki. Jak bys polatygowal sie i obejrzal choc jeden webiar z zarzadem moze troszke inaczej bys podchodzil do tego porownanie..:) Ale oczywiscie jest to malo istotne bo jestesmy na forum SCPFL wiec nie bede sie rozwodzil nad MDG... NA obu spolkach w perspektywie paru lat cierpliwy inwestor zarobi fortune. Tyle w temacie. Pozdrawiam.
Ostatecznie operacyjnie Po wynikach ich poznamy ( w przyszlosci)--- chociaż jak widac na naszym Banana to nie gwarantuje rzetelnej wyceny spółki vs. Konkurencja --- bo kursy spółek zależą od wielu czynników nie tylko zysków i wypłacanych dywidend --- ponieważ na Rynku Różne podmioty maja Ŕóżne interesy --w danym okresie czasu i to też determinuje zachowanie się kursu na Giełdzie.
Dnia 2023-08-15 o godz. 18:33 ~piracik33 napisał(a): > Akurat na MDG siedze od pazdziernika i znam potencjal spolki. Jak bys polatygowal sie i obejrzal choc jeden webiar z zarzadem moze troszke inaczej bys podchodzil do tego porownanie..:) > NA obu spolkach w perspektywie paru lat cierpliwy inwestor zarobi fortune.