Odpowiem tak, z doświadczeń historycznych myślę, że jezeli OFE chce wywalic duzy pakiet niezbyt plynnej spólki, ba nawet jak jest zarobione i ma chętnego nie odda ponizej rynku w pakiecie. Dlaczego? Bo mogą pojawić sie podejzenia, to co widzimy to nie sprzedaz a szybkie zwalanie kursu. Z perspektywy rynku bez sensu, ale z innych niekoniecznie.
Ja towar mam, troche sie bawilem i "patrzę' caly czas, ale czekam aż zczną latac "pajdy". P/E 2,3 po co szukac gdzie indziej? Powodzenia!
I takie wpisy to ja szanuję Sowa :-) Witam szanownego forumowicza i dziękuję za merytoryczny wpis, który na tym forum niestety ale jest rzadkością... Niech psy szczekają a karawana jedzie dalej. Giełda dyskontuje przyszłość dlatego ja także pozwolę się Ciebie zapytać, jak oceniasz potencjalny rozwój spółki oraz zyski za trzeci oraz czwarty kwartał. Czy według Ciebie przyszłoroczna dywidenda będzie porównywalna do ostatniej? Ja w spółce widzę szanse, które w perspektywie kilku najbliższych kwartałów dadzą sowite zyski dlatego w miarę posiadanych możliwości finansowych również akumuluję papier :-). Mam czas...
Pamiętajmy, że giełda to miejsce w którym kapitał przepływa od niecierpliwych, których ostatnio tutaj nie brakuje...
Zaznaczę, że nie jestem obiektywny bo Ci co akcje mam. Nic nowego nie napisze, moge powtorzyc co pisalem kiedys. Spodziewam sie ok 200mln netto w 2023 (razem ze strzalem na akcjach LR). Po zwiekszeniu mocy przelad. ale tez i spadku marż (wiecznie nie bedzie eldorado w '24 licze na ok.150mln.
Czekam na dalszy postęp w wydluzeniu lancucha i zbieraniu marzy od portu do drzwi klienta.
Czekam na strategie, zwlaszcza ws. polityki dyw.! Np. zapis ze spolka bedzie rekomendowala nieniej niz 40% rocznego zysku dla akcjonariuszy. Teraz oczekiwania: ja licze ze za 23 rok dywidende zobaczymy jeszcze w tym roku, moze? Cena akcji boli jak spada ale coż, rynek ja to kupilem na 5lat. Bo sytuacja na Baltyku i okolicach trwale sie zmienila. Ruskie porty zostaly wyautowane, niemieckie maja problemy, bedzie dywersyfikacja i duzo roboty. Otl pamietajmy ma umowy dlugoterminowe wiec o biznes jetem spokojny, a kurs pewnie kiesys dociagnie do realnej wartosci spolki.
Teraz taki case? Podobny jak w ATC np. od ofe nawet nisko odbiera papier inwestor branżowy? Hm.... juz widze forum, discordy, itd...
Czas pokaze, ja jestem cierpliwy. Na gieldzie zostalo jeszcze pare fajnych spolek to sie chwilowo tam skupiam, ale na otl patrzę.
@Arc hołduję zasadzie, że "pieniadze lubią ciszę" portfel mam raczej dlugo niz srednio terminowy, z nastawieniem na dywidende, czyli nic na szybko i pewnie malo interesujace.pozdro