• Takie tam... Autor: ~rt [155.145.208.*]
    Oczywiscie inna skala dzialalnosci, ale Świnks tez praktycznie otarl sie o upadlosc, cena akcji byla nawet mniejsza niz obecnie MXP. Musial mocno zwinac zbyt rozbudowana siec lokali i zaczac prawie wszystkod od nowa. Ale powoli wychodzi na prosta i mysli nawet o rozwoju.
    A MXP sie tez powoli zwija, nikt nie mowi o otwieraniu nowych lokali, a istniejace powoli sie wykruszaja... Bez dobrego produktu i bez lepszej strategii i wizji, ta spolka to rownia pochyla do upadlosci za kilka lat.

= = =
    8.08.2023, Warszawa (PAP) - Grupa Sfinks Polska odnotowała w lipcu 2023 r., w porównaniu do analogicznego okresu 2022 roku, wzrost sprzedaży gastronomicznej o 8 proc. do 17,72 mln zł. Dla porównywalnej sieci lokali wzrost wyniósł 12,6 proc. rdr - poinformowała spółka w komunikacie.

Sfinks podał, że wzrost o 8 proc. był efektem pracy zrealizowanej przez 75 lokali działających pod markami należącymi do Grupy Sfinks, z wyłączeniem sieci Piwiarnia.

"Nasze sieci mają za sobą kolejny dobry miesiąc, który potwierdza, że notowane zwiększenie sprzedaży jest trendem stałe wpisującym się w nasze działania. Warto podkreślić, że wzrosty te generujemy mimo mniejszej sieci niż rok wcześniej i to aż o 9 proc. Rok temu w ciepłych miesiącach mieliśmy do czynienia z wysoką sprzedażą, bo nie był to już okres naznaczony pandemią, zatem baza jest dość wysoka, tym bardziej wygenerowane wzrosty oceniamy pozytywnie" - poinformował, cytowany w komunikacie prasowym, Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska.

Narastająco, w okresie styczeń-lipiec sprzedaż gastronomiczna wyniosła 107,56 mln zł i wzrosła o 14,2 proc. w stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego, a dla porównywalnej sieci lokali wzrosła o 19,8 proc. do 106,34 mln zł.

Sfinks poinformował, że planuje w tym roku otwarcie 10 lokali, a docelowo zakłada odbudowę liczby zarządzanych restauracji do poziomu sprzed pandemii.

"Rozwój ten zamierzamy realizować w modelu franczyzowym, dzięki czemu wydatki inwestycyjne nie będą dociążać naszych wyników" - powiedział prezes Cacek.

Sprzedaż gastronomiczna w lokalach działających pod markami należącymi do Grupy Sfinks jest sumą sprzedaży realizowanej przez restauracje własne i franczyzowe. Sprzedaż gastronomiczna realizowana w restauracjach własnych stanowi przychód grupy, natomiast sprzedaż gastronomiczna realizowana w restauracjach franczyzowych stanowi przychód franczyzobiorców, od których pobierana jest opłata franczyzowa.

Grupa Sfinks Polska zarządza 106 lokalami gastronomicznymi na terenie Polski, w tym siecią 67 restauracji Sphinx (segment casual dining), 34 pubami Piwiarnia (segment gastro pubów), 3 restauracjami Chłopskie Jadło (segment casual dining) i lokalami Lepione Pieczone by Chłopskie Jadło oraz The Burgers. (PAP Biznes)
  • Re: Takie tam... Autor: ~kasztan [91.233.18.*]
    maxipizza rozwijająca się spółka..bo padnę z wrażenia :-)
    zerknij na przychody dziś i 10 lat temu i przestań bo nie wypada... ten biznes nie potrzebuje jednej twierdzy za 3 mln i benteya w kielcach tylko 30 budek z płyty obornickiej i cinqecento rozsianych po całym kraju...ale bumery molendy mają swoją wizję...
  • Re: Takie tam... Autor: ~Pizzawcenie [83.18.105.*]
    Nie ma tragedii po wynikach, wycena dużo później wartości księgowej

Jednak taka płynność nie sprawi tutaj ruchu ale będą wystrzały nie raz :) tak to jest na bananie

Za jakiś czas znowu zobaczymy 1 zł czyli na ten moment zebrane akcje będzie można oddać z przebitka 100% ale i tego można kupić 10k-20k ??
  • Re: Takie tam... Autor: ~rt [89.64.44.*]
    Aktywa razem mniejsze niż rok temu i to pomimo 10% inflacji...
    Tak jak już kiedyś pisałem, ta spółka się zwija, a nie rozwija... I za jakiś czas ten proces przyśpieszy, jeśli czegoś drastycznie nie zmienią, np. przepisu na tę ich niedobrą pizzę, czy nie wprowadzą nowych potraw do menu,
  • Re: Takie tam... Autor: ~Gruby [88.199.162.*]
    Trochę słabo z widzą widzę ....
    Od kiedy aktywa rosną bo inflacja rośnie ???

rok temu po 2 kwartale spółka miała aktywa 12,27 mln zł aktywów
    obecnie po 2 kwartale spółka ma aktywa 12,09 mln zł aktywów ( SPADEK 0,18 mln zł )

ale co się przez ten roku wydarzyło rok temu po 2 kwartale spółka miała 5,1 mln zł zadłużenia

w tym roku po drugim kwartale spółka ma 4,2 mln zł ( OBNIŻENIE ZADŁUŻENIA o 0,90 mln zł )

Mniejsze zadłużenie to mniejsze koszty w przyszłości a przy spadku aktywów na poziomie 0.,18 mln zł spółka spłaciła 0,9 mln zobowiązań

• Re: Takie tam... Autor: ~rt [89.64.44.*]
    Kol. Gruby
    Oczywiście że aktywa powinny rosnąć wraz ze wzrostem inflacji, nie wiem jaką Ty masz wiedzę ekonomiczną, ale jak taką samą, jak wiedzę o tym co spółka wytwarza i jak wyglądają jej lokale oraz dania, liczba odwiedzających itp. to niestety nie wróżę Ci żadnego sukcesu w inwestycjach.
    Przy wzroście inflacji rośnie wartość gruntów, budynków i innych środków trwałych, a także aktywów obrotowych, np. towarów, zapasów.
    Zerknij sobie na raporty innych spółek, niewiele może się 'pochwalić' spadkiem aktywów w ciągu ostatniego roku, przy inflacji przekraczającej 10%...
    Nie wiem czemu tak lobbujesz cały czas za tym gniotem, naprawdę tak ciężko jest się przyznać do porażki inwestycyjnej i w końcu przerzucić na coś, co Ci może przynieść konkretne zyski i się rozwija...?
  • Re: Takie tam... Autor: ~Gruby [88.199.162.*]
    Mam wile innych inwestycji tutaj pozycja to nawet nie 1% portfela przyglądam się

mam spółki które dały zysku po 100k

przyglądam sie bardziej niż inwestuje w tego gniota to, że za jakieś drobne sobie kupiłem do obserwacji nie oznacza jeszcze inwestycją

z doświadczenia wiem, że takie spółki co jakiś czas są grane a tutaj majątek mniejszy od wyceny i to mnie tutaj trzyma by obserwować

myślisz, że każda spółka co miesiąc robi wycenę aktywów do ceny rynkowej ????

jak sprawdzisz ceny rynkowe samego lokalu 380 metrów nie licząc parkingu to cena obecnie sięga 10k za m2 czyli ten sam jeden lokal jest warty blisko tyle co wycena

Co Ci da, że spółka uaktualni wycenę aktywów i pokaże np 2-3 mln zysku z przeszacowania ???

bo podejrzewam, ze działki dwie nieruchomości i browar obecnie z 40% więcej kosztują niż w czasie jak kupowali i aktywa trwałe zamiast 7,2 mln wyniosły by 10 mln zł

Pamiętaj nigdy inne skupiaj się na jeden dwóch spółkach w portfelu powinno być minimum 5-8 spółek i to z różnych branż ja tak robię i dobrze na tym wychodzę

Ciekawi mnie co Ty robisz na forum tej spółki :-)

[x]
MAXIPIZZA 0,00% 0,45 2025-11-07 11:29:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.