Kogeneracja miała wstępnie ok. 13 mln zł zysku netto, 65 mln zł zysku EBITDA w II kw. 2023 gdzie konsensus zakładał MINUS za ten kwartał. szacunek od BM Pekao wynoszący 134 mln zł EBITDA na cały rok 2023. W Q2 spółka zrobiła 49% tego szacunku a po H1 283%. Odwalili w kosmos. Marża o 50% w górę! Gotówka z operacji 399,47 mln UP 307,52%
no i jeszcze ten haracz, ciekawe dlaczego pominięto inne branże osiągające zyski nadzwyczajne np Covidowe a teraz banki wychodzi na to, że są równi i równiejsi Tu masz rację - zbierze od wystraszonych lub zarobionych bo rośnie od 22 zł i po małym postoju dalej jazda na północ
Z technicznego punktu widzenia korekta się należała, to wzmocni walor i przyszłe wzrosty. ktoś wykorzystał wyniki by wytrzepać leszczy, tylko czy tu jeszcze tacy się ostali? moim zdaniem nie, widać to po transakcjach , przewalają z wora do wora a ja dokupuje choć coraz trudniej mi idzie bo przebijają mnie natychmiast jak złożę zlecenia - trochę im jednak odebrałem w dobrej cenie . nie panikować
dokładnie tak jak piszesz gruby cały czas zbiera patrząc na przyspieszenie w tworzeniu NABE to tu może skończyć sie wezwaniem ale fundy tanio nie oddadzą
Bo w tych spółkach elektrownie węglowe są 100% ich własnością a w Kogeneracji PGE musiałoby zrobić wezwanie i wydzielić węglówki do sprzedaży ale może wszystko przed nami. Przymnę,że tu już raz szarpnęli do 44,8 i to może się szybko powtórzyć z większym zakresem wzrostów. Rynek na to chyba czeka bo jakoś mało chętnych do oddawania na tym poziomie