Ja właśnie dostałem w eMaklerze (mBank) około 17,04 na akcję. Wynika, że opodatkowali nas realnie 37%. Czy ktoś wie czy można to jakoś odzyskać, bo jako rezydent UE powinienem zapłacić 15% w Czechach + 4% w Polsce a nie stawkę ja ktoś spoza UE.
Znalazłam artykuł tutaj: "https://www.sii.org.pl/12907/podatek-gieldowy/wszystko-o-podatku-gieldowym/5-najwiekszych-problemow-przy-rozliczeniu-podatku-od-dywidendy-ze-spolek-zagranicznych.html" Zdaje się, że to nie jest szczególnie proste i dlatego Urząd Skarbowy Czech się nie boi i udaje, że nie wie, że jesteśmy rezydentami UE. W moim przypadku dywidenda jest na tyle mała, że nie będę się tym zajmować. Z artykułu natomiast wynika, że można podatek zapłacony w Czechach odliczyć od polskiego na podstawie ogólnodostępnych informacji. To mi przynajmniej wyzeruje podatek polski.
Dzięki. U mnie też kwota zbyt mała, żeby warto było tracić czas i pieniądze. Bardziej zastanawiam się na przyszłość czy nie warto uzyskać i dostarczyć zaświadczenia z tłumaczeniem do CEZ w przypadku przyszłych dywidend. Niestety mBank ma to w poważaniu, bo tak najłatwiej a mogliby przekazać do CEZ takie oświadczenia w imieniu klientów - nawet za jakąś rozsądną opłatą.