• Do przemyślenia Autor: ~GoldDigger [89.64.102.*]
    Pisali tutaj że Leonrto zagrało na shorta pożyczonymi akcjami ale przy tym jest w posiadaniu jeszcze dużego pakietu. Oczywiście nie był to typowy szorty bo pożyczyli akcje ale równocześnie objęli emisję więc nie muszą teraz odkupować z rynku przez co podbili by kurs. Wywalajac pożyczony pakiet zaniżyli kurs z 13 zł do praktycznie ceny emisyjnej. Ze sprzedanych akcji opłacili emisję i oddali pożyczone akcje a różnica został u nich w kieszeni. Dodatkowo wiedząc jak będzie akcja że będą walić papierem w rynek i że kurs się obwali mogli jeszcze szortować u brokera na cfd lub innym instrumencie choć nie wiem czy jakiś broker oferuje możliwość szortowania Genomshitu i tutaj zarobili by również krocie.

Teraz wracając do tego że mają jeszcze duży pakiet. Zaniżyli wartość swojego pakietu który nie wiem po jakiej cenie obejmowali ale jeżeli wyższej niż obecny to będą się starać podbijać kurs aby nie stracić. Oczywiście bez kolejnych emisji się tutaj nie obędzie i pewnie są już w drodze a wiadomo każda następna będzie wyceniona tylko niżej i wiąże się z obwaleniem kursu dlatego strategie działania tej wirówki widzę następująco.
    Czeka nas lawina mega ESPI dobrze brzmiących które mają na celu maksymalnie podbić kurs do wiadomości o kolejnej emisji aby zainteresowani zdążyli się wysypać.

Tak plan na was mają.
  • Re: Do przemyślenia Autor: ~Alicja [188.146.255.*]
    I dlatego sprzedam po 14-16zl ale jak widać żadne informacje nie powodują zwiększenia zainteresowania spółką. Leonarto musi znaleźć kasę by zacząć kupować i podbić kurs, wtedy zlecą się tutaj inni z medtech i nie tylko. Bez tych działań Leonarto kurs będzie się utrzymywał. Widać ostatnio ruchy w wymianie akcji, może coś się szykuje. Ja jednak cały czas widzę dystrybucje
  • Re: Do przemyślenia Autor: ~zen_on [87.99.119.*]
    Emisję musieliby w jakiś sposób uzasadnić, np. po dobrych wstępnych wynikach badań są potrzebne środki na finalne badania żeby jeszcze bardziej podnieść wartość spółki, a proces M&A jest długi i środki się kończą. Wszystko na giełdzie widziałem więc i wszystko jest możliwe. Sytuacja zależy zatem jaka będzie cena tu utrzymywana, jeśli po dobrych komunikatach skoczy na 12+ to i wiadomo że potencjalnej emisji nie będą mogli zrobić dużo niżej, chyba że będzie długa pauza w ESPI i spadnie. Jeżeli już coś takiego będzie, to obstawiałbym listopad/grudzień. Chciałbym jednak żeby emisji już nie było, bo to gruba przesada...
  • Re: Do przemyślenia Autor: ~zen_on [87.99.119.*]
    Sam komunikat o planowanej emisji spowodowałby spadek kursu, a potem jeszcze może poczekają z wyznaczeniem ceny i wezmą cenę z ostatniego dnia i 20% dyskonta. Jak dla mnie (moja osobista opinia) to działanie na niekorzyść akcjonariuszy, chyba by tak drugi raz nie zrobili.

Dobrze że są tutaj snute negatywne scenariusze, oby się nie ziściły. Dobre są takie że będą dobre wyniki badań i znajdą się zainteresowani M&A w ciągu trzech miesięcy.
    Moim zdaniem za bardzo promują dość nieudolnie ale jednak promują spółkę by pozyskać fundusze by później jednak tę emisję ogłosić. Byłoby to wielkie nieporozumienie gdyby jednak namowli jakiś podmiot do zakupu akcji a potem ogłosili emisję..No Chyba, że ten podmiot także brałby udział w emisji. Wtedy znów dostaną mali akcjonariusze. Dziś znów dołują kurs. Pelna dystrybucja z worka do worka. Cel to taka obniżka kursu by ktoś się skusił
    To co mocno broni to bardzo wysoki FF, ponad 70proc i wiele osób na stratach więc wezwanie nie będzie dla nich łatwe.Ja osobiście bym dała wysoką cenę np 20zl wiedząc, że przy sprzedaży akcje będą warte 50-80zl
  • Re: Do przemyślenia Autor: ~Maniek [91.212.86.*]
    Przy slowie "Pisali tutaj' reszty nie ma sensu juz tutaj czytac
  • Re: Do przemyślenia Autor: ~bingo [109.95.115.*]
    miszcze inwestowania się tu sami wypowiadają
[x]
GENOMTEC -5,86% 5,94 2026-05-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.