• Puls Biznesu - wejście Otto Autor: ~Ike_rentier [81.219.151.*]
    Czytam artykuł na PB o wejściu Otto Group do PL i troche nie wiem jak to interpretować. Niby to operator logistyczny dla e-commerce wiec niby nie konkurencja dla Answear ale przeciez obsługują właśnie mniejsze e-commersy, którzy nie wiedzą albo nie opłaca sie stawiać własnej logistyki.

Skala jest gigantyczna, stawiają obecnie 9 hal o łącznej powierzchni 118 tys m3, na moje to 12 HEKTARÓW hal. Zatrudniają 280 osób a ma być 4,000 w PL Jak to niemiaszki mają rozmach. Na ile zaboli to Answear? Jak to ocenić?

https://www.pb.pl/niemiecka-firma-logistyczna-zaprasza-polski-e-commerce-1190991

https://www.ottogroup.com/en/ueber-uns/konzernfirmen.php
  • Re: Puls Biznesu - wejście Otto Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Dlaczego miałoby to zaboleć Answear? W niczym te hale nie pomogą w sprzedaży w internatach.
  • Re: Puls Biznesu - wejście Otto Autor: ~Kac [213.134.180.*]
    Nie rozumiem czego nie rozumiesz? Wiesz w jaka spolke zainwestowales?

To gruby news, cos w stylu wejscia Amazonu do PL dla Allegro. Lubie Answear ale dobre to na pewno nie jest.
  • Re: Puls Biznesu - wejście Otto Autor: ~helpi [5.173.112.*]
    Nie mają szans w PL. Do widzenia.
  • Re: Puls Biznesu - wejście Otto Autor: ~piwi1 [77.255.177.*]
    Jak ktoś ma zamiar postawić 12 ha. hal i zatrudnić 4 tys. osób to gruba inwestycja.
    Taki koncern jak OTTO musiał dogłębnie zdiagnozować rynek przed podjęciem decyzji.
    Nie widzę jednak szczególnego zagrożenia .
    Tym bardziej ,że coraz większa część biznesu ANS będzie z działalności zagranicznej.
    O czym Wy wogóle mówicie..... OTTO tylko buduje hale. takich hal stoja w Polsce tysiące. Oni nie sa konkurencja dla Answear. Oni tylko chcą wynajmowąc te hale do firm typu Answear, czy Zalando.
  • Re: Puls Biznesu - wejście Otto Autor: piwi1 [77.255.177.*]
    No chyba pomyliłeś Otto Workforce z OTTO.
    Pierwsza to firma działająca na rynku pracy i logistyki.
    Druga to typowy e-commerce z długą historią.
    W latach 80-90 jak nie było neta to sprzedawali towary poprzez swoje katalogi.
    hmmm, no nie wiem. Czytałem coś o tym i jestem prawie pewien, że chodzio o budowe hal z przeznaczeniem pod wynajem i obsługę już dziaających e-commersów w Polsce. Ale jeśli masz racje i chodzi o OTTO, które sprzedaje różny staf przez interet, to o ile kojarzę to OTTO, to chyba raczej inna półka towarów. Answear ma markowe i raczej drogie ciuchu, a oni jakiś badziew. Pomijam juz fakt, że polski rynek, to dla Answear teraz coś koło 20% przychodów, a może już nawet mniej.
  • Re: Puls Biznesu - wejście Otto Autor: ~Autor [81.219.151.*]
    Maja rozne segmenty, premium tez - wszystko pod roznymi markami a Otto to holding. Całość to przeszło 15 miliardów euro obrotu, wiec cos tam wiedzą o handlu. Dla porównania Answear ma ok 1 miliarda obortu, złotych. Pytanie o ich wpływ na ANS nie jest z czapy, dobry news to nie jest ale nie potrafie powiedziec na ile zły.

https://www.ottogroup.com/en/ueber-uns/konzernfirmen.php
  • Re: Puls Biznesu - wejście Otto Autor: ~Krowa [31.183.151.*]
    Marne szanse, wiele juz dużych firm próbowało i dało sobie spokój z polskim rynkiem. Poza tym polski rynek to nie jedyny, na jakim dziala answear...wiec imfo uwazam za neutralne.
  • Re: Puls Biznesu - wejście Otto Autor: ~Kacy [81.219.151.*]
    Bardzo optymistyczna interpretacja, że wejście konkurenta na rynek jest neutralne.

Nie wiem ile rynku wyrwą, ale patrzac na ich skale coś wyrwą, a to nigdy nie jest pozytywne, ani neutralne.
  • Re: Puls Biznesu - wejście Otto Autor: ~helpi [5.173.121.*]
    @Kacy, to co tu robisz? Uciekaj, póki czas, jeśli masz akcje ... (?)
  • Re: Puls Biznesu - wejście Otto Autor: ~Kacy [5.173.150.*]
    Wiekszosc wywalona, o reszcie mysle.
  • Re: Puls Biznesu - wejście Otto Autor: ~helpi [5.173.112.*]
    To myśl. Naucz się czytać wykresy i świece. 36.50 nie jest przypadkowe. Naliczyłem 20 świec na skali H4 od 20 maja. Świece z High, Low, Open i Close. Tańczy sobie tak cena - wokół 36.50 - od tego czasu. Jak myślisz. O co tu chodzi? Ja wiem. A ty?
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.0.88.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
ANSWEAR 0,40% 25,00 2025-12-12 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.