• Grosz do grosza i będzie kokosza. :D Autor: ~Misiu [46.134.108.*]
    Oby tak do raportu.
  • Re: Grosz do grosza i będzie kokosza. :D Autor: ~J23 [31.61.178.*]
    Nie bedzie tak slodko bo spoldzielna
    znowu dziala .
  • Re: Grosz do grosza i będzie kokosza. :D Autor: ~Telesfor [31.61.176.*]
    Po co nam to było?
  • Re: Grosz do grosza i będzie kokosza. :D Autor: ~Vlad [89.66.244.*]
    jakoś sie nie pali do przeskoczenia 4 zł
  • Re: Grosz do grosza i będzie kokosza. :D Autor: ~J23 [31.61.178.*]
    Po to ze przyjdzie czas kiedy spoldzielnia nie da rady starowac kursem i dostanie w dupe czego jej z calego serca zycze
  • Re: Grosz do grosza i będzie kokosza. :D Autor: ~XXX [37.30.120.*]
    Uffff tylko 9 lat do przzwoitych zyskow
  • Re: Grosz do grosza i będzie kokosza. :D Autor: ~Dominik [5.174.10.*]
    Nie wiem.. brać nie brać, wyszedłem z biotonu w pandemi jak był jeszcze coś wart, i od tamtego czasu a mija już ponad rok widzę wypociny ze caaaaly czas idzie do góry i te analogi…. to kiedy będzie szło do góry żebym nie musiał wisiec kolejny rok i czytać fora ze już jutro ogień już jutro 50% xD
  • Re: Grosz do grosza i będzie kokosza. :D Autor: ~Masakra [79.184.223.*]
    Narazie lokata jest dużo lepsza niż akcje Biotonu :) dla mnie to już kwestia honoru więc trzymam a jak spadnie to jeszcze dokupię.
    Bioton fatalnie traktuje inwestorów kolejne info na końcu miesiąca.
    Zero info o strategii bo analogi są mega spóźnione.
  • Re: Grosz do grosza i będzie kokosza. :D Autor: ~KUSY [176.111.230.*]
    Dnia 2023-08-01 o godz. 08:20 ~Masakra napisał(a):
    > Narazie lokata jest dużo lepsza niż akcje Biotonu :) dla mnie to już kwestia honoru więc trzymam a jak spadnie to jeszcze dokupię.
    > > Bioton fatalnie traktuje inwestorów kolejne info na końcu miesiąca.
    > > Zero info o strategii bo analogi są mega spóźnione.

Na razie, panowie analitycy, planują debiut komercyjny w 2027! To już za 4,5 roku!!!
    Ja myślę, że są optymistami. Moim zdaniem Bioton nie powiedział jeszcze ostatniego słowa jeśli chodzi o obsuwę :D

>>Etap komercjalizacji – z uwagi na opóźnienie w projekcie analogowym przesuwamy ten etap począwszy od 2027 roku (poprzednio od 2025 r.) – zakładamy pierwszą sprzedaż w 2027 roku<<

https://www.fxmag.pl/artykul/aktualizacja-zalozen-do-prognoz-wynikow-finansowych-wyzszy-poziom-sprzedazy-w-eksporcie-bioton
  • Re: Grosz do grosza i będzie kokosza. :D Autor: ~Misiu [89.70.190.*]
    Skąd wiadomo, że będzie kolejne opóźnienie o 2 lata?
    Otworzyłeś link pod moim wpisem? To jest tylko analiza i założenie. Jest tylko kilka zdań – z uwagi na opóźnienie w projekcie analogowym przesuwamy ten etap począwszy od 2027 roku. Artykół jest pisny w ramach Giełdowego programu wsparcia pokrycia analitycznego 3.0 To jest darmówka dostępna dla leszczyny, więc chłopcy się zbytnio nie rospisują, ale w analizach Parkietu czy innych płatnych, też piszą o potężnej obsuwie. Moim zdaniem jeśli piszą o kolejnych dwóch latach, to będzie to 3 lub 4. Tylko kto wtedy będzie potrzebował analogów insuliny.
    Oczywiście wszystko przy założeniu, że żółci wytrwają i będą chcieli w to brnąć. Bo równie dobrze mogą wytrzeć twarz, odłożyć łyżkę i podziękować za miejsce przy wspólnym stole.
  • Re: Grosz do grosza i będzie kokosza. :D Autor: ~Masakra [178.42.109.*]
    Dzięki Kusy za info :)
    Brałem to jako ryzyko przy Biotonie.
    Chyba Panowie muszą ogarnąć jakiś "projekcik" przed 2027 bo może być im ciężko się utrzymać.

Udanego dnia !!!
    Kusy, mi to już się nie chce nawet nic pisać w tej sytuacji. To załamujące. No nic, niech się ta kasa kisi. Trzeba zarobić nową.
    Generalnie wszystko leży. Takie wschodzące "gwiazdy" jak Mabion, Celon Pharma czy Synthaverse (do niedawna Biomed Lublin), krwawią obficie. Jeśli Bioton będzie miał dużą sprzedaż zagraniczną, to będzie rósł pomimo braku analogów, ale zapowiedzi co do tej sprzedaży hurra optymistyczne nie są. Wystrzał w 2022 był powodem dużego zatowarowania i mieliśmy typowy efekt wysokiej bazy. Jeśli sprzedaż nie będzie mocno rosła a analogi będą się ślimaczyć, to myślę, że wymienią prezesa i wszystko zacznie się od początku. Tylko na innych poziomach cenowych i nie wiadomo czy z Chińczykami. Jedno jest pewne w 2017-18-19 trzeba było kupować złoto. Ale kto mógł to wiedzieć?
  • Re: Grosz do grosza i będzie kokosza. :D Autor: ~Misiu [5.184.209.*]
    Kusy, pewnie miałeś na myśli efekt niskiej bazy, a nie wysokiej - dla ścisłości. Tak czy siak myślę, że bankructwo im chyba nie grozi. Zostawiam te akcje na kolejne lata i zapominam o nich.
    Miałem na myśli efekt wysokiej bazy. Po wybuch wojny z Ukrainą zrobiło się pusto w aptekach i szpitalach W QI 2022 te straty uzupełniano i zassano bardzo dużo towaru i powstała wysoka baza. W kolejnym roku trzeba się do niej równać i wiadomo, że się jej już nie przeskoczy, bo magazyny są mocno zatowarowane, więc wzrostów nie będzie. Na tym polega efekt wysokiej bazy. Pod spodem dwa krótkie artykuły, które to łatwo tłumaczą.

https://strefainwestorow.pl/wiadomosci/20230421/noble-securities-podwyzszyl-wycene-akcji-biotonu-do-534-zl

https://www.parkiet.com/medycyna-i-zdrowie/art38427911-bioton-z-niecodziennymi-wynikami
    Jak ktoś w 2021 sprzedał jedną fiolkę a w 2022 udało mu się sprzedać dwie, to sprzedaż mu wzrosła o 100%. Ale jak w 2023 sprzedał 100 fiolek a w 2024 110, to sprzedaż mu wzrosła tylko o 10% mimo że sprzedał 10 razy tyle co w 2022.
    Sorry 5 razy tyle, bo 2 do 10. No ale wiadomo o co chodzi.
  • Re: Grosz do grosza i będzie kokosza. :D Autor: ~Karol [80.51.64.*]
    I dalej się pomyliłeś w rachunkach. Jeżeli w 2022 sprzedano 2 fiołki a w 2023 sprzedano 100 fiołek to sprzedaż wzrośnie 50 krotnie:) Tak ale wiadomo o co ci chodzi.
    Dnia 2023-08-08 o godz. 19:00 ~Karol napisał(a):
    > I dalej się pomyliłeś w rachunkach. Jeżeli w 2022 sprzedano 2 fiołki a w 2023 sprzedano 100 fiołek to sprzedaż wzrośnie 50 krotnie:) Tak ale wiadomo o co ci chodzi.

Masz rację. Najważniejsze to to, że raporty roczne są mylące bo zawsze podawane są rok do roku. I często jest tak, że sprzedaż danego roku mocno wzrosła (procentowo), ale w odniesieniu do roku poprzedniego czasem może nawet spadać, mimo że w poprzednim roku sprzedano mniej, bo są inne bazy porównawcze. Moim zdaniem i tak najbardziej liczy się marża.

Jasne. Ale mi chodziło o ten pierwszy wystrzał. On był efektem niskiej bazy.
    Widział ktoś fixing? Jedna transakcja ponad 100K! Ktoś jakby bronił tego 3.7? Z kieszeni prawej do lewej? Po co na regulowanym? Bo tak się robi w transakcjach pakietowych, poza rynkiem.
  • Re: Grosz do grosza i będzie kokosza. :D Autor: ~Kurro [46.45.105.*]
    Dnia 2023-08-09 o godz. 18:47 ~KUSY napisał(a):
    > Widział ktoś fixing? Jedna transakcja ponad 100K! Ktoś jakby bronił tego 3.7? Z kieszeni prawej do lewej? Po co na regulowanym? Bo tak się robi w transakcjach pakietowych, poza rynkiem.

Jak przyjemnie sie czyta mądrych ludzi
  • Re: Grosz do grosza i będzie kokosza. :D Autor: ~Masakra [178.42.109.*]
    Tak to było dziwne.
    Po PKC czyli musieli być dogadani wcześniej.
    Trudno mi znaleźć uzasadnienie poza podatkowym.
    Podatki to dopiero w grudniu. Może jakieś szachrajstwa między dużymi akcjonariuszami. Zawsze mogą przewalić akcje między sobą w ten sposób, aczkolwiek jak płynność rynku jest mała jak teraz w wakacje, to jest mniejsza szansa, że ktoś namiesza im w planach. Mnie trochę martwi to, że zrobiki to po "wysokiej" jak na ostatnie czasy cenie. Może ktoś akurat kto sprzedał potrzebował kasy, a spodziewają się spadków. Obym się mylił.
    Ten co akurat potrzebował kasy i sprzedał 106K papieru, akurat trafił na takiego co potrzebował kupić. W JEDNYM pakiecie!
    Tak....akurat przechodziliśmy. Z tragarzami :D

https://www.youtube.com/watch?v=LqAkLnZ4BTI

Zakładam, że się znają - jak napisałem robią szachrajstwa między sobą
    W poprzednim wpisie napisałeś co cię martwi. Mnie martwi to, że nawet spekuła Biotonu nie tyka. Kiedyś na hopkach można było nieźle zarobić, podobierać. Ja uważam, że ktoś się jednak ustawia pod raport. Jeszcze w kwietniu Bioton chodził po 3,3. Z bólem pokonał 3.5 po kilku podejściach. Ostatnio poszedł na obrotach na 3,8 i normalną rzeczą jest, że cofnął na 3,7. 40Gr przy tej cenie, to trochę jest. Gorzej jak raport będzie kiepski. Wtedy zobaczymy nowe minima.
    Pożyjemy zobaczymy. Ja i tak nie mogę tego sprzedać. Tak bardzo źle nie będzie chyba. Pozdro.
[x]
BIOTON -0,50% 3,99 2025-11-19 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.