Zbieram info na temat spółki, przymierzam się do wejścia. Jaka jest polityka dywidendowa MOBRUK? Sprawdzałem już, jak to wygląda historycznie (wahała się od paru procent do nawet 12%). W pytaniu chodzi mi o to, jakie są zapowiedzi władz spółki, tj. czy np. w wywiadach coś mówili, że w przyszłości będą starali się utrzymać określony poziom % czy nie?
Polityka dywidendowa zakłada rekomendowanie akcjonariuszom podczas walnego zgromadzenia Walnemu przeznaczania nie mniej niż 50 proc. zysku netto Mo-BRUK-u na dywidendę pod warunkiem nieprzekroczenia wartości 2,5 wskaźnika na koniec roku obrotowego.
Tylko raczej nie w następnych 2 latach ( ewentualnie jakieś grosze) bo są inwestycje i się szykuje duży spadek zysku no i akcji. Dzisiaj przełamane 270 droga na 200 stoi otworem. Naprawdę uwierzyliscie że główny udziałowiec wyszedł z akcji bo potrzebne mu były na emeryturę :)
Tak wierzę sam mam 45 lat i już widzę że do grobu wszystkiego nie wezmę nie zmieści się trzeba wydawać co do zysków zysk powstaje przy odbiorze odpadu będą odbierać i magazynować do czasu aż zakład zacznie pracować po modernizacji więc gdzie widzisz spadek zysków ?
Dywidenda może być ograniczona ( tak jak w tym roku), ale za to akcje będą bardzo mocno rosły po zwiększeniu zysków jak rok, dwa max. A za dwa lata witamy dywidendę 15% i akcje 2x droższe. Dzisiaj mamy czas na zakupy.
no zobaczymy czy do bardzo długoterminowego portfela , bo już nie raz spółka zaskoczyła (a przy odrobinie szczęścia może po ostatnich pożarach jakaś ustawa w nocy powstanie ....)