Jak to sądy w Polsce. 6-7 lat i wyrok zapadnie. Chyba , że się spółka odwoła to następne 7 lat. Jak potem się gg3 odwoła to niejeden akcjonariusz zejdzie z tego świata.
Cześć, potwierdzam, że pozew został wysłany w ubiegłym tygodniu. Teraz Sad Okręgowy w Gliwicach będzie sprawdzał go pod względem formalnym i jeżeli nie będzie uwag, to wysle odpis do spółki. Biorać pod uwagę tempo działań sądów oraz okres wakacyjny obawiam się, że oficjalne info do spółki dotrze gdzieś na przełomie sierpnia/września. Myślę nad rozdmuchaniem trochę tematu medialnie, żeby forsując prace nad podatkiem solidarnościowym rząd miał świadomość tego, że kwestia dywidendy nie jest ostatecznie zamknięta. Pozdrawiam Bartek
Możesz napisać do Łukasz Nowacki z comparic na fejsbuku jak wyglada pozew i w jak wyglada sprawa. Może zmaluje artykuł i sprawa nabierze rozgłosu zanim sady poradzą sobie z formalnościami.
Dzięki. Tak, poniosłem koszty i pamiętam też, że wiele osób deklarowało chęć pomocy finansowej jako wkład w sprzeciwianie się takiemu traktowaniu akcjonariuszy mniejszościowych. Dam taką możliwość po oficjalnym espi ze spółki - tak aby nie było żadnych wątpliwości, że pozew został skutecznie wniesiony oraz że poniosłem koszty. Pozdrawiam Bartek
Cześć, bardzo się cieszę, że nie odpuściłeś. To co zrobili to była granda. Dywidenda należy nam się jak przysłowiowa psu zupa. Chętnie będę partycypować w koszach procesowych. Weź dobrą kancelarię prawniczą. Jest nas dużo. Pozdrawiam i dziękuję.
Gg3 super, że zdecydowałeś się walczyć. Także jestem chętny wnieść swój wkład pieniężny do sprawy w sądzie. Wyślę w treści swoje dane i telefon, jakbyś coś potrzebował to dzwoń.
Osobiście wysłałem trzy wezwania do JSW. Na jedno była odpowiedź w espi, na dwa jeszcze czekam.
Też jestem za szumem medialnym, ale także za szumem w urzędach. Niech ministerstwa, KNF, kprm, PFR, czy ta dziewczyna od strategi dla rynku kapitałowego, niech wypowiadają się czy tak ma wyglądać polski rynek kapitalowy
ciekawe czy tym razem zarząd też tak szybko stworzy rezerwę na potencjalną wypłatę dywidendy? albo stworzy jakiś mechanizm do pogodzenia wypłaty opłaty solidarnościowej i dywidendy? a może jednak zrozumie i przyzna że handluje głównie węglem koksowym a nie energetycznym więc nie miał nadzwyczajnych zysków kosztem ludzi którzy mieli większe rachunki za energię elektryczną?
Pokażmy ze najwyższy czas skończyć że szmaceniem akcjonariuszy mniejszościowych w tym kraju. Gg3 jestem twoim imiennikiem i Bartki mają charakter.
Najlepiej stworzyć grupę na fejbuku.
Wtedy realnie będzie wiadomo ilu nas jest.
Nawet w sprawie spółki interrao której notowania zablokowali rok temu mało komu znanej udało się zebrać ponad 200 osób i złożyć na postępowania sądowe adwokatów i td.
W grupie siła panowie !
Proszę o założenie grupy na fejsie kogoś kto zna się na tym pod nazwą np. STOWARZYSZENIE AKCJONARIUSZY JSW W WALCE O DYWIDENDE założyć temat i ludzie będą się zgłaszać.
To też będzie dodatkowy atut do rozdmuchania medialnie jak znajdzie się tam z 500 osób czy 1000 a koszty sądowe itd przy takiej ilości osób to jest nic. Działajmy w końcu jak gg3 nie gadajmy
Przede wszystkim trzeba podkreślić i rozgłośnic że nie można w świetle prawa wprowadzić takiego podatku w połowie roku( nawet nie jest jeszcze wprowadzony to tylko projekt) za rok poprzedni to się kłóci z zasadami prawa niech ministerstwo wie że naraża się na mnóstwo spraw z mniejszośćiowymi akcjonariuszami niech wiedzą że ich nie rekomendacja dywidendy będzie się wiązała z gniewem akcjonariuszy. W świetle prawa mogą taki podatek wprowadzić ale za rok 2024 w tym momencie. Sam też pisze to MAP, MKiŚ i MF niech myślą a później robią trzeba to rozdmuchać niech się wypowiedzą jak to chcą zrobić żeby było zgodne z prawem żeby JSW zapłaciła podatek w tym momencie za rok 2022 i jeszcze to że zarząd działa na szkodę spółki bo odkłada na podatek którego de facto nie ma i nie może być za 2022 r
Jasne zgadzam się to jest najważniejsze a z drugiej strony jak się okaże że jest nas np. 500 czy 1000 osób to można jakąś demonstracje medialna urządzić niech media mają co rozglasniac.
Rząd Tuska wprowadził na giełdę ożenił akcje po 140.
Teraz 40 zł rekordy i zero dla akcjonariuszy którzy zasponsorowali działanie spółki. Rząd kasę zebrał z podatków rekordowa do tego kolejny podatek. Górnicy premie.... A sponsorzy czyli akcjonariusze całe gowno.... tak być nie może.
Rządowi pisowskiemu niech się oberwie przed wyborami. Grabią jak tuski . Tamci od lewej a co z prawej zabierają. Gnidy.
Polecam przeczytać (dzięki jednemu z forumowiczów): https://zzjednosc.pl/oficjalne-stanowisko-zwiazkow-zawodowych-jednosc-w-sprawie-apelu-reprezentatywnych-organizacji-zwiazkowych/
ZZ Jedność wysłała pismo do MAP i nie zgadza się podatkiem nakładanym na JSW. Napisałem do ZZ Jedność i przesłałem mój wniosek do JSW, tam są argumenty ekonomiczne wskazujące, że JSW nie czerpało nadzwyczajnych zysków z powodu wojny. Zgodnie z: https://www.bankier.pl/forum/pokaz-tresc?thread_id=13428661&strona=1
Bartek (gg3) wysłałem także informacje o Twoim pozwie.
Skarb Państwa miał możliwość uzyskania korzyści poprzez podjęcie decyzji o wypłacie dywidendy akcjonariuszom. W takim scenariuszu, jako akcjonariusz, uzyskałby środki zgodne ze swoimi oczekiwaniami, a pracownicy mogliby również uzyskać nagrodę z wypłaconego zysku