• rozdzielczość majatkowa a kredyt Autor: ferbi [213.158.196.*]
    witam mam pytanie dot, kredytu mieszkaniowego. Mój mąż chce kupic mieszkanie na kredyt, posiada zdolność. Ja niestety mam złą historie w BIK. Czy możemy przed postaraniem się o kredyt ustanowić rozdzielczość majatkowa i mąz może wtedy zaciagnąć taki kredyt bez mojej zgody, bez sprawdzania mnie w BIK itd? Mieszkanie byłoby wtedy przeciez tylko jego i kredyt też zaciagnałby samodzielnie poniewaz ma zdolność kredytową. Czy ma szanse na dostanie takiego kredytu? A jesli nie to co w takim razie zrobić żeby taki kredyt otrzymać?
  • Re: rozdzielczość majatkowa a kredyt Autor: maciej_duszczyk [195.66.88.*]
    Biuro Informacji Kredytowej jest instytucją, której celem jest gromadzenie informacji o zobowiązaniach kredytobiorców, wykazując terminowość ich regulowania. Między innymi na podstawie tych informacji bank ocenia rzetelność osób ubiegających się o kredyt.
    Oczywiście problemy z terminowym regulowaniem zobowiązań może wynikać z różnych przyczyn, należy jednak pamiętać, że to na banku spoczywa obowiązek oceny klienta pod kątem jego zdolności do spłaty kredytu oraz szacowania ryzyka związanego z udzieleniem kredytu temu właśnie klientowi. Dokonując takiej oceny bank zapewnia bezpieczeństwo środków pieniężnych (np. lokat) powierzonych bankowi przez innych klientów.

W sytuacji kiedy wnioskujący już raz miał problem z terminowym regulowaniem kredytu, dla banku istnieje ryzyko, że sytuacja taka może się powtórzyć.

W związku z powyższym, sugerowanie rozwiązań, które ewentualnie mogłyby zniekształcić rzeczywisty obraz sytuacji, byłoby wbrew idei funkcjonowania Biura Informacji Kredytowej.
  • Re: rozdzielczość majatkowa a kredyt Autor: bzyku25 [89.75.16.*]
    Spokojnie mozecie tak zrobic. My tez tak zrobilismy i bez problemu dostalem kredyt