Kolega pyta o prawa poboru, o notowania praw poboru.
Nie wiem tego (może ktoś z większym doświadczeniem się wypowie), ale wydaje mi się, że pp będzie można zbyć od dnia składania zapisów podstawowych na akcję.
Ale tu nie ma mowy o akcjach tylko o prawach poboru.
Prawa poboru będą notowane do ostatniego dnia zapisu na akcje. Prawa poboru można albo wykorzystać (zapisać się na akcję) albo je zbyć.
Warunkiem dopuszczenia do obrotu giełdowego jest to iż po przekształceniu staną się one akcjami o takim samym rodzaju jak te akcje już notowane na giełdzie, sporządzenie odpowiedniego dokumentu informacyjnego (chyba ze nie jest to wymagane) oraz wcześniejsze zarejestrowanie ich w Krajowym Depozycie.
Piszesz o prawach do akcji nowej emisji, czyli sytuacji kiedy to zdecydujesz się zapisać na akcję. Prawa poboru są wówczas przekształcone w prawa do akcji nowej emisji.
Prawa poboru są również notowane jako samodzielny instrument. A odbywa się to od: dzień nastepny po podaniu przez eminenta informacji o cenie emisyjnej nowej akcji, do: na trzy dni przed zakończeniem przyjmowania zapisów na akcje
Nie mam takiej potrzeby, bo dla mnie wszystko jest jasne. Wystarczy rozróżnić trzy rzeczy:
1. Prawa poboru
2. Prawa do akcji nowej emisji
3. Akcje
Na forum pojęcia te są używane zamiennie, co wprowadza w błąd i rodzi dużo pytań.
Powinno mieć to miejsce od następnego dnia sesyjnego po dniu podania przez emitenta informacji o cenie emisyjnej akcji nowej emisji. Czyli od poniedziałku (jeżeli zapisy na akcje ruszą od piątku)
Z informacji zawartych w raporcie z Walnego Zgromadzenia Spółki wynika, że Zarząd Spółki występuje o dopuszczenie do obrotu również praw poboru. Cytyję <<Zarząd spółki Cosma S.A. z siedzibą w Krakowie (dalej: „Spółka”) informuje, że w dniu 29 czerwca 2023 r., działając na podstawie upoważnienia zawartego w uchwale nr 21/06/2023 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 29 czerwca 2023 r. w sprawie „podwyższenia kapitału zakładowego w trybie subskrypcji zamkniętej (z prawem poboru dla dotychczasowych akcjonariuszy), dematerializacji, ubiegania się o dopuszczenie i wprowadzenie akcji Spółki i praw do akcji Spółki oraz praw poboru do obrotu w Alternatywnym Systemie Obrotu na rynku NewConnect prowadzonym przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. oraz zmiany Statutu Spółki”, podjął uchwałę w sprawie ustalenia parametrów emisji akcji serii I >>> W takim razie prawa poboru powinny być notowane na NewConnect, tylko od kiedy?