patrząc po wcześniejszych kwartałach prognozy zazwyczaj podawali msc po zakończonym kwartale 08-10 dnia miesiąca tu by wychodziło że możemy się tego spodziewać na 08-10.08 licze na wynik podobny co za pierwszy kwartał, nawet jak petro rynek trochę spadł to zysk i przychody powinny podciągać spółki które nie były w wynikach za 1Q czyli terminale/bitumiczne/logistyka
Myślę, że będzie pozytywne zaskoczenie jeśli chodzi o sprzedaż oleju. Co do zysku to powinien być zbliżony do tego który był rok temu za drugi kwartał. Cały czas jest dla mnie zagadką wynik na przejętych aktywach, ale też zakładam pozytywną reakcję. Może pojawią się jakieś komunikaty w sprawie umów na asfalty...
Widzisz co jest dalej napisane tam? Dodaje, że istotnym wsparciem dla spółki są rezultaty, jakie osiąga z aktywów przejętych od Orlenu. W biznesach bitumeny oraz infrastruktura i logistyka Trigon DM zakłada, że EBITDA wyniesie 33 mln zł w II kwartale
Skorygowana edbita 41mln jako szacunek za petro + nie skorygowane 33 mln za bitumeny infrastrukture i logistyke. Do tego nie wiem jak kolejne grupy solary, lpg oraz lotcznie.
ja widze, ze te 33 mln maja byc w ramach 41.5 mln, co oznaczaloby 12 krotnie mniejsza ebidte z reszty biznesu poza nowo przejetym, czyli 8.5 wzgledem 105 w 1 kwartale. chyba az tak zle nie bedzie, ale zobaczymy, ostatni raz tak beznadziejny wynik byl w 3 i 4 kw 2021.
Fragment z raportu MOL, ciekawe czy stacje Avia wreszcie pokażą dodatnią rentowność:
https://stooq.pl/n/?f=1565500
Segment detaliczny (Consumer Services) zanotował niemal czterokrotny wzrost EBITDA do 175 mln USD, dzięki złagodzeniu przepisów dotyczących limitów cenowych i lepszym wynikom działalności pozapaliwowej. "Złagodzenie przepisów dotyczących limitów cen detalicznych w regionie Europy Środkowo-Wschodniej, dalszy rozwój biznesu pozapaliwowego i doskonałe wyniki wewnętrzne były głównymi czynnikami wzrostu wyników. Jednocześnie wolumeny sprzedaży w II kw. 2023 r. wzrosły o 16% r/r, także dzięki ponad 200 mln litrów pozytywnego nieorganicznego wpływu przejęcia Lotosu w Polsce, podczas gdy wolumeny sprzedanych paliw wzrosły w większości krajów z wyjątkiem Węgier, gdzie popyt znormalizował się po zniesieniu limitów cenowych. Liczba stacji Fresh Corner wzrosła do 1 180 w II kwartale 2023 r. z 1 103 w analogicznym okresie ubiegłego roku" - podano.