file:///C:/Users/ryhol/Downloads/zestawienie_transakcji_3-7.07.23.pdf Przyglądam się temu skupowi akcji prowadzonego przez Santandera i takie wnioski mi się nasuwają. Po stronie sprzedającego jest tylko animator (który brał po 4 zł i niżej). Czy to znaczy, że jak mu się skończą akcje do obracania to kurs pójdzie do góry? Niekoniecznie. Za Chwilę porozumienie w sprawie skupu może się skończyć, obroty siądą na parę miesięcy albo i lat. No i druga sprawa. Nie wiem, jakie jest wynagrodzenie maklera za ten skup. Ale pewnie dużo wyższe niż wartość akcji które skupił. Jednym słowem jak spółka była dziadem to dalej udowadnia, że niewiele się w tej materii zmieniła.
Re: Skup akcji Autor: ~krzywamordamoravera [31.61.245.*]
Dnia 2023-07-10 o godz. 11:20 paaulinka napisał(a): > file:///C:/Users/ryhol/Downloads/zestawienie_transakcji_3-7.07.23.pdf > Przyglądam się temu skupowi akcji prowadzonego przez Santandera i takie wnioski mi się nasuwają. Po stronie sprzedającego jest tylko animator (który brał po 4 zł i niżej). Czy to znaczy, że jak mu się skończą akcje do obracania to kurs pójdzie do góry? Niekoniecznie. Za Chwilę porozumienie w sprawie skupu może się skończyć, obroty siądą na parę miesięcy albo i lat. No i druga sprawa. Nie wiem, jakie jest wynagrodzenie maklera za ten skup. Ale pewnie dużo wyższe niż wartość akcji które skupił. Jednym słowem jak spółka była dziadem to dalej udowadnia, że niewiele się w tej materii zmieniła.
Nie tak dawno, można było brać do woli po 3,6-3,8 zł za akcje. Pochwal się ile wziąłeś? Z innej beczki, niedługo raport. Coś entuzjaści, którzy piali i chwalili zarząd po poprzednim raporcie siedzą cicho. Wlejcie może trochę optymizmu w serca akcjonariuszy, bo ta cisza nie przystoi forum spółki która (podobno) tak dobrze sobie radzi.
ściema z tym skupem od lat ale czekam aż umorzą jeszcze można liczyć że w pewnym momencie zaciągną akcji żeby podnieść ich wartość bo jak widać kurs nie rośnie za bardzo od lat ...
Masz rację co do charakteru skupu. Wg mnie ciągną go tylko po to, aby drobnych pozbawić wymówki że spółka nie dzieli się z inwestorami. Swego czasu walne były pełne pretensji do zarządu a prestiż projektów wymaga spokoju i innego rozgłosu. Czy będzie jakiś koniec tej epopei? Z 1,5 miliarda zł (1500 milionów zł.) do 40 milionów złotych kapitalizacji w kilkanaście lat. Może tak, a może i nie. Cóż szkodzi dalej robić kolejne wybitne projekty, przez następne 10 czy 20 lat? Prezes jest jeszcze młody, pomysłów mu pewnie nie brakuje na emeryturę się chyba nie wybiera . A zresztą gdzie mu będzie tak dobrze jak w BBIDEV ?