Ciekaw jestem jakie macie plany wobec zwrotu środków z wezwania na Alumetal?
Ja rozważam na pewno Torpol, licząc po cichu na koniec wojny na Ukrainie i otwarcie Ukr na firmy z Polski w kontekście odbudowy infrastruktury. Na pewno jakaś budowlanka. Orlen jako kluczowy gracz w produkcji asfaltu. Co jeszcze? Jakieś pomysły?
Ciekawe czy taka wypłata w sumie prawie 1 mld zł na konta OFE TFI i indywidualnych będzie miała wpływ na indeks. Większość chyba za tą kasę kupuje coś innego.
Pochwalę się jak już kupię tyle ile chce. Wszystko to zależy też ile kto ma funduszy jakie ryzyko akceptuje . Myślę że inaczej się gra 10 tys i inaczej 500 tys co innego zadowala. Za 10 tys nie bardzo ktoś będzie zainteresowany 20 30 procentami rocznie za 500 czy 1 mln to już co innego
Ważne żeby papier był płynny i w miare szybko mozna było sprzedac to można kupić. Narazie nie ma wezwan na akcje żeby podnieśli jakoś cenę wyżej. Teraz są wezwania I cena jest wyższa niż jest proponowana więc nie ma na czym oka zawiesić żeby kupić.
Nie 1 mld tylko 750 mln. Ketchup1 czy musza zrobic walne o wycofanie akcji z gpw przed przymusowym wykupem ?. Bo juz sam nie wiem po co tak drogo kupują Alumetal jak kasa bedzie najwczesniej za 2 mies.
Twierdziłeś że muszą . Nie chciało mi się już z tym polemizować szukać sprawdzać jak już nie miało to znaczenia. No może i 750 mln ale to i tak sporo ale pewnie w czasie będzie rozłożone.
I tak ja mam wątpliwości. To trzeba głosować i trzeba 95 procent głosów ? To jeśli są akcje własne to posiadacze 4.99 procent mogą zablokować przymusowy jeśli np większościowy ma 80 procent a akcji własnych jest 15 procent. Nie do końca to dla mnie zrozumiałe
Hydro ma 97% akcji wiec przeglosuje wycofanie z gpw nikt go nie zablokuje, Rozchodzi sie tylko kiedy bedzie przymusowy wykup czy musi byc walne zeby przeglosowac wycofanie z gpw czy odrazu moga zrobic po wezwaniu przymusowy wykup. Wiadomo ze maja 3 mies czasu na przymusowy wykup. Kasa z Hydro wrocila warto by bylo cos kupic ?. Z wezwaniami cos kiepsko teraz nie ma o co sie zachaczyc.
No tak tak przeglosuje . Teoretyzowalem na temat jeśli są akcje własne spółki które nie głosują ale zaliczają się do progu 95 procent jak to wtedy wygląda głosowanie bo mogło by się okazać że mimo że masz 95 procent razem z akcjami własnymi co uprawnia do przymusowego ale możesz to nie przegłosować. No ja jak pisałem nie mogę podać swojego pomysłu ale jak kupię ile chcę to się pochwalę .
Kupiłem Kety, Kruk, XTB i Allegro, ale wcześniej bo czułem, że tak trzeba.Kasę z Alu przeznaczę na okazje. Z Allegro jest ryzyko, ale potencjał też jest..