I tak jest zawsze, leszcze kupują na podstawie kłamliwych wypowiedzi na forum bankiera, nie czytają raportów, nie czytają zmian w akcjonariacie, a potem płaczą że spada, bo przecież miało rosnąć, bo ktoś na forum bankiera napisał że ktoś wchodzi i powiększa pakiet, gdy tak naprawdę wychodzi i pakiet zmniejsza, a akcjami sypał, sypie i sypać będzie.
właśnie poczytajcie raporty i myślcie samodzielnie ,gdzie jest napisane że uczestnicy walnego muszą wykazać i zarejestrować wszystkie swoje akcje ? a mbm zwiększył pozycje i dodatkowo /nie wiem dlaczego/ ujawnił się na walnym ,mimo że osoba decyzyjna i tak jest w radzie forka ,ja zwiększam sukcesywnie stan posiadania /taki kaprys/ życzę miłego dnia
Czyli wychodzi na to że pomimo informacji o zmniejszeniu zaangażowania i sprzedaży akcji, wy sądzicie że zwiększyli zaangażowanie i kupili akcje, bo nie muszą o tym informować. :) Genialne!
No wychodzi na to, że wykazane w raportach zmniejszenie posiadania przez p. Maciąga i MBM to tak na prawdę jest ZWIĘKSZENIE posiadania tylko nie wykazują tego na walnym ...syndrom odrzucenia faktów postępuje nadal.... :)
Przede wszystim nigdzie nie ma twardych danych nt. ilośc acji jakie posiada MBM i posiadał wcześniej. Przepatruje raporty wstecz i nic znaleźć nie mogę dlatego uważam, że bez tych danych, rozmowa nie ma sensu wygląda na to, że na walnym, akcjonariusze nie muszą podawać pełnego pakietu bo w raporcie za 1 qw, Zbyszek ma 8,03, a na WZA ma 7,97, to samo tyczy się innych czł-w, w miedzyczasie nie było informacji o sprzedaży przez nich akcji
Jest napisane jasno w kolejnych raportach jaki był stan posiadania na walnych. Twoja argumentacja "zbyszkiem" zasadności wykazywania pełnego pakietu też niestety nie jest trafiona, a dlaczego nie widzisz tej zmiany posiadania w raportach to już odpowiem w Twoim stylu - poszukaj sobie sam
Na nic mi Twoja dobroć jeśli nie wiesz co piszesz. Za to Ty poznaj moją dobroć... jesteś już blisko wierzę, że uda Ci się dowiedzieć dlaczego nie zgłosił tego zbycia
Poza tym już mówiłem, że spadzie nie potrafią czytać ze zrozumieniem
Na zwz jest wyraźnie napisane "wykaz tych którzy mają powyżej 5%" a podali że 4 więc wniosek jest jasny. Nie muszą podawać całej ilości akcji
Nie masz co kombinować
Zagadka na dzis: czy jeśli spadzie nie potrafią czytać ze zrozumieniem, a najnowszy nie potrafi przeczytać ze zrozumieniem kominikatu, nie odróżniając 5% akcji zarejestrowanych na walnym od 5% w akcjonariacie, to czy najnowszy jest spadziem? Proszę tylko o merytoryczne opinie, bo do tej pory myślałem że to wzrostowiec a to jednak zadeklarowany spadz?!
Posiadanie 5% akcji w ogólnej liczbie akcji spółki a 5% liczby głosów na ZWZ to dwie inne rzeczy.
4. MBM Concept Lab sp. z o.o. Liczba zarejestrowanych na ZWZ akcji: 1.141.370 Liczba głosów z zarejestrowanych akcji: 1.141.370 Udział głosów z zarejestrowanych akcji w ogólnej liczbie głosów [%]: 4,20% Udział głosów z zarejestrowanych akcji w liczbie głosów na ZWZ [%]: 10,72%
Jedyne, co z tego wynika:
MBM na pewno ma co najmniej 4,20% akcji z ogólnej liczby akcji spółki.
Jako, że na ZWZ zarejestrowano tylko około 40% wszystkich akcji spółki to te ich 4.2% posiadania firmy przełożyło się na 10,72% głosów na ZWZ czyli powyżej 5% jak w ESPI.
Na pewno nie wynika z tego, że:
- MBM zwiększył zaangażowanie w spółkę, - MBM zmniejszył zaangażowanie w spółkę,
Dodatkowo pamiętając o obowiązku powiadomienia o zmianie stanu posiadania akcji przez wszystkich akcjonariuszy posiadających powyżej 5% ogólnej liczby akcji spółki można założyć, że:
- Marek Bednarski nie zwiększył/zmniejszył stanu posiadania od ostatniego walnego, - Zbigniew Dębicki nie zwiększył/zmniejszył stanu posiadania od ostatniego walnego, - Grzegorz Maciąg nie zwiększył/zmniejszył stanu posiadania od ostatniego walnego,
Inaczej nie dopełniliby obowiązku.
Dodatkowo:
- MBM nie posiada więcej niż 5% akcji, ponieważ musiałby to także ujawnić z tego samego powodu.
Krótko mówiąc - nie ma tu żadnych zmian, które byłyby godne uwagi.
"Obowiązek dokonania zawiadomienia związany jest z osiągnięciem, przekroczeniem lub zejściem poniżej progów ustalonych na poziomach: 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 33%, 33 1/3%, 50%, 75% oraz 90% ogólnej liczby głosów."
Co w wolnym tłumaczeniu znaczy tyle, że niczego nie trzeba "ogłaszać" gdy akocjonariusz porusza się pomiędzy tymi progami.
Zlitowałeś się jednak. Wtrącę tylko, że powyżej 10% trzeba zgłaszać zmianę od 2% w górę dla rynków głównych, od 5% w górę dla NC a także od 1% dla stanu posiadania ponad 33%