Każdy ma swoje zasady inwestowania i powinien się ich trzymać. Ja wyjaśnię swoje podejście i powiem wam dlaczego ja już dobieram. Lubię dostawać dywidendy i tylko w takie spółki inwestuje, dodam że nie wchodze w spółki skarbu państwa. Jednak zauważyłem jak wielu innych pewnie że po odcięciu dywidendy spółka przez jakiś czas spada więcej niż powinna z tytułu odcięcia dywidendy. Ja część sprzedaje przed dywidendą i odkupuje gdy cena jest niżej, gdyż w długim okresie spółki dywidendowe dają większą stopę zwrotu niż takie jak np JSW, która ma świetny wynik tylko akcjonariusze nic z tego nie mają. Potem przychodzi dekoniunktura i wracają do bazy. pozdrawiam
Gdyby zeszło do 12, to powychodzilbym z innych aktywów i załadował się w Arctic pod korek. Lubię strategie uśredniania w dół, gdy wiem że spółka ma duży potencjał i wcześniej czy później swoje będzie warta. Im niższa będzie średnia cena zakupu tym większy będzie zarobek na koniec. Ważne by nie wejść za grubo na raz, bo bardzo trudno trafić dołek
Ja, na przykład już kupiłam trochę przy 18 i zamierzam uśredniać. Wydaje mi się, że 18 to teraz dobra cena i nie liczę na 12. A jakby co, to tak jak piszesz - pod korek.
W długiej perspektywie to moim zdaniem dobra cena, choc jednak liczę, ze gdzieś w okolice 16 nawet zjadą dosyc szybko. Tam dopiero wyhamowanie, może krótka konsolidacja.
Ja znowu wezmę jak zejdzie poniżej 17. Na razie Arctic stanowi u mnie ok 20% portfela. Przy 13 zł wszedł bym na grubo. Ale nie wierzę. Wątpię nawet że przebije 16 w dół. Ale giełda nauczyła mnie, żeby nie stawiać wszystkiego na szali, więc będę cierpliwy. Pozdrawiam