Kolejna fajna spółka znika z giełdy. Zagraniczne OFE to nic innego jak sprzedawczyki, zagraniczne fundy wyprowadzą każdą dobrą lokalną spółkę w ręce zachodniego kapitału.
Szkoda spółki. Cena i wyniki spółki były skorelowane z hossa i bessa na surowcach wiec przy odpowiedniej strategii można było dobrze na niej zarobić. W dodatku była spółką dywidendową a kontakt z akcjonariuszami był na pewno wyższy od zwykłych standardów banana. Na prawdę szkoda takich spółek . W ciągu kilku lat obecności na GPW kilka razy u mnie w portfelu. Bede miło wspominać
Trzeba miec nadzieje ze nie przekrocza 95%. Jezeli nie beda miec 95% to ci co nie sprzedali nie oddadza po 82zl nawet w ciagu roku jak musza zaplacić 82zl. Pewnie z rynku wtedy Hydro by kupowal ale obroty padna i nie skupi zawiele.
Jezeli przekroczą 95 to po tym infie natychmiast cena będzie standardowo niżej od przymusu jakieś 1 do 2 procent . Czyli koło 81 będzie można sprzedać. Tyle wystarczy tym co grają bez ryzyka
Nie rozumiem ludzi dlaczego dzis sprzedawali tak duzo akcji nie mogli wczorej. Rozumiem ze kazdy nie ma mozliwosci sie zapisac w biurze maklerskiem to sprzedaje wczesniej ale sprzedawac ponizej 79zl tego nie zrozumiem. Chyba nie wszyscy wiedza ze jest wezwanie. Jakby kurs spadl na 1000szt max to jeszcze mozna zrozumiec ale ponad 7 tys akcji.
Można samemu wystąpić o przymus tyle że nie wiem ile czasu mają . Ale tak zazwyczaj się cena kształtuje jak już jest przymusowy . Nie liczy się prowizji w jedną stronę. Takie obniżenie ceny jak dziś może być celowe . Nie ma już chetnych na kupno więc można łatwo zbić cenę. A jeśli na rynku jest już 78 to łatwiej podjąć decyzję o zapisie dla tych co jeszce to rozważają .
Mam pytanie - jeśli nie wezmę udziału w wezwaniu a hydro osiągnie 95% i zdecyduje o przymusowym wykupie, to ten wykup będzie po 82zł czyli cenie z wezwania czy cena przymusowego wykupu będzie inna?