Jeszcze zostało kilka dni, ale czerwiec zapowiada się być najlepszym miesiącem w ciągu ostatniego roku pod względem komentarzy. Dzień przed letnią wyprzedażą na steamie.
Podpowiem Ci, ja zwracam uwage bardziej na Top Sellers, bo zmienia sie to dynamicznie nawet kilka razy dziennie + patrze na daily active users z ostateniego tygodnia na steamdb z zakładki charts. Ogólnie jeśli daily active jest w okolicach 30-40+, z czego podczas sale dochodzi do 50-70+ daily active users, to oznacza to w skrocie że sporzedaż dobrze idzie i też top sellers zmienia sie mniej wiecej z 2500 do 1500, czasami nawet 1200top sellers, a czasami w spokojniejsze dni spada do top 3000. Jak na firme tej wielkosci i gre która ma okolo 15-20 godzin grania, jest to calkiem dobry wynik i na bieżąco mozna mniej wiecej oszacować ze sprzedaż dobrze idzie na podstawie wyników z poprzednich kwartałów.
Podsumowując o Q2 jestem spokojny tym bardziej ze napewno zaksiegowali w tym kwartale kolejna platnosc, a co do Q3 to spodziewam sie ze bedzie rekordowy w porownaniu do ostatnich 5 kwartałów, jesli sam prezes powiedział że wydaja w połowie lipca dodatek last man standing + mamy koniec czerwca więc VR też bedzie albo Q3 albo Q4 najpóźniej + kolejna platnosc za alaske.
Muszę przyznać ze ta spółka wymaga odemnie wiecej cierpliwosci niz poczatkowo zakładałem ale poki co, po wynikach kwartalnych i najblizszych planach spolki jestem spokojny, fundamenty ma bardzo dobre.
Drugi kwartał tak, powinien być fajny wynik - dobra sprzedaż na PC, konsole (w tym Nintendo - pewnie gorzej niż na playstation, ale być może lepiej niż na xbox), kolejna transza za Alaskę. Co do trzeciego kwartału to chyba masz za duże oczekiwania co do tego dodatku. Gdyby to był tryb więźnia lub multiplayer to tak jak mówisz byłyby szanse na naprawdę dobry wynik a tak to pewnie będzie trochę większy ruch. Z kolei na VR to będzie na pewno jeszcze trzeba chwilę poczekać, raczej marne szanse na Q3.