Kochani, obecnie według kalkulacji na bazie rynkowych doniesień Cedrob wydał około 200-230 mln PLN na przejęcie Gobarto (90,5% stan posiadania). Pomyśleć, że za spółkę która szacunkowo generuje lekko ponad 100mln zysku netto rocznie to dość "niska" cena. Pytanie retoryczne.. Kiedy pojawi się na tej spółce biegły, aby wycenić jej potencjał cenowy? Czy Cedrob do tego dopuści?
Pytam z ciekawości bo nie znam wszystkich przepisów ,ale nie jest czasami tak ze nawet w przypadku osiągnięcia 95% , drobni mogą iść do sądu i żądać powołania biegłego do wyceny spółki ? Gdzieś kiedyś o tym czytałem ale nie wiem ile w tym prawdy .
Poczekamy jeszcze trochę, jak kurs minie poziom 100 zł to już biegły nie będzie potrzebny. Mam sporo akcji ze znajomymi i oddamy dopiero przy tym poziomie.
Mają 5 tys. hektarow ziemi (nie licząc tej dzierżawionej). Hektar w Wielkopolsce to ok. 80 tys. 400 mln to sama ziemia jest warta, a gdzie ta dzierżawiona? Gdzie core biznes? Ta spółka powinna być uczciwe wyceniona na jakieś 1,5-2 mld złotych.