• Nowe info Autor: ~Ministrant [83.28.228.*]
    Ode mnie: ryzykuję i zostaję z Alu do końca. Liczę na wysoką dywidendę.
  • Re: Nowe info Autor: mc25 [212.160.227.*]
    Mam bardzo podobne ciągoty, tylko gdzieś tam z tyłu głowy jest obawa o to ilu nas by zostało. Parę razy wykupywali mnie przymusowo i nie było to miłe. Ale dywidenda kusi (jeśli będzie).
  • Re: Nowe info Autor: ~irra [31.0.25.*]
    Przymusowy wykup oznacza średni kurs z ostatnich 3 miesięcy? Mam mało akcji, więc się zastanawiam, czy nie zrobić eksperymentu. Wiele nie stracę, jakby co. Możesz eksperymentalnie część akcji im oddać teraz, a trochę sobie zostawić;-). Tak chyba można?
  • Re: Nowe info Autor: ~abc [5.173.150.*]
    Przymusowy wykup będzie po 82zl po ile płacili najwiecej
  • Re: Nowe info Autor: ~abc [5.173.150.*]
    Przymusowy wykup określa się na podstawie średniej 6 mies i największej ceny zapłaconej. Ktoś by mógł policzyć jaka by była średnia 6 mies ,doliczając jeszcze 2 mies po średniej cenie 81zl. Za 2 mies był by przymusowy wykup najwcześniej. Może średnia tak sie podniosła ze będzie ponad 82zl.
    Doczytałam, że: "Proponowana cena nie może być również niższa od średniej ceny rynkowej z okresu 3 miesięcy obrotu na rynku regulowanym poprzedzających wezwanie.". Nie liczyłam, ale tak "na oko", to ta cena jest wyższa niż z 6 miesięcy. Myślę, że oni to policzyli i uznali, że na 82 się wszyscy skuszą.
  • Re: Nowe info Autor: ketchup1 [188.147.13.*]
    2. Cenę przymusowego wykupu akcji dopuszczonych do obrotu na rynku
    regulowanym ustala się zgodnie z art. 79 ust. 1, 2, 3a i 3b oraz art. 79a. Cenę
    przymusowego wykupu akcji wprowadzonych wyłącznie do alternatywnego systemu
    obrotu ustala się zgodnie z art. 79 ust. 2, 3a i 3b, art. 79a oraz art. 91 ust. 6–8.
    2a. Jeżeli osiągnięcie lub przekroczenie progu, o których mowa w ust. 1,
    nastąpiło w wyniku ogłoszonego wezwania na sprzedaż lub zamianę wszystkich
    pozostałych akcji spółki, cena przymusowego wykupu nie może być niższa od ceny
    proponowanej w tym wezwaniu. Przepisu ust. 2 nie stosuje się

Ostatnie zdanie wyjaśnia chyba że jeśli osiągnięcie było poprzez wezwanie ma być nie niżej niż wezwanie a tych wszystkich średnich cen już się nie stosuje . Taka jest moja interpretacja . Macie inna tego ostatniego zdania ?
  • Re: Nowe info Autor: ~irra [31.0.27.*]
    Moim zdaniem stosuje się cenę najwyższą z tych wszystkich wymienionych. Tzn. można ustalić jeszcze wyższą, ale Hydro raczej z tego nie skorzysta;-). Pytanie tylko, czy któraś przekroczyła 82. Wydaje mi się, że jeżeli, to niewiele i przy tej ilości akcji jaką mam różnica będzie nieistotna.
    Prawnie mogą wycofać z giełdy bez wykupu, o ile walne tak zdecyduje. Tego jednak jeszcze nikt nie zrobił, bo tacy akcjonariusze mniejszościowi mogą potem bruździć.

• Re: Nowe info Autor: ~abc [213.77.66.*]
    Cena w przymusowym napewno będzie nie mniejsza niż 82zl. Z wykresu widać że cena powyżej 82zl nie była długo więc cenę w wezwaniu dali taka żeby srednua nie przekroczyła 82zl.
    Załóżmy że po wezwaniu spanie płynność akcji I kurs urosnie ponad 100zl przed 2 mies tyle trwa gdzieś czas do przymusowego wykupu i wtedy zapłacili by 82zl czy średnia z 3 lub 6 mies. Musi być jeszcze walne o wycofaniu akcji z gpw.
  • Re: Nowe info Autor: ketchup1 [188.147.12.*]
    No właśnie wyżej wysłałem treść ustawy z której wynika że jak 95 procent osiągnęli to obowiązuje zęba nie niższa niż w wezwaniu i tyle koniec po co wam średnie ? Tym bardziej że niby od kiedy miała by być tą średnia liczona ? Nie musi być żadnego walnego niby po co . Nie mają prawa głosować zdjecia z giełdy na podstawie walnego. Nie zaznaczyli tego w wezwaniu , nie ogłaszali wezwania z taką możliwością nie dodali art 91 .
    Walne musi byc zawsze o wycofaniu akcji z gpw. Narazie nie robią bo nie wiedza ile kupja akcji w wezwaniu. Jezeli przegrocza 95% maja 3 miesiace na przymusowy wykup. Zeby wycowac akcji z gpw musza miec na walnym wiecej niz 9/10 glosow.

• Re: Nowe info Autor: ~irra [31.0.24.*]
    "Z zęba" jest wtedy kiedy osiągną 95% w wezwaniu. Jeżeli będą musieli kupować dalej, żeby osiągnąć 95%, to już wchodzą w grę te średnie.
  • Re: Nowe info Autor: ~irra [31.0.27.*]
    A nie, sorry - masz rację.
  • Re: Nowe info Autor: ~irra [31.0.24.*]
    Ciekawie porządkowane jest to forum bankiera. Moje posty wyświetlają się w zaskakującej kolejności:-).
  • Re: Nowe info Autor: ~irra [31.0.26.*]
    Teraz mam zagwozdkę;-) - cena spadła, może dokupić? Jak będzie przymusowy wykup po 82, to się opłaca, ale jeżeli nie dociągną do 95%, to trudno powiedzieć jaka bedzie cena.
  • Re: Nowe info Autor: ~Enzo [31.61.254.*]
    Jest jeszcze koszt utraconych możliwości zarobku na innych spółkach. Pytanie tylko w co zainwestować kasę z alumetal. Wg mnie z długoterminowych Torpol, Orlen wyglądają na „tanie”.
    Bez przesady. Nie ma pośpiechu.
  • Re: Nowe info Autor: ~yogeeboo [185.25.122.*]
    Dnia 2023-06-26 o godz. 08:21 ~Enzo napisał(a):
    > Wg mnie z długoterminowych Torpol, Orlen wyglądają na „tanie”.

No toś wybrał....

• Re: Nowe info Autor: ~enzo [147.161.249.*]
    chyba nie najgorzej - Torpol urósł przez miesiąc 2,5zł :)
    Torpol jest jeszcze w dołku po przejęciu przez CPK i niewypłaceniu dywidendy. Może więc będzie rósł, kto wie? Sprzedałam za 21,20 i dobrze zrobiłam, już nie odkupię.
  • Re: Nowe info Autor: ~Err [91.240.130.*]
    Torpol i Orlen wyglądają na tanie, bo obie to skarb państwa, czyli najgorszy możliwy właściciel.
  • Re: Nowe info Autor: ~Ministrant [83.28.228.*]
    Kęty to jest dobra inwestycja, płacą dywidendę regularnie i nie ma tam Obajtka i Sasina.
    Za to wyglądają na drogie.
  • Re: Nowe info Autor: ~xxx [89.64.117.*]
    Kęty będą musialy poradzić sobie z drogą energią i dekoniunkturą w budownictwie, moim zdaniem jeszcze nie czas na nie.
  • Re: Nowe info Autor: ~Ministrant [83.28.228.*]
    Dnia 2023-06-28 o godz. 11:01 ~irra napisał(a):
    > Za to wyglądają na drogie.

Niby tak, ale 62,50zł (10%) dywidendy jest.

Odcięcie będzie dramatyczne - kilka miesięcy temu kupowałam po 450zł.
  • Re: Nowe info Autor: ~Ministrant [91.233.113.*]
    Ale tu chodzi o inwestorów, którzy chcą przerzucić kasę z Alu teraz a nie kilka miechów do tyłu.
    No to teraz jest drogo, za drogo.
  • Re: Nowe info Autor: ~Ministrant [154.129.196.*]
    Urosły Kety od 28.06 z 602 na 651 dzisiaj czyli 8%
    Ludzie kupują pod przymusowy wykup na 1.5% Alumetal na 3 mies ,a Kęty w 1 dzien rosnie 3%.
    Alumetal mial dywidente, mial wezwanie ktore okazalo sie porażką ( cena ) , a Kęty i tak wiecej urosly bez dywidenty i wezwania.
  • Re: Nowe info Autor: ~Enzo [31.61.181.*]
    To już historia. Na tych poziomach raczej się sprzedaje a nie kupuje.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [68.235.32.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Nowe info Autor: ~widlak [37.120.215.*]

DITIX spada, spółka nie warta zainteresowania. Wykres pokazuje zmiane trendu na spadkowy, zasięg 1gr
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [155.94.250.*]
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [155.94.250.*]
[x]
ALUMETAL 0,12% 81,30 2023-08-02 15:49:04
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.