Jak zapewne zauważyliście, na koniec sesji, jest tutaj próba zbicia kursu wystawiając pakiet ze znacznie niższą cena. Z reguły tak się robi aby obniżyć średni kurs z danego okresu przeliczonego, poprzedzającego np. cenne wezwania. Taka ciekawostka, w przypadku HMINVEST, sprzedający i kupujący przy tych końcowych manewrach, które obniżają kurs na zamkniecie sesji ,w moim przekonaniu jest ta sama osoba... :)
Nie tylko sprzedający kupuje. Brałem na zamknięciu i wczoraj i przedwczoraj. A średnia do potencjalnego wykupu jest chyba nie z zamknięcia tyko ważona wolumenem z danego dnia. Wg mnie akcje są cały czas zbierane (ciekawostka, że sukcesywnie rośnie ilość u Hm holding), a zbijają na koniec tracąc część wcześniej kupionych, żeby startować na następny dzień z niższego poziomu, żeby trochę zniechęcić i skłonić do sprzedaży oraz żeby nie wywołać silnego trendu wzrostowego. Akcji w obrocie zostało jak na lekarstwo, trzeba się nieźle napracować, żeby kurs nie wybił. Na marginesie: zysk po 3 kw 23 będzie potężny - to tylko moje szacunki, na koniec listopada będzie miła niespodzianka.
A ja miałem sporo zebrane po 8.8. Niestety trochę musiałem wywalić bo kasy na podatek za ubiegły rok brakowało, pewnie gdyby nie to to kurs byłby jeszcze wyżej bo to było ponad 30k...Ale resztę trzymam do drugiego wezwania, jak podwyższą cenę. Może nawet do 70.
Tutaj jest tak mały free float, że ktoś z większym kapitałem może tu cuda zrobić. Przyjmijmy dane wg Bankiera, to: ff wynosi 4,37%, czyli niespełna 102 tys. akcji, tj. po obecnym kursie 26,20 PLN, ktoś z kasą 2,8 mln PLN rozbija Bank..