Mam spółkę od pól godziny , nie znam jej i nigdy nie miałem , na szybko przeczytałem komunikaty dotyczące tego roszczenie , wynika z tego że spółka w ugodzie dostała tyle co chciała , dlaczego więc inwestorzy tak zareagowali ?
Bo ludzie nie mają bladego pojęcia o giełdzie. Weszli tu licząc na 262 miliony zysku. Potem się okazało ze będzie mniej wiec uznali to za zle wieści i wychodzą. Dopiero po kilku dniach do nich dotrze, że 100 milionów dla spółki to tez zysk i tez będzie powodował wzrost akcji. Spadający kurs w tym momencie to idealny dowód na to ze ludzie to idioci
Liczyli że dostaną więcej przy rozprawie. Ugoda odebrała im jakoś 100mln i dlatego jest spadek ale każdy logicznie myślący wie że Magna nie poszła na ugodę za darmo ;)
wiadomo , że teraz może się pojawić info o nowych inwestycjach. 100 baniek do zainwestowania albo do przejęcia nowego biznesu. Jazda będzie . Ludzie to niestety idioci . Zgadzam się z przedmówcami.
Pozew był na 163 mln dostali 192 ml , pewnie odsetek powinno być wiecej , ale zważywszy na fakt ze ciagnie sie to od 2013 roku , chyba narzekać nie mogą , kolejne 10 lat procesu , spółki może już wtedy nie być . Po kruciutkiej analizie sądzę że to jest zacna wplata
Otóż odpowiedz jest prosta. Wielu tutaj zgarnia zarobek po latach kiszonki. Nie wie co z tą kasą stanie się dalej. Znam Madzię od 3 lat te ruchy na kursie nie są mi obce. Akcjonariat zachowuje się tak jak Zarząd. Keszuje zarobek. Jest jedna rzecz, która nie daje mi spokoju. Co Emitel obiecał im za umorzenie. Wyskakuje z grubej kasy a wiedzieli, że wygraną mają w kieszeni. Inaczej do ugody by nie doszło. Pozostaje czekać na rozwój wydarzeń.
Kolko wzajemnego poklepywania sie po plecach. Podbili,sprzedali i zrobili w balona. Nie naganiajcie,bo bedzie duuzo nizej i nizej. Oddacie ludziom pieniadze?
Dnia 2023-06-20 o godz. 10:27 ~Gepeto napisał(a): > Otóż odpowiedz jest prosta. Wielu tutaj zgarnia zarobek po latach kiszonki. Nie wie co z tą kasą stanie się dalej. Znam Madzię od 3 lat te ruchy na kursie nie są mi obce. Akcjonariat zachowuje się tak jak Zarząd. Keszuje zarobek. Jest jedna rzecz, która nie daje mi spokoju. Co Emitel obiecał im za umorzenie. Wyskakuje z grubej kasy a wiedzieli, że wygraną mają w kieszeni. Inaczej do ugody by nie doszło. Pozostaje czekać na rozwój wydarzeń.
nic nie obiecał, po prostu zarząd wymiękł, ze będzie przegrana, albo kasacja, albo ponowna sprawa, że będzie się znowu toczyć kilka lat, magna pojdzie w tym czasie do piachu, a prezes straci ciepła posadkę i roczne zarobki rzędu 1 milion zlotych. Zarząd nie gra na gieldzie, mają mnostwo akcji kupionych za groszę, być może też na słupy i wisi im obecny kurs.
Dnia 2023-06-20 o godz. 10:47 ~abc napisał(a): > Dnia 2023-06-20 o godz. 10:27 ~Gepeto napisał(a): > > Otóż odpowiedz jest prosta. Wielu tutaj zgarnia zarobek po latach kiszonki. Nie wie co z tą kasą stanie się dalej. Znam Madzię od 3 lat te ruchy na kursie nie są mi obce. Akcjonariat zachowuje się tak jak Zarząd. Keszuje zarobek. Jest jedna rzecz, która nie daje mi spokoju. Co Emitel obiecał im za umorzenie. Wyskakuje z grubej kasy a wiedzieli, że wygraną mają w kieszeni. Inaczej do ugody by nie doszło. Pozostaje czekać na rozwój wydarzeń. > > nic nie obiecał, po prostu zarząd wymiękł, ze będzie przegrana, albo kasacja, albo ponowna sprawa, że będzie się znowu toczyć kilka lat, magna pojdzie w tym czasie do piachu, a prezes straci ciepła posadkę i roczne zarobki rzędu 1 milion zlotych. > Zarząd nie gra na gieldzie, mają mnostwo akcji kupionych za groszę, być może też na słupy i wisi im obecny kurs. i pozew od drobnych za działanie na szkodę spółki
Z tego co widze EMITEL miał plan debiutu na giełdzie , może nie porzucili tego zamysłu mimo z przejęcia przez fundusz ? Moze ugoda i sama Magna jest im potrzebna
Moim zdaniem Emitel poprzez słupy skupował przez kilka lat akcje MADZI miał ich tyle że mógł przejąć Madzie i wymienić cały zarząd , postawił zarząd pod ścianą ,albo ugoda albo poszukajcie sobie nowej pracy .Madzia straciła odsetki za okres 10 lat jak się nie mylę i dziesiątki milionów za utracone korzyści , teraz moim zdaniem słupy po wykonaniu zadania wychodzą ze spółki , zastanawia mnie tylko kto to kupuje , czekam na walne i wyjaśnienia PREZESA,
Bo zarząd poszedł na bardzo złych warunkach na ugodę. Wypłaci 2 zł dywidendy a resztę będzie przejadał w kolejnych latach na pensje premie i tak dalej.
Jutro się okaże co z pieniędzmi. Jeżeli będzie 2 zł dywidendy to będą duże wzrosty no i dywidenda. Myślę że coś z tych pieniędzy skapnie do udziałowców.
Ale nie wiadomo co pieniędzmi .może będą na kapitał zapasowy jak w Jsw.
Z TVP znika Kurski, od zmian w składzie RN człowiek ministra aktywów państwowych i za pięć dwunasta znika 100.000.000 PLN oraz zamyka się furtka do dalszych gigantycznych roszczeń...