• jaki zysk z Unholy? Autor: ~izzi [77.222.246.*]
    Liczyliście ile spółka może zarobić ze sprzedaży gry? Jaki poziom sprzedaży szacujecie?
  • Re: jaki zysk z Unholy? Autor: ~Orel [77.222.246.*]
    IMO 100k sprzedanych kopii, zysku z tego jakieś 1,5 mln.
  • Re: jaki zysk z Unholy? Autor: ~Gość [149.156.189.*]
    Nie no jasne, 30% po zwrocie kosztów dla HOOK to bez wątpienia będzie 1,5 mln. Jeszcze może dolarów, a co tam.
    Ja rozumiem, że potrzebujecie się sami czarować żeby spać spokojnie ale chociaż nie odlatujcie do świata fantazji.
  • Re: jaki zysk z Unholy? Autor: ~Kr [155.133.34.*]
    Za wcześnie na szacunki, bo nawet nie znamy ceny. Pytanie też o jaki okres sprzedaży chodzi? Pierwszy tydzień czy dłuższy?
    Z szacowaniem najlepiej poczekać do połowy lipca bo teraz to szklana kula i nic więcej.
  • Re: jaki zysk z Unholy? Autor: ~Orel [5.173.249.*]
    Zakładam cenę 120 zł w przeliczeniu na pln. Pierwsze 4 miliony idą dla 505, a później 30% zysku ze sprzedanych łącznie 100k daje ok. 1,5 mln. Aktualna kapitalizacja zdaje się być adekwatna do takich wyników.
  • Re: jaki zysk z Unholy? Autor: ~Gość [149.156.189.*]
    Próbuję zrozumieć i nie wiem jak mam to liczyć żeby wyszło 1,5 mln. Podaj proszę dokładne wyliczenia bo na pewni masz rację tylko ja coś pomieszałem.
  • Re: jaki zysk z Unholy? Autor: juda [185.230.28.*]
    Najlepsze dane do których mozemy sie porownac to Sucubus. Blizej Unholy do Lust of Beyond, ale tam nie mamy tak dokladnych danych sprzedazowych.
    Succubus kosztowal 3,8mln i sprzedawany jest po 100pln.
    Gra zwróciła się po 2 miesiącach przy 100tyś sprzedanych egzemplarzy. Tam wszystko idzie do MMS, bez wydawcy.
    Jak Unholy będą sprzedawać też 100pln to gra zacznie przynosić jakiekolwiek zyski dla Duality dopiero po sprzedazy ponad 100tyś egzemplarzy.
    Trzeba wziąć pod uwagę ze Succubus to gra akcji, sequel znanego tytułu i do teraz generuje duże zyski. Unholy startuje z nową kartą lub też będzie porównywalne z Ineer Chains.

Żeby do Duality wpadło 1,5mln, musieliby sprzedać jakieś 200tyś kopi bez zniżek.. Abstrakcyjne moim zdaniem, ale z drugiej strony ta branża lubi zaskakiwać. Może wydawca jednak zrobi z tej gry wielki sukces? Pozostaje czekac.
  • Re: jaki zysk z Unholy? Autor: juda [185.230.28.*]
    Przepraszam za błąd - musieliby sprzedać 300tyś kopi żeby mieć 1,6mln zysku.
    (Zapomniałem, że pierwsze 100tyś idzie dla wydawcy w 100%)
  • Re: jaki zysk z Unholy? Autor: ~UcheJ [95.160.157.*]
    Jakoś dziwnie liczycie:
    100tys kopi to około 5mln zł = 300 tyś zł dla duality
    200tys to około 10mln zł
    pierwsze 4 mln wpada do wydawcy
    pozostałe 6 mln jest dzielone 70% wydawca 30% Duality czyli 2 mln zł

Jest to realne jak najbardziej.
    Wszystko ponad jeśli chwyci, gracze nakręcą się na tą grę po dobrych opiniach spowoduje większą sprzedaż ta gra ma historie i jak ta historia sie spodoba będzie miała graczy.

Główny zysk będzie z konsol przy typu grach.

• Re: jaki zysk z Unholy? Autor: ~Piccoloolo [5.173.131.*]
    A prowizja dla steam? Dobrze liczy
    Ludzie o czym wy mówicie...
    100tyś kopi po 100 zł to 10 mln zł.
    Ja liczę bardzo negatywnie gdzie połowa zysku idzie na wszystkie opłaty poboczne i tak uważam że za dużo.... 50% nigdy nie zabiera np. steam albo port dla gry to jest jakieś 25-30 % z tego co wiem.
    Wiec gra przy 100 tyś kopi zacznie zarabiać i będzie mieć zysku około 500tys-1 mln. przy 100tys kopi. jestem tego na 100% pewny że moje wyliczenia są poprawne.
    Gra kosztowałą 4 mln wiec po 100tyś kopi zysk pierwszy otrzyma Duality wszystko ponad to już czysta zarobek w proporcji 70 - 30%
    Jest to jak najbardziej realne, o zwrot kosztów z produkcji gry się nie boje bardziej ile tych kopi realnie zostanie sprzedane czy wyciagną 100tyś czy 200tyś a może uda się wiecej?
  • Re: jaki zysk z Unholy? Autor: ~Pozbierany [46.204.8.*]
    Do raportu za 3q uważam że realnie spółka jest w stanie zarobić od 1 do 3 mln złotych. Pytanie jaka będzie cena gry oraz czy stanie się tak zwanym long-sellerem i kiedy premiery na konsole.
  • Re: jaki zysk z Unholy? Autor: muaddibb [89.228.44.*]
    Śmiesznie się czyta o milionach na spółce z kap 15-20mln kiedy na innych w tym przedziale to są głównie straty.

Madmin przy premierze miał 72mln kap. Nawet jak zyski będą połową Succubusa to 36mln kap czyli blisko 10zł za akcję.

Wydawca 505/Hook nie gra pod giełdę tylko pod największe zasięgi. Wydali demo kilka dni przed Steam Fest, przez co wiele mediów o nich napisało i napisze na i przed premierą, to samo z youtuberami. Minusem był zmniejszony peak. Dla spółki peak jest bez znaczenia, jedynie spekuła się jara. Co ciekawe za dosłownie 200$ obecnie można wyczarować peak 500-1000. Ciekawe że tam gdzie tak robią nikt normalny nie inwestuje i spekuła siedzi i sama ze sobą ujada ;)

Każdy by chciał aby 2000% urosło wszystko co ma. Tutaj od początku kto siedział wiedział, że spółka jest bardzo tanio, ale nie na 2000%. Nie wiem czy w ogóle tyle procent jakakolwiek spółka gamingowa obecnie ma szanse. Jest kilka ale to nie perspektywa miesięcy ale lat.

Nadal uważam, że testując wszystkie gry, spółek na giełdzie obecnie cena/jakość gry jest najwyższa tutaj. W większości tutaj mało kto w ogóle na grach się zna. Drago też nic nie urosło przed premierą. Zobaczymy finalnie. Uważam że w porównaniu do sektora odejmując jakieś chore wyceny w jedną i drugą stronę to wycena należy się min. 35mln max 50mln.
    Zgadzam sie z Muadibem
  • Re: jaki zysk z Unholy? Autor: ~KURS [37.47.254.*]
    Tonę.... bul .... bul .... bul...
  • Re: jaki zysk z Unholy? Autor: ~Pozbierany [46.204.8.*]
    Bardzo dobrze napisane.
    Ujadanie pozostaje niezmienne u niektórych forumowiczów a przyznać trzeba że póki co brak „pompy” pod premierę gwarantuje tylko spokój i realizacje planów długoterminowych. Pozdrawiam i obyśmy zobaczyli zimą te 50 mln marketcapu.
  • Re: jaki zysk z Unholy? Autor: ~Perdi [46.204.76.*]
    Wszyscy tu graliśmy i gramy pod Unholy, dziwi mnie ze tu jest takie nastawienie i nik nie dostrzega potencjału tej spółki. Kapitalizacja jest bardzo nisko a mają na swoim koncie już gry z sukcesem i jak na taką kapitalizację to nie mały sukces. Unholy pod ogrywanym demo myślę że 95% pozytywnych komentarzy, a widać że w tym demie nie pokazali najlepszych smaczków tylko jest to początek ,wstęp do pełnej wersji. Fakt marketing może trochę za późno wystarowal, na festiwalu mogli demo ograć na głównej stronie, tutaj spory minus dla HOOK, ale widać ze marketing coraz bardziej się rozwija nie jest to też nie wiadomo jak wielka produkcja, ale ta gra wygląda naprawdę świetnie i myślę że to będzie hit, bo nie jest to banalny horror tylko ambitna gierka z elementami grozy i właśnie dlatego myślę że osiągnie sukces, w końcu do niej był pisany scenariusz i fabuła odegra tu kluczową rolę, a piękna grafika i dźwięk to będzie dodatek.
  • Re: jaki zysk z Unholy? Autor: ~melon [37.225.86.*]
    Unholy w popularnych nadchodzących 23 miejsce
  • Re: jaki zysk z Unholy? Autor: ~Pozbierany [89.64.13.*]
    Mnie martwi raczej tylko gra pod Unholy. A co do zdziwienia, new connect to przecież 90% ulicy, nie ma co się oszukiwać. Większość wywali to na premierze choćby nie wiem co się działo a garstka może wysiedzi dłużej, inwestorom indywidualnym to się marzy najlepiej 200-500% w miesiąc bo tak ma być pompa a jak jej nie będzie to utną straty lub wyjdą na zero.

Zupełnie nie dziwi mnie brak oczekiwanego „grubego marketingu” w tym momencie. Ważne by gra broniła się jakością a wtedy przy sprzedaży na konsole (które w mojej ocenie maja w tym gatunku większy potencjał) również zacznie się akcja marketingowa, z tym że nie będzie już startu z pułapu zwrotu kosztów, tylko generowanie przychodu (mam świadomość że port kosztuje ale to nie powinno wynieść prawie milion euro).
    No i ciekawi mnie czy Epic Games Store nie wrzuci ich na główną stronę w ramach podpisanej współpracy przez np. Pierwszy tydzień dostępu.
    Samo Unholy traktowałbym raczej jako drzwi do świata większych wydawców, dzięki którym może sie udać spółce:
    a) zapewnić płynność finansową na kilka lat
    b) podpisać kontrakt na wydanie BF2 z większym rozmachem i na lepszych warunkach niż Unholy. BF ma świetne wyniki sprzedaży jak i grywalność,
    c) ewentualnie (opcja życzeniowa) zebrać środki na przyspieszenie prac nad BF2 i nowym projektem (mam nadzieje że nie jakimś wymysłem pokroju Dioramy..)
    Pożyjemy zobaczymy, cierpliwości.
    Pozdrawiam
  • Re: jaki zysk z Unholy? Autor: ~fish [213.134.180.*]
    Duality zarobi na Unholy ZERO.

1. 505 / Hook nie maja pojecia o marketingu. Ich wszystkie polskie gry, ktore wydali w 2022 albo 2023 maja peaki po 100-200 czyli sprzedaz na poziomie 5000 sztuk
    2. demo Unholy ma peak ok. 50 osob, czyli gra bedzie miala 150-200 peak, czyli sprzedaz 5000-10000 sztuk i brak zwrotu kosztow. Zyski Duality to ZERO w takim scenariuszu.

Czekajcie na wodospad.
  • Re: jaki zysk z Unholy? Autor: ~Hehe [37.248.209.*]
    No i stało się tak jak napisałeś
[x]
DUALITY 17,12% 1,30 2025-09-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.