• Do starych Autor: ~Rufa [188.147.8.*]
    Jestem nowy. I teraz pytanie . Cała ta wartość księgowa to głównie należności od firmy grutex . W 2017 byl odpis . Ja rozumiem że gdyby nie ten odpis to teraz wartość księgowa była by już ponad 30 zł? Razem jest tego 100 mln. Rozumiem że jest pewna bezsilność bo nie do końca chcą ściągnąć te pieniądze taki sposób sobie wymyślili żeby wyprowadzić część pieniędzy. Patrząc na te 100 mln to te 5.5 razy 770 tys akcji i te 4 mln jakie chcą dać za resztę akcji to faktycznie żart.
  • Re: Do starych Autor: ~Redhead [89.144.193.*]
    To nie żart ale wałek z nie windykowanymi należnościami do zgłoszenia do prokuratury w Poznaniu
  • Re: Do starych Autor: ~Rufa [188.147.13.*]
    A kto kryje się pod tymi największymi akcjonariuszami. Co to są za fundusze . Wiem że jeden to Pan Bogacki a reszta co to za wynalazki ? Nie mogę znaleźć
  • Re: Do starych Autor: ~marko [178.212.168.*]
    nic się nie zmieniło to te same osoby co sprzedawały po 130 zł na IPO
  • Re: Do starych Autor: ~Rufa [188.147.13.*]
    No ale coś więcej ? Ja nie wiem. To jacyś powiązani z tym największym to jedna klika rodzina czy raczej to obcy ludzie ale tak samo pazerni ?
  • Re: Do starych Autor: ~Xyz [212.180.168.*]
    Ta sama klika , budowniczowie zamku i ich rodziny
  • Re: Do starych Autor: ~Solorek [46.125.250.*]
    Odpisane 50 milionów należności od Gruszka poręczone są przez nich, więc windykacja i mamy w spółce 50 milionów więcej....
  • Re: Do starych Autor: ~Xyz [212.180.168.*]
    Jak chcesz to osiągnąć?
  • Re: Do starych Autor: ~Sare [89.144.193.*]
    Od tego jest KNF żeby nie zezwolić na wyjście z GPW bez rozliczenia z akcjonariuszami?
  • Re: Do starych Autor: ~marko [83.28.232.*]
    czy nie powinni przed wezwaniem umorzyć akcji własnych ? to by zupełnie zmieniło sytuację
  • Re: Do starych Autor: ketchup1 [188.147.13.*]
    Powinno nie powinni przymusu nie ma. Nie zrobią tego oczywiście bo to by było niekorzystne dla nich. Akcje własne spółki są zaliczane jako kontrolowane przez większościowych. Czyli w skrócie jeśli oni zdobędą 80 procent akcji spółka będzie miała 15 procent akcji razem jako podmiotu zależne mają 95 procent mogą robić przymusowy wykup. Więc nie umorzą tego. No ale głosować z tych akcji też nie mogą więc aby blokować im ta uchwałę o zdjęciu z giełdy zawsze trzeba będzie mieć 1/10 ich głosów. Jak zdobędą 80 procent to trzeba będzie 8 żeby to zablokować. Jak nic nie kupią to wystarczy 6 procent a to chyba tu jakimś problemem nie powinno być 6 procent to tylko 180 tys akcji
  • Re: Do starych Autor: szpetal12 [217.28.159.*]
    Wszystko zależy od funduszy za ile się zgodzą sprzedać oraz od kupującego ile za ten pakiet 25% będzie chciał dać.
  • Re: Do starych Autor: ~quba [83.238.166.*]
    A z akcji własnych można głosować np. nad delistingiem? Wydawało mi się, że nie.
  • Re: Do starych Autor: ~Ketchup [188.147.8.*]
    Nie można głosować z akcji własnych . Tak też wyżej napisałem .
[x]
SOLAR 0,51% 2,80 2024-02-08 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.